6.2.16

Bokrijk




Bokrijk

Start : Kerk te Kiewit (Hasselt)
Afstand : 50 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Vijverstraat Kiewit (Hasselt)

DE ROUTE :

91-95-94-93-301-300-316-317-75-74-79-71-92-91

OP de route :

--Domein Kiewit - Stedelijk Natuurdomein
Op 10 minuutjes wandelen van het centrum van Hasselt ligt de groene oase domein Kiewit. Voor tuinliefhebbers is er onder meer het prachtige Engelse park met vijver en landhuis. De ster van het park is een meer dan 350 jaar oude eik. Verder kun je een bezoek brengen aan de insecten-, kruiden- en natuurtuin en de kinderboerderij; je kunt ook wandelen en fietsen in het opengestelde natuurgebied van 70 ha. Voor gezinnen en families is er de bomentocht, het boerderijspel en een tocht met de huifkar. Voorts zijn er nog een heel aantal extra activiteiten zoals de bos-boom-houtdag, de Hasseltse waterdag, de dag van de aarde, de halloweentocht, de nacht van de duisternis, de vleermuizenwandeling en de zondagnamiddagateliers. Cursussen en tentoonstellingen rond planten, kruiden en natuur staan regelmatig op de affiche. Afsluiten of beginnen met een bezoek kan in het natuureducatief centrum waar je meer komt te weten over de Hasseltse natuur.

--Sint-Gertrudiskerk
Deze in hoofdzaak gotische Sint-Gertrudiskerk vind je dicht bij het Prinsenhof in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt. Het kerkje staat binnen een ommuurd kerkhof. In de Sint-Gertrudiskerk worden enkele mooie beelden, waaronder een 13de-eeuws Gertrudisbeeld, bewaard. De patroonheilige maakte van de kerk een bekend bedevaartsoord als 'verdedigingsheilige' tegen ratten en muizen.

--Abdijsite Herkenrode
In de abdij van Herkenrode wandel je door een belangrijk stuk Hasseltse geschiedenis. De abdij werd in 1217 als eerste vrouwenabdij in de Nederlanden opgenomen in de Orde van Cîteaux. In 1796 maakte de Franse Revolutie een eind aan de religieuze activiteit en bleef de abdij achter als landbouwbedrijf. In 1998 kocht het Vlaamse Gewest de intussen vervallen gebouwen en 100 ha natuurgebied eromheen. De gebouwen worden nog volop gerestaureerd en in het omliggende Vlaams natuurreservaat Herkenrode wordt gewerkt aan landschapsherstel. Er zijn vier bewegwijzerde wandelroutes door het Vlaams natuurreservaat Herkenrode (1; 2; 2,5 en 6,5 km). In het belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van de abdij. Met de audiogids 'De abdis vertelt' neemt de abdis je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij... Ook een bezoek aan de 2 ha grote inspiratietuinen is de moeite waard.

--Domeinbos Galgenberg
Het ruim 34 ha grote domeinbos groeit op de flanken en de top van de Galgenberg, een heuvel die deel uitmaakt van een keten van heuvels, reikend tot Tessenderlo. De Galgenberg ligt in het noorden en gedeeltelijk op de vroegere mijnterreinen van Heusden-Zolder. De naam verwijst naar een ver verleden, toen misdadigers op een hoogte werden opgehangen. Je vindt er tal van boomsoorten zoals zomereik, beuk, tamme kastanje, grove den, lork en fijnspar. Kleinere planten en kruiden zijn brem, struik- en dopheide, maar een van de waardevolste planten is het dalkruid. Zoogdieren als ree, vos, eekhoorn, egel, konijn, bunzing, hermelijn en een aantal muizensoorten vinden er een geschikte biotoop. Ook voor vogels is het bos een ideale plek, onder meer voor holenbroeders, die er een aantal zware bomen aantreffen. In het domeinbos is een bosleerpad uitgestippeld.

--Houthalen-Helchteren
In Houthalen-Helchteren, in Midden-Limburg, werd vroeger volop steenkool ontgonnen. Na de sluiting van de mijnen heeft de gemeente zich toegelegd op het toerisme. Elk jaar trekken de prachtig gelegen domeinen Kelchterhoef, Hengelhoef en Molenheide duizenden toeristen aan met hun uitgebreide attracties en ontspanningsmogelijkheden. Op de gemeentelijke website vind je een mooi overzichtsplan met alle voorzieningen in de drie domeinen. Bovendien telt de gemeente talrijke wandel- en fietstochten. De deelgemeenten Houthalen en Helchteren waren ooit eigendom van twee verschillende abdijen. Helchteren behoorde tot het domein van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden, de Houthalense gehuchten Hengelhoef en Kelchterhoef hingen af van de norbertijnenabdij van Floreffe in Namen. Het waterslot Ten Dool in Helchteren was vanaf de 16de eeuw het zomerverblijf van de Sint-Tuidense abten. Nu is het een kasteelbrouwerij waar je heerlijk abdijbier kunt proeven; je kunt zelfs overnachten in het kasteel. Ook een rondleiding in de brouwerij is mogelijk. De aanleg van grote wegen en spoorwegen in de 19de eeuw en het begin van de mijnbouwactiviteit in 1930 brachten een grote expansie.

--Domein Kelchterhoef
Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Volg het Beestige Bomenpad en ontdek alles over Norbert de eik die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt. Laat je kinderen voluit ravotten in het speelbos aan De Bosberg of zich uitleven in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan waar je ook de gereconstrueerde bakoven kunt bewonderen. Uitrusten doe je in een van de karakteristieke fietscafĂ©s en tavernes zoals de eeuwenoude Abdijhoeve. Nestel je op de boombank, maak je keuze uit een van de vijf kunstsofa’s, leg je picknickdekentje gewoon in het gras of aan de oever van de 20 ha grote waterplas van dit domein. Misschien klauter je liever in een klimpunt of een luchtballon of misschien wil je wel duiken, surfen of zeilen? Hier kan het allemaal!

--Abdijhoeve
In de taverne of op het terras kan je genieten van een verzorgd glaasje bier, een lekker glaasje wijn, een kleine snack of het dagmenu.

--Vlaams natuurreservaat Ten Haagdoorn
Dit unieke natuurgebied van 800 ha groot, met heide, bossen, landduinen, vijvers en vennen ligt langs de Laambeek en op het Kempens plateau. Je kunt er uren wandelen langs bewegwijzerde wandelpaden. Een kaart is te verkrijgen bij de VVV. Onderweg kun je de schaapskudde met Kempense heideschapen tegenkomen; zij zorgen voor een goed begraasde heide en helpen de biodiversiteit in het gebied in stand te houden. Op de droge heide vind je onder meer struikheide, stekelbrem, kruipbrem, borstelgras, bochtige smele, vogelkers en duizendblad. Op de vochtige heide groeien dopheide, lavendelheide, pijpenstrootje, gele beenbreek, moeraswolfsklauw, veenbes, snavelbies enzovoort. Adder, mierenleeuw, hagedis, heikikker, driehoornmestkever en zandloopkever zijn hier veel geziene gasten. Het gebied is alleen toegankelijk via de bewegwijzerde wandelpaden. Verder lopen er fietsroutes, een mountainbikeroute en ruiterpaden. Honden zijn toegelaten aan de leiband.

--Bokrijk

Domein Bokrijk: dat is 550 hectare pure beleving. De bossen zijn ideaal voor natuurwandelingen, zoektochten en andere buitenavonturen. Maar er staat veel meer op het menu: de gezellige eethuizen in Het Domein Bokrijk serveren overheerlijke menu’s. Fiets- en wandelpaden loodsen je dwars door het groen naar het hart van de Limburgse natuur. Kids kunnen ravotten in de grootste gratis speeltuin van het land. Bezoek ook het Arboretum en het Groene Huis. Het Openluchtmuseum voert je terug naar het Vlaamse platteland van vroeger, met authentieke huizen en hun inboedel, demonstraties van ambachtslui en acteurs die het verleden tot leven wekken. Bokrijk stelt voortaan ook de jaren 60 aan je voor in een sixties-expo. Tijdens de Holderdebolderroute ontdekken de kleinsten, samen met een houten Bokrijkpaardje, de leukste kinderplekjes in het museum.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten