14.3.16

Kortessem


Kortessem

BLOESEM-FRUIT ROUTE
Start : Kortessem Sint Pieterskerk
Afstand : Met de volledige fietsroute heb je ongeveer 38 km in de wielen. De verkorte lus laat je afkloppen op 25 km.
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Kerkplein 11 3720 Kortessem

DE ROUTE :

122-121-148-153-152-136-139-120-130-119-123-122

Deze fietsroute laat je eindeloos kijken naar het witte bloesemtapijt van laag- en hoogstammen in het voorjaar ,en de tonnen lekker fruit in het najaar, en een landschap bezaaid met kastelen.
Je fietst door typisch Haspengouwse dorpjes,het historische hart van Borgloon en het gemeentecentrum van Kortessem.

Op de route :

--Sint-Pieterskerk
Deze romaans-gotische Sint-Pieterskerk is de blikvanger van de gemeente Kortessem. De kerk heeft een schip uit de 11de eeuw, een romaanse westertoren en een vroeggotisch transept. In de late 19de eeuw werd het schip van de kerk verbreed. In het interieur zijn o.a. een glasraam van 1608, de doodskist van Eleonora van Montmorency (1585), 16de-eeuwse grafstenen en een doopvont uit de 13de eeuw te zien.

--In het Limburgse Kortessem en haar vier deelgemeenten beland je in het typische Haspengouwse landschap: licht glooiende heuvels met boomgaarden, akkers en weiland. Zoals andere gemeenten in Haspengouw telt ook Kortessem een aantal kastelen. In de gemeente is er bovendien een park met exotische vogels en een permanente tentoonstelling van oude landbouwwerktuigen. Het oudste historische gebouw in Kortessem is de Sint-Pieterskerk, gebouwd in een romaans-gotische stijl. De kerk dateert uit de 11de-13de eeuw, net als de romaanse doopvont die in het interieur wordt bewaard. In de 18de eeuw werden wat vernieuwingen doorgevoerd. Aan de weg tussen Hasselt en Tongeren ligt het oudste kasteel van Kortessem, het kasteel van Printhagen. Het dateert grotendeels uit de 18de eeuw, maar de slottoren in Maaslandse stijl is een eeuw ouder. Het kasteel de Fauconval werd in 1850 gebouwd. De Bombroekmolen en de Luymertingemolen zijn twee gerestaureerde watermolens uit de late 13de eeuw.

--Boesc@fé
Huis Boes is het oudste burgerlijk gebouw uit de dorpskom van Kortessem. Nu is hier een leuke eetgelegenheid gevestigd, waar je even kan uitrusten bij een kopje koffie of een biertje, en een kleine of grote honger stillen.

--Stroopstokerij van Vrolingen
Ambachtelijke en biologische stroop zonder extra toevoegingen wordt al sinds 1843 gestookt in de stroopstokerij van Vrolingen. Je kunt er zelfs terecht met je eigen fruit om het te laten verwerken. Wil je zien hoe de familie Bleus-Boonen fruitsiroop maakt, dan kan dat na afspraak.

--Brasserie 't Labierint

--Wellen
In de prachtige fruitstreek van Limburgs Haspengouw, waar de bloesems mooier dan gelijk waar bloeien, vinden we de groene landbouwgemeente Wellen op onze weg. Mooi gelegen in de waterrijke vallei van de Herk ligt ze in de driehoek die gevormd wordt door Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren. Je zult hier zeker genieten van de vele oude watermolens en charmante vierkantshoeven. De 12de-eeuwse romaanse kerk van Wellen is na een brand grotendeels in gotische stijl heropgebouwd. Wist je trouwens dat Wellen ook de 'bokkenrijdersgemeente' is? De omstreken van Wellen werden in de late 18de eeuw onveilig gemaakt door de bokkenrijders. Een groot aantal rovers werd in 1775 in Wellen terechtgesteld

--Taverne Den Baron
Even verpozen tijdens je fietstocht of wandeling? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een frisse pint, frisdrank of koffie met taart, diverse snacks of een lekker ijsje, vers gebakken pannenkoeken, een heerlijk slaatje of pasta, het staat hier allemaal op de kaart.

--Stoomstroopfabriek Borgloon
Wie kent er de typische lekkere Loonse peren- en appelstroop niet? Meer dan honderd jaar lang verwerkte de stroopfabriek in Borgloon fruit op ambachtelijke wijze tot stroop. Borgloon is daardoor ook de 'bakermat van de stroop'. De oude fabriek, die zijn deuren sloot in 1999, werd beschermd als monument. Sinds 2006 wordt er opnieuw stroop gestookt, een jaar later won de fabriek de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen. Onder begeleiding en in groep kun je een bezoek brengen aan de stroopfabriek. Te reserveren bij de dienst toerisme. Op het binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof staat het beeldje van de 'Strooplekker', de bijnaam van de Lonenaren. Sinds 2009 vind je in de vroegere portierswoning van de fabriek een winkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. In het weekend in de zomer kun je op het terras een lekkere wafel of pannenkoek met Loonse stroop proeven.

--Abdij Mariënlof
Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van 'abdij' dragen. Abdij Mariënlof wordt wegens haar architectonische schoonheid en rijke meubilair, haar herinneringen aan de Heilige Lutgardis, de patrones van de Vlamingen, en haar reliekschrijn van de Heilige Odilia, door duizenden toeristen bezocht. Ook de 12de-eeuwse koorstoel van de H. Lutgart wordt in de abdij bewaard. Een bezoek aan de abdij kan op weekdagen van 14 tot 17 u., op zondag van 15 tot 17 u. Gesloten op maandag en op kerkelijke feestdagen. Groepen uitsluitend na afspraak.

--Burcht van Kolmont
Dit burchtcomplex met versterkte toegangsbrug speelde een belangrijke rol in de twisten tussen graaf Gerard van Loon en de prinsbisschop van Luik. De troepen van de Luikse bisschop trokken diverse malen op oorlogspad naar Kolmont, gesteund door Sint-Truidense troepen. Zij verdreven de inwoners, moordden, en brandden de huizen af. Ondertussen verschanste de graaf van Loon zich in de versterkte burcht van Kolmont. Het nieuwe kasteel van Kolmont, aan de overkant van de straat, is opgetrokken in neobarokke stijl.

--Brasserie De Tommen

--Kluis van Vrijhern
Bijna 350 jaar woonden er kluizenaars in het gehucht Vrijhern. In 1904 ruilde de laatste kluizenaar zijn eenzaam bestaan in het lemen huis voor een contemplatief leven bij de minderbroeders in het klooster van Rekem. Let ook op de diervriendelijke Sint-Franciscuskapel op de parking: er zijn gaten voor duiven en aan weerszijden stalletjes voor geiten en schapen.

--Waterkasteel van Schalkhoven
In Schalkhoven, de kleinste deelgemeente van Hoeselt, is het waterkasteel de belangrijkste bezienswaardigheid. Het kasteel staat in een uitgestrekt park met een aantal zeldzame bomen. Kasteel en park prijken op de monumentenlijst. Op het kerkhof van het dorp zie je de grafstenen van de achtereenvolgende bewoners. In 1588 bouwde Rijkaard van Elderen het waterkasteel van Schalkhoven. Omstreeks 1770 werd het verbouwd en classicistisch ingericht. De grote kasteelhoeve in Maaslandse renaissance ligt achter het kasteel en stamt deels uit de 16de eeuw, maar werd in de 18de eeuw sterk gewijzigd.

--Sint-Pietersbandenkerk

De geschiedenis van dit romaans kerkje gaat terug tot de 11de-12de eeuw. In 1936 werd de kerk beschermd als monument. In de late 19de eeuw volgde een ingrijpende verbouwing. Het interieur is interessant: zo zie je er een rollende preekstoel, relieken van de HH. Lambertus, Landoaldus en Gezellen (7de eeuw) en borstbeelden van deze heiligen. Verder een wijwatervat uit tufsteen, arduinen grafstenen in de muur gemetseld, een romaanse doopvont, glas-in-loodramen en muurschilderingen en een neogotische biechtstoel uit de 19de eeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten