8.5.15

Tervuren


Tervuren

Start : Aan het park van Tervuren
Afstand : 30 km
Bewegwijzering :Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Molenberglaan 1 3080 Tervuren

DE ROUTE :

46-45-19-18-14-13-02-03-09-08-57-60-46


Blikvanger van deze tocht, en tevens ook de plaats waar je van start gaat, is de Warande: het prachtige park van Tervuren. Behalve de uitgestrekte vijvers prijkt daar tussen het groen ook het boeiende Koninklijke Museum voor Midden-Afrika met een enorme collectie aan koloniaal erfgoed. Je weet dus wat gedaan voor of na deze fietstocht, die je doorheen de verrassend landelijke streek tussen Brussel en Leuven voert. Zo wordt het plateau tussen het dal van de rivieren Voer, IJse en Dijle gedomineerd door uitgestrekte akkers en velden. Het is er heerlijk fietsen!

Op de route :

--'t Park

--Bootjeshuis
De taverne Bootjeshuis aan de ingang van het park is een populaire halte voor de parkbezoekers en een ideaal adres om even uit te rusten na je fietstocht.

--Pachthof Stroykens

--In den Congo

--Tervuren
Tervuren is een groene gemeente in Vlaams-Brabant, aan de oostelijke rand van het Brussels Gewest. Een groot gedeelte van de gemeente wordt bedekt door de uitlopers van het Zoniënwoud. In Tervuren bevindt zich het eindpunt van de prestigieuze Tervurenlaan en van de oude tramlijn, die vanuit de hoofdstad naar het Museum voor Midden-Afrika leidde. Dit museum is prachtig gelegen in een park met vijverpartij. Tervuren heeft ook een gezellig historisch centrum. De geschiedenis van Tervuren is sterk verbonden met het jachtslot, dat de hertogen van Brabant in de 12de eeuw in het Zoniënwoud lieten bouwen. Tot in 1782 bleef het kasteel een geliefkoosd buitenverblijf voor de bestuurders van het land, maar toen liet Jozef II het geheel slopen. Op de plaats van het kasteel, dat Leopold II liet bouwen voor zijn zus keizerin Charlotte, staat nu het Koloniënpaleis dat de collecties van het Museum voor Midden-Afrika herbergt. De unieke collectie was de grote attractie tijdens de wereldtentoonstelling van 1897. Ter gelegenheid daarvan werd op de Markt van Tervuren de Warandepoort (de toegang tot het park) opgetrokken. Een van de tientallen andere bezienswaardigheden in het centrum is de gotische Sint-Jan-Evangelistkerk, waar enkele Brabantse hertogen begraven liggen.

--Park van Tervuren
Tervuren is zonder meer rijk aan natuurmonumenten. Een daarvan is de Warande of het park van Tervuren, een plek waar je geschiedenis en natuur hand in hand ziet gaan: ooit was dit het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Het enige restant van de omwalling van het park is de 17de-eeuwse Leuvensepoort. Het noordelijke gedeelte van het park is een fraaie Franse tuin met beelden, kleurrijke bloembedden en tal van vijvers. Centraal ligt een beboste heuvelrug. Aan de zuidelijke kant van de heuvel bevindt zich een natuurlijker parkgedeelte. In het park staat ook de barokke Sint-Hubertuskapel.

--Sint-Pauluskerk
De intieme en gezellige Sint-Pauluskerk van Vossem vormt een schakel in de reeks van romaanse kerken in de Voervallei. Waarschijnlijk werd de kerk rond 1200 gebouwd. Ze werd opgetrokken in kalkzandsteen die in de omgeving werd opgedolven. Aan het einde van de 17de eeuw werd de kerk grondig verbouwd in de populaire stijlrichting van die tijd: de barok. Ze kreeg meer licht door grotere ramen, pijlers werden verwijderd, muren en zoldering werden wit bepleisterd, de toren werd verhoogd en onderaan in de toren kwam een nieuwe westelijke toegang tot de kerk. In het romaanse koor zijn nog sporen terug te vinden van middeleeuwse muurschilderingen. Andere kerkschatten zijn onder meer een 15de-eeuws eikenhouten beeld van Sint-Paulus en een verguld kruis uit de baroktijd.

--Sint-Lambertuskerk
Dit is een van de typische romaanse kerkjes van de Voervallei. De Sint-Lambertuskerk werd in tegenstelling tot de kerken van Bertem, Sint-Verona en Vossem, sterk verbouwd. Toch blijft het een harmonieus en mooi bouwwerk. Sinds 1987 is de kerk beschermd. Vooral het interieur is interessant en rijk: let op het fraaie barokhoogaltaar, het schildermeesterwerk 'De bekering van Hubertus' van Caspar De Crayer en de gracieuze meubels in rococostijl.

--Sint-Veronakapel
De Sint-Veronakapel is een van de vier romaanse kerkjes in de Voervallei. Kenmerkend voor alle vier is de eenheid van stijl. Als je deze kapel, vroeger een kerk, vergelijkt met die van Bertem, vallen de gelijkenissen meteen op. Alleen is de kapel kleiner en minder regelmatig gebouwd. Dit was het eerste en oudste parochiekerkje van de streek. Volgens de legende zou de heilige Verona, de dochter van Lodewijk de Duitser, hier begraven liggen.

--Sint-Pietersbandenkerk
Hier zie je een van de mooiste romaanse kerken van Vlaanderen. De Sint-Pietersbandenkerk is opgetrokken in kalkzandsteen in Maasromaanse stijl. Opvallend is de massieve westertoren. Ondanks enkele verbouwingen is deze kerk goed bewaard gebleven. Binnen is vooral de 12de-eeuwse Sedes Sapientiae (Maria 'Zetel der Wijsheid') de blikvanger. Dit houten beeld stelt Maria voor, zittend met het kind Jezus ('de Wijsheid') op haar schoot. De kerk is te bezoeken tijdens de vieringen of na afspraak.

--Domeinbos Egenhovenbos

Dit is kleine broer of zus van het bekendere Meerdaalwoud en Heverleebos. Ook het Egenhovenbos maakt deel uit van dit uitgestrekte boscomplex dat ruim 2.000 ha telt en bijzonder populair is bij natuur- en wandelliefhebbers. Het Egenhovenbos, genoemd naar de vlakbij gelegen gemeente Egenhoven, is dan ook een stuk kleiner en telt 'slechts' 54 ha. Het is beplant met jonge inlandse eiken die tot de beste van Vlaanderen horen en dienstdoen als zaadbestand. Ook de essen, walnootbomen en linden maken het uitstekend in dit bos. Het is een waterrijk gebied, type broekbos. Je kunt er over het grootste deel van de boswegen wandelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten