23.2.18

Mol Millegem


Mol Millegem
Sassenroute

Start : Mol Millegem kerk
Afstand : 41 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Lindeplein Mol Millegem

DE ROUTE :

Lindeplein -->Sint Odradastraat -->route
04-51-50-14-10-260-75-74-73-96-95-06-05-04

--Domein Galbergen
Domein Galbergen is een bosrijke zone vlak bij het centrum van Mol. Het Galbergenpad is een 10 km lange wandelroute door dit gebied, waarbij je langs eeuwenoude stuifduinen komt. Een veel voorkomende gast is hier de geschubde inktzwam, een van de honderd soorten inktzwammen die in België en Nederland groeien. Jong, voor de zwarte inktrand zichtbaar wordt, is deze paddenstoel eetbaar. Opgelet, sommige variëteiten zijn wel giftig.

--Jakob Smitsmuseum
Jakob Smits (1855) is een van de grootste Vlaamse schilders. Hij kwam in 1888 naar Mol-Achterbos en bleef er tot zijn dood in 1928. In die veertig jaar schiep hij een oeuvre dat door August Vermeylen 'een hoogste glorie van kunst' genoemd werd. In zijn Kempense landschappen en figuurstukken, Bijbelse taferelen en portretten tast hij naar de ziel van de mens, naar de kern der dingen. Het Jakob Smitsmuseum werd geopend in 1977 en uitgebreid in 1996. Het is gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis, een landelijk gebouw uit 1892 dat een voortreffelijk kader vormt voor het werk van Jakob Smits. Het bevat dertig schilderijen, meer dan zeventig tekeningen en al zijn etsen. In het museum hangt ook werk van kunstenaars van de Molse schildersschool.

--Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer
Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer is een recreatiezone van 150 ha. Te midden van bos- en heidegebied bevinden zich twee meren die ontstaan zijn door zandwinning. In het domein kun je zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, waterfietsen, minigolfen, met elektrische minicars of gocarts rijden, wandelen... Er is een grote speeltuin. Het domein beschikt over een moderne 5-sterrencamping, blokhutten, trekkershutten, een bivak, een supermarkt, een milieupark, restaurants... Toervaarthaven Zilvermeer: vaste en toeristische ligplaatsen, moderne voorzieningen voor toervaarders en watersporters. Cafetaria met uitzicht op het kanaalmeer.

--Glinstering aan het Zilvermeer
In een prachtige omgeving kan je hier genieten van een koffie, ijsje, een frisse pint of een verrassend gerechtje.

--Natuurreservaat 'De Maat'
Dit gebied, aangeduid als Europees Vogelrichtlijngebied en erkend als officieel natuurreservaat, herbergt de rijkste libellenfauna van Vlaanderen. Behalve algemene broedvogels hebben ook zeldzamere soorten zoals ijsvogel, blauwborst en havik hier hun vaste stek. Noorse fjordenpaarden en Schotse hooglandrunderen houden door hun graasgedrag een gevarieerd landschap in stand. Je kunt hier zes prachtige wandelingen maken, tussen 4,3 km en 11,1 km. Voor elke wandelaar een aangepaste route!

--Baileybrug
Een van de laatste originele Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog ligt in Mol en is een restant van het geallieerde offensief Operatie Market Garden in september 1944. Het vanuit militair oogpunt geniale ontwerp van de Baileybrug ontstond in de hobbykamer van de Brit Donald Bailey, medewerker bij het ministerie van Defensie. Zijn oversten vonden het idee achter een van zijn modelbouwbrugjes bijzonder geschikt om in korte tijd, zonder hijskraan of speciaal gereedschap een brug te bouwen die bovendien zware lasten kon dragen. Er worden telkens brugsegmenten van 3 m doorgeschoven, tot 60 m ver.

--Pannenkoekenboot Den Diel
Pannenkoekenboot Den Diel ligt op een unieke plek. Maar liefst drie kanalen vloeien hier samen: het Kempisch Kanaal, het kanaal Dessel-Turnhout en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. In de pannenkoekenboot heb je de keuze uit 285 (!) verschillende ambachtelijk bereide pannenkoeken. Duidelijk voor iedereen wat wils!

--Sas IV-toren
Op het grondgebied van Dessel, aan Sas 4, kruisen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven; ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.

--SAS 6
Langs het kanaal Bocholt-Herentals is SAS 6 een heerlijke pleisterplaats voor een natje en een droogje. In een mooie omgeving kun je op het leuke terras genieten van broodjes of echte Kempense gerechten, zoals pensen met appelmoes en frikadellen met kriekjes. Op de bierkaart vind je naast trappist een grote collectie donkere en lichte bieren, evenals fruitbieren.

--Breyskenshoeve
Het melkveebedrijf Breykenshoeve is in de omgeving vooral bekend voor zijn schepijs. In 1999 startte de boerderij met de productie van hoeve-ijs - ondertussen telt het gamma veertien smaken. Wie dat wil, kan het volledige productieproces volgen, van het melken van de koeien tot het ijsje in de hand. Maar natuurlijk kom je hier vooral om te genieten van een lekker hoorntje!

--Eetcafé Sas 7
De ideale locatie om je fiets- of wandelavontuur even te onderbreken voor een verfrissing, een snack of een stevige maaltijd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten