27.2.15

Erps-Kwerps


Erps-Kwerps

Start :Erps-Kwerps
Afstand : 34 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS: Erps, Dorpsplein

DE ROUTE :

35-39-12-56-07-06-05-98-94-37-36-35

De luchthaven van Zaventem betekent voor de meeste Vlamingen en ook voor heel wat Nederlanders het begin - en jammer genoeg ook het einde - van een vliegtuigreis naar een hippe stad of verre exotische bestemming. Toch hoef je niet noodzakelijk op reis te trekken om plezier te beleven aan al dat vliegverkeer. Zo bevinden er zich in de omgeving van de luchthaven tal van plekken met een spectaculair uitzicht op vliegtuigen in volle landingsfase. Deze fietstocht met vertrek en aankomst in Erps-Kwerps verbindt die uitzichtpunten, waardoor je vanaf je fiets haast voortdurend vliegtuigen kunt spotten. 'Ready to take off'? Of 'Prepare for landing'?

Op de route :

--Sint-Niklaaskerk
In de gotische Sint-Niklaaskerk kun je de grafsteen zien voor de tweede vrouw van de schilder David Teniers de Jonge. Hij zou hier ook begraven zijn, hoewel zijn naam niet op de grafsteen werd gebeiteld. In de kerk hangen enkele schilderijen van Teniers. De kerk bezit ook een beeld van Sint-Anna ten Drieën (16de eeuw), een Dillensorgel uit 1716 en een zoldering met stucwerk door Jan Christiaen Hansche.

--Kasteel ter Loonst
Heel wat delen van kasteel Ter Loonst zijn nog authentiek middeleeuws: de trapgevels, de erkers, vensters en eiken stutbalken. In deze versterkte hofstede verbleef keizer Karel ooit een drietal dagen op weg naar Duitsland. Het kasteel is geklasseerd als monument.

--Wildersedreef
Aan weerszijden van de prachtige Wildersedreef, die de Kampenhoutse gehuchten Wilder en Ruisbeek verbindt, staat een dubbele rij platanen. Net voor je op de kasseien richting golfclub dokkert, passeer je op je linkerkant een fris gerenoveerde 17e-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. In de volksmond heet ze de ‘pestkapel’.

--Villa Lucie
Stel je Villa Lucie, het voormalige gemeentehuis van Kampenhout, voor in een ruim park. Het eigenzinnige huis in rood en wit uit 1883 kon zo majestatisch pronken tot het verkocht werd aan de gemeente, die de muren errond sloopte en het omringende park vernielde voor de aanleg van een gemeenteplein. Villa Lucie is sinds 1994 beschermd als monument en volledig gerestaureerd.

--Pastorie
Noch de Heilige Maagd op het grote wapenschild van de gemeente Kampenhout op de voorgevel, noch de bescherming die de gebouwen sinds 1973 genieten, kunnen de grote en kleine pastorie tegen verval beschermen. Ooit deed de kleine pastorie dienst als garage, maar nu staat ze alweer enige tijd leeg. De ommuurde grote pastorij dateert vermoedelijk van 1755 en wacht met geduld op restauratie.

--Kampenhout
Samen met Kortenberg is het Vlaams-Brabantse Kampenhout goed voor een groot deel van de nationale witlofproductie. Over deze lekkere groente kom je alles te weten in het Witloofmuseum. In de deelgemeente Berg ligt het waardevolle natuurreservaat van het Torfbroek. Kampenhout telt ook een aantal kastelen. Op de hoek van de Lemmekenstraat en de Dijkstraat staat een gedenksteen ter nagedachtenis van de Boeing 707 die hier in 1961 neerstortte. Kampenhout bezit niet alleen monumenten en musea, het is ook een aantrekkelijke streek om te wandelen, te fietsen en te proeven van de vele streekgerechten. Er is een uitgebreide keuze aan witlofspecialiteiten, een lekkere borrel (Chic'eau de vie), het streekbier Campus, ambachtelijke chocolade enzovoort.

--Dorpsplein van Erps
Er is heel wat te zien op het dorpsplein van Erps. Het grondig gerestaureerde plein telt enkele mooie historische monumenten. Zo is er het gemeentehuis van 1872 en de Sint-Amanduskerk met in haar interieur twee opvallende schilderijen van de Aarschotse, 18de-eeuwse schilder P. J. Verhaghen. Vlakbij ligt de pastorie, de directeurswoning van het klooster en het klooster van de dienstmaagden van Maria. Lekker tafelen kan in het befaamde restaurant Roden Scilt. Tot slot zie je er nog het huis De Zwaan, De Vier Heemskinderen (17de eeuw) en de oude boerderij Ackermans.

--Sint-Stefanuskerk
De pas gerestaureerde Sint-Stefanuskerk in Nederokkerzeel, een deelgemeente van Kampenhout, is een mooi voorbeeld van Brabantse gotiek. In de 12de eeuw stond hier een eenbeukig romaans kerkje. De laatste wijzigingen werden aangebracht in de 18de eeuw. In de doopkapel bevindt zich een gotische muurschildering. De eens dichtgemetselde koorvensters zijn opnieuw voorzien van mooie kleurrijke glasramen.

--Kasteel van Ham
Het 15de-eeuwse kasteel van Ham is opgetrokken in witte zandsteen. Het een stijlvolle waterburcht met slotgracht en vijf torens. De Vlaamse Gemeenschap, de huidige eigenaar, gebruikt het als congrescentrum. Let ook op de prachtige barokpoort.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten