21.2.18

Begijnendijk


Begijnendijk
Balenbergroute

Start : Begijnendijk kerkplein
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
GPS : Sint Luciakerk, Kerkplein 1, 3130 Begijnendijk

DE ROUTE :

60 - 55 - 61 - 11 - 92 - 62 - 66 - 67 - 71 - 25 - 69 - 68 - 70 - 61 - 55 - 60

--Begijnendijk
Begijnendijk dankt zijn naam aan de ijver van de begijntjes die in de 17de eeuw de moerassige gronden drooglegden. Om waterlast tegen te gaan, bouwden ze tussen de boerderijen een netwerk van dijken, verstevigd met bomen. Resten van dit netwerk kun je er nog terugvinden in enkele natuur- en bosgebieden. Twee eeuwen later werd er niet alleen landbouw bedreven, maar ook klei gewonnen voor de plaatselijke steenbakkerijen. De oude kleiputten maken nu ook deel uit van het landschap. Deelgemeente Betekom is iets apart. Het landschap is er heuvelachtiger, je vindt er o.a. de Molenberg, de Putteberg, de Tumkensberg, de Staeyberg, de Balenberg en de Willekensberg. Vroeger was het een brouwerijgemeente: de Betekomse jenever en likeur zijn nog steeds bekend. Langs de 'oude tramroute' in Betekom kun je heerlijk fietsen en wandelen.

--Soldatenbrug
Deze fietsbrug over de Demer, van het type Bailey, werd in de jaren 1950 als oefening aangelegd door Belgische genietroepen. Nadien werd ze niet afgebroken. Ze verving een oude veerpont.

--Oud-Werchter
In deze taverne is het aangenaam zitten, ook al kan het er heel druk zijn. De kleine honger kan je er stillen met o.m. croques en andere mondpleziertjes. In de zomer zijn er ijsjes en tijdens de warme maanden is de specialiteit Kriek en Tongerlo van 't vat.

--Geboortehuis Pater Damiaan
Voorbij het brugje dat je over de Laak – een zijriviertje van de Dijle – brengt, bereik je het gehucht Ninde en het geboortehuis van Pater Damiaan. Dat is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

--Meren
Het moerasgebied Meren ontstond in de vallei van de Merenloop nadat er turf gewonnen werd. Tijdens het fietsen zie je weinig van dat natte gebied. Af en toe merk je wel een visvijver op, aangelegd in zo'n ondergelopen turfput.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten