1.3.18

Houthalen-HelchterenHouthalen-Helchteren

Start : Houthalen-Helchteren
Afstand : 45 km
Bewegwijzering : knooppunten limburg
GPS : Parkeren:Houthalen-Helchteren, Bosstraat

DE ROUTE :

539-76-77-04-33-70-529-39-512-75-317-538-539


--Kasteelbrouwerij Ter Dolen
Elke zaterdag en zondag om 15 u. kun je in kasteelbrouwerij Ter Dolen een ludieke rondleiding door de moderne brouwerij meemaken. Met niet alleen aandacht voor het productieproces van het zachte abdijbier Ter Dolen, maar ook voor de geschiedenis van het 16de-eeuws kasteeldomein. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en kan in het Nederlands, Engels, Frans et Duits. Er is ook een brouwerijcafé.

--Wild- & Wandelpark Molenheide
Dit is een 100 ha groot omheind natuurgebied met inlandse dieren, vijvers, uitkijktoren, speeltuin en cafetaria. Je kunt er onder meer damherten, reeën, everzwijnen, hangbuikzwijnen, eenden, ganzen, eekhoorntjes, hazen, konijnen, pauwen en fazanten in hun natuurlijke habitat zien. Er zijn drie bewegwijzerde wandelpaden of 'wildpaden'. In de boskantine kun je iets drinken of eten, terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin.

--Vijvers van de Abeek
Aan de rand van het militaire domein van Meeuwen-Helchteren steek je bijna ongemerkt de Abeek over. Op dat afgeschermde domein ontspringt ze op 80 m hoogte in een kralensnoer van vennen. Als jong beekje stroomt ze van het hooggelegen Kempisch Plateau (80 m) naar beneden om uiteindelijk uit te monden in de Maas nabij Ophoven. Met Europese steun heeft Defensie de laatste jaren werk gemaakt van een grondige schoonmaak van de heideplassen. Vanaf de weg zien ze er inderdaad als nieuw uit. Spijtig genoeg is dit waardevolle natuurgebied niet toegankelijk.

--Natuurhulpcentrum
Dit erkende opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren is uniek in de Euregio. Het staat bekend om zijn professionele aanpak in de verzorging van zowel inheemse gewonde dieren als van exotische dieren. Het centrum is sinds 1976 actief en werkt bijna uitsluitend met vrijwilligers, die de dieren voorbereiden op een terugkeer in de natuur of een zoo.

--Mijnterril
Op de grens van Meeuwen, Opglabbeek en Genk steekt het steenstort van de vroegere mijn van Zwartberg als een wollige bult boven het landschap uit. Vanwege zijn steile hellingen en dichte begroeiing is hij niet opengesteld voor het publiek. De mijn van Zwartberg was een van de zeven Limburgse steenkoolmijnen die in 1966 hun schachten sloten.

--Domein Kelchterhoef
Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Volg het Beestige Bomenpad en ontdek alles over Norbert de eik die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt. Laat je kinderen voluit ravotten in het speelbos aan De Bosberg of zich uitleven in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan waar je ook de gereconstrueerde bakoven kunt bewonderen. Uitrusten doe je in een van de karakteristieke fietscafés en tavernes zoals de eeuwenoude Abdijhoeve. Nestel je op de boombank, maak je keuze uit een van de vijf kunstsofa’s, leg je picknickdekentje gewoon in het gras of aan de oever van de 20 ha grote waterplas van dit domein. Misschien klauter je liever in een klimpunt of een luchtballon of misschien wil je wel duiken, surfen of zeilen? Hier kan het allemaal!Geen opmerkingen:

Een reactie posten