23.1.16

Booischot


Booischot

Start :vaan de kerk van Booischot
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : 3 Ter Laken Booischot Heist-op-den-Berg

DE ROUTE :

71-96-77-78-79-92-19-18-52-38-29-93-99-85-94-71

Op de route :

--Booischot
De Sint-Salvatorkerk werd halverwege de 19de eeuw opgericht. De vroegere kapel werd in 1856 afgebroken voor de bouw van de nieuwe kerk, die in 1863 was voltooid.
Het Kasteel Ter Laken heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de middeleeuwen. Het huidig complex ontstond in de 18de en 19de eeuw.

--Hof ter Laken
Dit fraaie kasteel wordt nog altijd bewoond door de erfgenamen van de oorspronkelijke bewoners. Het Hof ter Laken ligt vlak bij het centrum van Booischot en is omgeven door een groot park. In het 20 ha grote kasteelpark groeien ook een aantal eeuwenoude reusachtige eiken. Tijdens de kasteeldagen is er een parkbeurs met tal van exposanten; je kunt ook enkele kamers in het kasteel bekijken. De blikvanger in de bibliotheek is het beschilderde plafond met de chronologische opeenvolging van eigenaars en hun blazoenen. Het domein kan in groep bezocht worden na afspraak met de dienst toerisme van de gemeente.

--Hof van Riemen
Het Hof van Riemen is een van de oudste gebouwen van Heist-op-den-Berg. Het zou teruggaan tot de 13de eeuw. Het hoofdgebouw bestaat uit een tweebeukig woonhuis. Er zijn twee bijgebouwen, respectievelijk uit de 15de en de 17de eeuw. Het geheel werd onlangs grondig gerestaureerd. In het prachtige park is het aangenaam wandelen. In de gebouwen is een restaurant en een seminariecentrum ingericht.

--Provinciaal domein De Averegten
In het provinciaal domein De Averegten in Hallaar kun je volop genieten van het groen en wandelen langs bewegwijzerde paden. In dit bos van 100 ha broeden tientallen vogelsoorten. Je vindt er ook een taverne, een kruidentuin, een bijenhal, een speeltuin en natuurspeelplaats en een bio-schapenboerderij. Op regelmatige tijdstippen vinden er evenementen plaats in de Averegten. Meer informatie hierover op de site www.averegten.be.

--Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand
Al eeuwen is deze Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Hallaar een bedevaartsoord. Van het aanbeden houten beeld van Madonna met Kind zijn slechts enkele fragmenten over. Bedevaarders kwamen er voor een goed huwelijk, voor vruchtbaarheid en voor een uitloting uit het leger. De oudste delen van deze kerk (toren, koor en transept) gaan terug tot de 14de eeuw. In de vroege 20ste eeuw werden de middenbeuk en de zijbeuken vernieuwd. Het geheel geeft een vrij homogene indruk. Binnen zijn de 17de-eeuwse lambrisering en twee 18de-eeuwse biechtstoelen goed bewaard gebleven.

--Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve
Niet alleen in Bokrijk, ook in Heist-op-den-Berg wenkt een authentiek openluchtmuseum. Een initiatief van de heemkring Die Swane dat je ontdekt aan het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen tussen de knooppunten 85 en 99. Het Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve bestaat er uit de 17de-eeuwse Kaasstrooimolen, die dankzij een grondige restauratie in 2012 nog steeds maalvaardig is, een heemerf met een authentieke zeventiende-eeuwse boerderij en een bakhuis met oven. Op zondagmorgen worden hier nog steeds lekkere Kempische broden gebakken en op zondagmiddag kunnen de dorstigen terecht in de bijbehorende authentieke Pandoerenhoeve. Het is in deze Kempische langgevelboerderij in de winter gezellig vertoeven bij de open haard en de Leuvense kachel. Op zomerse dagen geniet je dan weer op het fraaie terras rondom de waterput. Het 'menu' is eenvoudig maar erg lekker met streekgerechten en trappistenbieren. Een gezellig uitje!

--Hulshout
Het Antwerpse Hulshout ligt in een groene en waterrijke vallei, aan de oevers van de Grote Nete. De beemden langs de Grote Nete leveren tal van schilderachtige plekjes op. Je kunt er heerlijk wandelen in domeinbos de Herenbossen. De bordjes van het Netepad tonen je de weg. In totaal beschikt Hulshout over 54 km bewegwijzerde wandelpaden, opgedeeld in zeven themaroutes. Elke route brengt je naar een andere hoek van de gemeente. In deelgemeente Westmeerbeek kun je het kasteel Ter Borcht (1780) bewonderen, vroeger het riante zomerverblijf van de familie de 't Serclaes. Het classicistische kasteel wordt omgeven door een prachtig landschapspark met vijver. Kasteel en park zijn privé en helaas gesloten voor publiek. Nog in Westmeerbeek vind je het Goor, een beschermd landschap met een typische fauna en flora.

--Domeinbos Herebossen
Rustig wandelen in Hulshout kan in de 62 ha grote Herebossen (domeinbos). Het gemeentelijke Netepad wijst je kronkelend de weg door het bos, voorzien van een schuilhut en banken. De Herebossen werden in de Tweede Wereldoorlog zo goed als kaalgekapt, op enkele bestanden met Amerikaanse eik na. De leeftijd van de meeste bestanden is 45 tot 55 jaar; ze bestaan uit inlandse eik, populier, lork en grove den, maar het loofhout overheerst. Onder de populieren tref je nogal wat ruigtekruiden aan zoals grote brandnetel. In andere delen van het bos groeit vrij veel braam. Ook adelaarsvaren komt veel voor. Wandelend door het bos kun je hazen, fazanten of zelfs reeën zien wegvluchten.

--Pallieterhoeve

Aangename taverne temidden de natuur nabij de Grote Nete. Je kan hier terecht voor een fris drankje en een kleine of grote hap. Grote speeltuin, ruim terras.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten