5.3.18

NieuwpoortNieuwpoort

Start : nieuwpoort Bad
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten West-Vlaanderen
GPS : Louisweg Nieuwpoort, Vlaanderen

DE ROUTE :

82-67-07-98-06-86-68-09-84-01-39-50-76-59-65-62-58-66-24-82

--De Lenspolder
Met De Lenspolder heeft Nieuwpoort een van de leukste kinderboerderijen van de regio. Naast rondscharrelend pluimvee is er een eendenvijver en een weide met enkele grotere boerderijdieren.

--Wielrijdersrust
Tien kilometer lang fiets je langs het kanaal dat, bijna parallel aan de kustlijn, het Vlaamse Nieuwpoort met de Franse havenstad Duinkerke verbindt. In Veurne sluit het aan op de Lovaart. Onderweg kun je via een nieuwe ophaalbrug naar Wulpen, een typisch polderdorpje met leuk café langs de waterkant.

--Landshuis
Het Landshuis, het voormalige gerechtshof, is een van de mooie gebouwen die de Grote Markt van Veurne sieren. Het is het vroegere Landshuis van de kasselrij Veurne. De Italiaanse renaissancegevel uit blauwe hardsteen van Arquennes dateert van 1613-1621. Net als het Veurnse Stadhuis heeft het Landshuis een fraai interieur. In de voormalige zittingszaal bevinden zich oude eiken muurbekleding en meubels. De kapel van de kasselrij bevat een renaissancedoksaal en schitterende glasramen uit de 19de eeuw. Er hangen twee schilderijen van Paul Delvaux, een ereburger van Veurne. In het Landshuis is het belevingscentrum Vrij Vaderland ingericht. Het belevingscentrum focust niet op het slagveld, maar op het kleine laatste stukje vrij België dat overbleef, de zogenaamde Belgische Sector. Van hieruit slaagde Koning Albert I erin stand te houden tegen de Duitse bezetter. Je beleeft het verhaal achter het front, het dagelijkse leven in dit stukje onbezet gebied en ziet een ware smeltkroes van mensen samen; multiculturaliteit avant la lettre.

--Veurne
Veurne ligt in de IJzervlakte, in het uiterste westen van West-Vlaanderen, op nauwelijks enkele kilometers van de kustplaatsen De Panne en Koksijde. De zee op een steenworp, en een authentiek stadscentrum met talrijke historische gebouwen: wat wil een mens meer? Het is ook niet verwonderlijk dat de vlakke polderstreek met weidse vergezichten erg geliefd is bij fietsers en wandelaars. Wie Veurne van in de verte bekijkt, ziet meteen de drie bekende torens van de stad: de scherpe spits van de Sint-Walburgakerk, het sierlijke belfort en de stompe toren van de Sint-Niklaaskerk. Maar dat zijn niet de enige gebouwen die de moeite waard zijn! Veurne groeide in de loop van de 12de eeuw uit tot een lakenstad van niveau. Onder de aartshertogen Albrecht en Isabella beleefde Veurne zijn grootste bloei. Op de Grote Markt verrezen schitterende panden in renaissancestijl. Mooie gebouwen zijn onder meer het Stadhuis in gele baksteen, het Landshuis of voormalige gerechtshof, de voormalige Vleeshalle en de Hoge Wacht. Vanuit het stadspark heb je trouwens ook een mooi uitzicht op de torens van de stad.

--Vlaams Natuurreservaat De Westhoek
Het duinenreservaat De Westhoek (340 ha) is het laatste ongerepte duinenlandschap van de Vlaamse kust. Het bestaat uit twee duinengordels die van de zee gescheiden worden door een strook met mossen, tijm en duinroos. Middenin ligt de Sahara, een 400 m brede wandelduin, waar men elk stadium van de duinvorming kan terugvinden. Verschillende konijnen kruisen er het pad van de wandelaar en als je stil genoeg bent, zul je ook een hermelijn, een marter, een velduil, een rugstreeppad of een watersalamander kunnen waarnemen. Zes bewegwijzerde wandelpaden (in totaal 11 km) doorkruisen het landschap. Je vindt langs de routes ook interessante uitkijkposten waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

--Calmeynbos
Het Calmeynbos is een bijzonder stukje natuur in De Panne. Het werd in 1903 door Maurice Calmeyn aangeplant, om twee redenen. Enerzijds wilde men weten welke bomen bestand waren tegen een duinbiotoop, anderzijds kon men dankzij het bos de landbouwgronden beschermen tegen stuifzand. Nu is het 66 ha puur natuur waar je naar hartenlust kunt wandelen. Er is ook een apart ruiter- en mountainbikepad. Het Calmeynbos is met de kusttram bereikbaar.

--'t Zonneke
Gezellig, modern interieur. De bediening is heel vriendelijk. Specialiteiten zijn de pannenkoeken met koffie of thee en de reuzenwafels

--Hostellerie Le Fox
Sterrenchef Stéphane Buyens is al 30 jaar een vaste waarde aan de Kust. Hier kan je gastronomisch tafelen en proeven van het lekkers uit de Noordzee. Tevens kan je er stijlvol overnachten op 50 meter van het mooie strand van de Panne.

--Het Vlierhof
Voor een hapje en een drankje kun je om de hoek van het Delvauxmuseum terecht in Het Vlierhof.

--Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk
Welkom in de 'kathedraal van het licht'. Deze bijnaam dankt de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde aan de grote vrije ruimte en de bijzondere lichtinval. Glas en beton zijn de belangrijkste bouwmaterialen van deze 40 meter hoge kerk. Het is dan ook een moderne kerk, gebouwd in 1959-1964 naar de plannen van de Brugse architect Lantsoght, die zich bij zijn ontwerp liet inspireren door de vloeiende bewegingen van het duinzand en de golven van de zee. Binnen vallen onder meer de glasramen op, het hoofdaltaar en de Christusfiguur, het wijwatervat, het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, het praalmonument van de Zalige Idesbald, het moderne drieluik 'Van Kruis naar Verrijzenis', de bronzen kruisweg en het orgel (43 registers). De kerk is sinds 2004 een beschermd monument.

--Tearoom La Terrasse
Gelegen in de nabijheid van natuurreservaat De Hoge Blekker kan je even verpozen in La Terrasse. Deze brasserie Terrasse beschikt over één der best georiënteerde zonneterrassen van Koksijde-Bad.

--Hoge Blekker
De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

--De Doornpanne
In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.

--Domein ter Yde
Tussen zee en polder fiets je autovrij langs de Simliduinen, vervolgens ook voorbij het Hannecartbos, dat aan het grote duinenmassief rond het domein Ter Yde (260 ha) grenst. Beide zijn het neusje van de zalm qua ecologische rijkdom aan de westkust. De vochtige duinpannen in het hart van Ter Yde zijn botanische paradijzen met onder andere orchideeën en parnassia.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten