25.3.16

Houthalen


Houthalen – Helchteren

Start :Houthalen-Helchteren
Afstand : 42 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Sint-Martinusplein Houthalen-Helchteren

DE ROUTE :

316-300-305-79-74-548-508-512-75-317-316

Op de route :

--Houthalen-Helchteren
In Houthalen-Helchteren, in Midden-Limburg, werd vroeger volop steenkool ontgonnen. Na de sluiting van de mijnen heeft de gemeente zich toegelegd op het toerisme. Elk jaar trekken de prachtig gelegen domeinen Kelchterhoef, Hengelhoef en Molenheide duizenden toeristen aan met hun uitgebreide attracties en ontspanningsmogelijkheden. Op de gemeentelijke website vind je een mooi overzichtsplan met alle voorzieningen in de drie domeinen. Bovendien telt de gemeente talrijke wandel- en fietstochten. De deelgemeenten Houthalen en Helchteren waren ooit eigendom van twee verschillende abdijen. Helchteren behoorde tot het domein van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden, de Houthalense gehuchten Hengelhoef en Kelchterhoef hingen af van de norbertijnenabdij van Floreffe in Namen. Het waterslot Ten Dool in Helchteren was vanaf de 16de eeuw het zomerverblijf van de Sint-Tuidense abten. Nu is het een kasteelbrouwerij waar je heerlijk abdijbier kunt proeven; je kunt zelfs overnachten in het kasteel. Ook een rondleiding in de brouwerij is mogelijk. De aanleg van grote wegen en spoorwegen in de 19de eeuw en het begin van de mijnbouwactiviteit in 1930 brachten een grote expansie.

--Vlaams natuurreservaat De Teut
Sinds het Vlaams natuurreservaat De Teut in 2006 werd uitgebreid met het voormalige militaire domein Molenheide omvat het meer dan 600 ha droge, vochtige en natte heide met vennen en bossen. Het is gelegen op de rand van het Kempisch plateau, en dat levert een zeer gevarieerde plantengroei en enkele prachtige panoramapunten op. Samen met Vlaams natuurreservaat Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren vormt De Teut het grootste heidegebied van Midden-Limburg; meer dan 2000 ha groot. Er zijn vier bewegwijzerde wandelroutes van respectievelijk 3,7; 4,3; 4,9 en 5,1 km. Honden zijn toegelaten aan de leiband.

--Selo's Pit Stop

--Oekraïens-orthodoxe Sint-Michaëlskerk
Als je een liefhebber bent van religieuze iconen, mag je deze kerk in de tuinwijk van Waterschei op je programma zetten. Je vindt er een prachtige iconostase of iconenwand van 20 meter lang en 4 meter hoog, met onder meer afbeeldingen van de aartsengelen Michaël en Gabriël. Alle niet-ingetekende achtergrond is in bladgoud uitgevoerd. Ingenieur-architect G. Walgrave ontwierp deze kerk, die gebouwd werd door de Oekraïens-orthodoxe gemeenschap. In 1986, twee jaar voor de herdenking van de duizendjarige kerstening van Oekraïne, werd het kerkgebouw in gebruik genomen. Je kunt de kerk ook bezoeken met een gids.

--Sint-Albertuskerk
De Sint-Albertuskerk in Zwartberg is een van de vijf mijnkathedralen. De andere vier staan in Beringen, Winterslag, Waterschei en Eisden. Het zijn monumentale kerken uit het interbellum, gebouwd door de mijnmaatschappijen. De kerk staat ook bekend als ‘de kerk met de 7000 flonkerende kristallen’, een naam die verwijst naar de glasramen met kristal van Val-Saint-Lambert.

--Vliegveld Zwartberg
Het kleine vliegveld in deze Genkse wijk werd in 1957 aangelegd en telt maar één landingsbaan van 800 m. Het is de thuisbasis van de Aeroclub Genkse Vleugels. Verder maakt het Parachutisten Centrum Vlaanderen gebruik van de startbaan om naar de dropzones te vliegen.

--Mijnterril
Op de grens van Meeuwen, Opglabbeek en Genk steekt het steenstort van de vroegere mijn van Zwartberg als een wollige bult boven het landschap uit. Vanwege zijn steile hellingen en dichte begroeiing is hij niet opengesteld voor het publiek. De mijn van Zwartberg was een van de zeven Limburgse steenkoolmijnen die in 1966 hun schachten sloten.

--Abdijhoeve
In de taverne of op het terras kan je genieten van een verzorgd glaasje bier, een lekker glaasje wijn, een kleine snack of het dagmenu

--Domein Kelchterhoef

Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Volg het Beestige Bomenpad en ontdek alles over Norbert de eik die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt. Laat je kinderen voluit ravotten in het speelbos aan De Bosberg of zich uitleven in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan waar je ook de gereconstrueerde bakoven kunt bewonderen. Uitrusten doe je in een van de karakteristieke fietscafés en tavernes zoals de eeuwenoude Abdijhoeve. Nestel je op de boombank, maak je keuze uit een van de vijf kunstsofa’s, leg je picknickdekentje gewoon in het gras of aan de oever van de 20 ha grote waterplas van dit domein. Misschien klauter je liever in een klimpunt of een luchtballon of misschien wil je wel duiken, surfen of zeilen? Hier kan het allemaal!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten