12.8.15

Meer


Meer

Start : De Mosten Meer
Afstand : 38 km
Bewegwijzering :Knooppunten Antwerpen-Noord Brabant
GPS : Hoogeind 74/B, 2321 Meer

DE ROUTE :

13-14-43-41-40-44-45-15-16-17-20-21-13


--Meer
is een dorp in de Noorderkempen, aan het riviertje de Mark en grenzend aan Nederland. Het heeft een opmerkelijk fraaie dorpskern, die beheerst wordt door de neogotische kerk van Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking (1868-1870), met een westertoren van omstreeks 1500 en een 13de-eeuwse onderbouw. In 1975 werd de dorpskerk en de hele omgeving ervan, de Donckstraat incluis, als landschap beschermd.

--Meersel Molen
Origineel. Je kan er koffie of iets fris drinken en o.a. zelfgebakken brood eten en kopen. In de zomermaanden is er een gezellig terras.

--De Zevenster 'Bij de paters'
De Zevenster 'Bij De Paters' ligt vlakbij de Maria-grot in Meersel-Dreef. Er zijn 2 grote terrassen en een speeltuin.

--Den Bud
Gezellig café met ruim terras.

--Domaine D'heerstaayen
Domaine d'Heerstaayen in het Brabantse Strijbeek, één van de oudste wijngaarden van Nederland. Een prachtige orangerie met een immense open haard, mooie terrassen, buxushagen en platanen; je waant je in het zuiden. In deze gastvrije omgeving vertoeven, aan een mooi gedekte tafel met passende decoratie, de wijnen van het huis en het gekakel van kippen op de achtergrond... Niet voor niets een plek waar men zich helemaal thuis voelt!

--Landgoed Ulvenhart
Een landgoed van maar liefst 9 hectaren met weilanden en bossen zijn het decor van uw verblijf. Elkaar ontmoeten, loskomen van de alledaagse hectiek en inspiratie opdoen in een rustgevende omgeving is hetgeen uw gastheer voor ogen had bij de restauratie van de 2 Vlaamse Schuren. Bij de inrichting heeft men zoveel mogelijk de sobere stijl in ere hersteld en het resultaat is verrassend en toont dat eenvoud en comfort prima samen gaan. Houten balken, lemen muren (met muurverwarming!), aardse tinten en het gebruik van natuurlijke materialen bepalen hier de sfeer. De basis is puur en functioneel in een minimalistische stijl. Wat is er heerlijker dan in slaap te vallen met de geluiden uit het bos? Dat in vroeger tijden de boer met paard en wagen door de schuur reed om het hooi op te slaan, is nog moeilijk voor te stellen… Een inspirerende plek voor familie-uitjes maar tevens een originele plek voor zakelijke ontmoeting.

--Strijbeekse Heide
De Strijbeekse Heide is een natuurgebied dat zich bevindt ten noorden van Strijbeek. Het meet 239 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.

--Domeinbos De Elsakker
De Elsakker behoorde in de zestiende eeuw tot de kloostergemeenschap van het Stift van Thorn in Nederlands-Limburg. Eeuwenlang bleef het oorspronkelijke heidelandschap onaangeroerd. Vanaf de twintigste eeuw maakt de heide langzamerhand plaats voor landbouwgrond en naaldbos. Vandaag bestaat het bosareaal uit grove den, ruwe berk, zomereik en elzenbroekbos. In de kruidlaag tref je bochtige smele, pijpenstrootje, rankende helmbloem, vingerhoedskruid en wilde kamperfoelie aan. De heidepercelen bevatten struik- en dopheide. In het voorjaar kleuren de graslanden wit van de pinksterbloemen. In de herfst duiken dan weer talloze paddenstoelen op. Veelvoorkomende soorten zijn vliegenzwam en aardappelbovist. Rond de L-vormige vijvers langs de Polderdreef kom je gagelbosjes tegen. Gagel werd vroeger gebruikt om bier te brouwen, tot hop die taak overnam. In de Elsakker wemelt het van dierenleven. Roofvogels zoals buizerd, havik, torenvalk, bos- en ransuil broeden in de bossen, evenals gekraagde roodstaart en bonte vliegenvanger. Op open plekken vertoeven boompieper en houtsnip. In de poelen en vijvers planten vijf soorten amfibieën zich voort: bruine en bastaardkikker, gewone pad, vinpoot- en alpenwatersalamander. De levendbarende hagedis durft ook wel eens bliksemsnel je pad te kruisen. Deze dieren lusten maar wat graag een sappig insect en daaraan is geen gebrek in de Elsakker. Je vindt hier zeldzame dagvlinders zoals groentje en bont dikkopje, talrijke libellen waaronder koraaljuffer, venwitsnuit en de met uitsterven bedreigde bosbeekjuffer, en sprinkhanen zoals de heidesabelsprinkhaan. Onder de zoogdieren tellen we eekhoorn, vos en ree.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten