10.5.19

Kester




Gooik - Kester

Start : Kester
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS :Kester, Bruneaustraat (aan de kerk)


DE ROUTE :

30-88-29-25-48-87-34-47-35-36-37-07-05-06-65-98-08-09-10-38-39-30

Op de route :

-Café Felix
Café met gezellig terras, vlak bij de kerk. Gezien je in de buurt bent van het Pajottenland, bestel je er misschien wel een geuze?

-Heetveldemolen
Kijk voorbij 65 uit naar de zijweg Munkbaan. Die voert je naar de Heetveldemolen. Hij is een van de acht overgebleven watermolens op de Mark. Tot in 1996 was deze graanmolen in bedrijf. Daarna ging de molenaar met pensioen, maar het waterrad zou op elk moment weer opgestart kunnen worden. De site is sinds 2009 beschermd.

-Congoberg
Het is een flinke klim naar de top van de Congoberg (105 m). Dit afgelegen gehucht van Vollezele kreeg van de andere dorpsbewoners deze naam omdat de toen armzalige huisjes bewoond werden door mensen die het niet breed hadden. Alsof het de brousse of ‘de Congo’ was. Er woonden vooral mijnwerkersgezinnen, waarvan de vaders en zonen elke dag heen en weer spoorden naar het Henegouwse steenkoolbekken. Inderdaad, werkvolk dat altijd met een zwart gezicht thuiskwam: ‘zeker ene van de Congoberg…’ Vergeet boven niet van de schitterende vergezichten te genieten. Het panorama reikt vooral in noordelijke richting erg ver. Hier spreidt het Pajottenland al zijn troeven uit.

-Kesterheide
De Kesterheide ligt boven op de Kesterheuvel. Een groot calvariekruis siert bij een groot groen grasplein de top. Er bevindt zich ook een kruisweg en het stille Pervivo-gedenkpark. Daar worden kinderen herdacht die aan een zeldzame stofwisselingsziekte stierven. Een militaire radarmast ontsiert de heuvel jammer genoeg.

-Kasteeldomein Ter Rijst
Ter Rijst (49,5 ha) heeft flink wat te bieden: een prachtig park, aanleunend bij de Engelse tuinarchitectuur en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteeltje, een Pajotse vierkantshoeve (in 1860 gebouwd op de grondvesten van een boerderij die eeuwen ouder is dan de huidige) en een 28 ha groot bosreservaat. Al in de vroege middeleeuwen verrees op die plek een kasteel. Het huidige gebouw is echter het resultaat van een totale verbouwing, in 1869, van het kasteel dat Karel Van der Noot in 1480 liet oprichten. Op datzelfde moment werd ook het landschapspark aangelegd, en dat is een van de fraaiste van Vlaanderen, met vijvers, gevoed door talrijke bronnen. Wandelpaden slingeren door de groene pracht, langs en onder soms eeuwenoude bomen. Er is ook een boomgaard met 'ouderwetse' fruitbomen. Het domein is sinds 1981 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het park mag alleen te voet betreden worden, honden zijn niet toegelaten. Het natuurreservaat kan ook uitsluitend onder begeleiding bezocht worden. Er bevindt zich een oude ijskelder, tegenwoordig een geschikt tehuis voor vleermuizen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten