8.5.15

Sint-Joris-Winge



Sint-Joris-Winge

Start : Gempemolen
Afstand : 41,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Gempstraat 56 3390 Sint-Joris-Winge

DE ROUTE :

97-96-22-21-18-32-71-78-77-76-47-95-73-74-97

Het Hageland behoort tot de mooiste toeristische regio's van België. Zeker in de lente wanneer duizenden appel- en perenbomen er in volle bloei staan. Voeg daar dan nog een glooiend landschap met beboste hellingen en uitgestrekte akkers en weiden aan toe en je krijgt een heel mooi decor voor een fietstocht. Deze tocht start aan de gezellige Brasserie Gempemolen in Sint-Joris-Winge, een deelgemeente van Tielt-Winge, waarna het parcours zich een weg kronkelt door het rustige hart van het Hageland. Je krijgt geregeld een steil klimmetje voor de wielen geschoven, maar in de gezellige dorpskernen vind je wel een plek om even op adem te komen of om gewoonweg een pauze in te lassen én te genieten van het vele lekkers uit de streek.

Op de route :

--Gempemolen
De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek. Het klooster van Gempe verplaatste in het begin van de 17e eeuw de loop van de beek met 600 m om het verval – en dus het vermogen – aan de molen te vergroten. Na recente renovatie is het nu een sfeervolle brasserie, met streekproducten en een ‘overgrootmoederskeuken’ van chef Hans Meus (broer van tv-kok Jeroen). Behalve Vlaamse wijnen schenkt de waard ook zelfgestookte ‘chic’eau de vie’ – een digestief op basis van grondwitloof – en het ambachtelijke bier Tiense Kweiker, waarvan de opbrengst naar de Cliniclowns gaat.

--Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk rees uit haar steigers in de late 18de eeuw. Ze is gebouwd in bak- en zandsteenstijl. De toren is een mooi voorbeeld van laatgotiek. Binnenin moet je zeker je oog laten vallen op een 12de-eeuwse doopvont, een 14de-eeuws Mariabeeld en een calvariegroep uit de 18de eeuw.

--Gehucht Gempe
Gempe is een gehucht van Sint-Joris-Winge, de zuidelijke deelgemeente van Tielt-Winge. Het ligt aan het riviertje de Winge. Op de Molenbeek, een zijbeek ervan, werd al in de 13de eeuw een watermolen gebouwd; hij is gerestaureerd en in het café-restaurant kun je nu genieten van een lekker hapje en drankje. Af en toe, op zondagochtenden, wordt er nog gemalen. Het gehucht is enkele 17de-18de-eeuwse panden rijk, onder andere de 17de-eeuwse afspanning In de drie Haringen, in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur. In 1229 kwam zich in het gehucht een vrouwenklooster vestigen, maar het werd in 1795 opgeheven. Tegenwoordig blijven er alleen nog wat fragmenten van bijgebouwen van over.

--Troostembergbos
Het Troostembergbos (57 ha) is een prachtig wandelbos waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd. Het strekt zich uit over de heuvelruggen van de Bensberg en is sinds 1981 eigendom van het Vlaams Gewest. Je vindt hier een wandelcircuit van 5,3 km lang, gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide. Ruiters worden niet toegelaten; fietsen mag alleen waar wandelaars niet gehinderd worden.

--Tielt-Winge
Tielt-Winge is een groene woongemeente in het noorden van het Vlaams-Brabantse Hageland, aan een zijriviertje van de Winge. De gemeente wordt in het noorden en het zuiden doorsneden door respectievelijk de E314 en de N2 Diest-Leuven. De natuur is in de gemeente zeer prominent aanwezig. De grootste bosoppervlakte wordt gevormd door het Walenbos, dat door zijn extreme vochtigheid gekenmerkt wordt door een grote verscheidenheid in fauna en flora. Houwaart, Meensel-Kiezegem, Onze-Lieve-Vrouw-Tielt en Sint-Joris-Winge, de deelgemeenten van Tielt-Winge, zijn ontstaan als kleine landbouwdorpen op de heuvelrug ten zuiden van de Demervallei. De heuvels waren al vroeg geschikt voor de bouw van enkele versterkingen. Aan de Winge staat nog het kasteel van Troostemberg. Terwijl de vele boerderijen en kleine kapelletjes een idee geven van hoe de gemeente er eeuwen geleden heeft uitgezien, kan men zich in het vernieuwde Hagelands Museum ook verdiepen in de regionale en lokale geschiedenis. Sinds de jaren zeventig van de 20ste eeuw zijn op de hellingen van de Houwaartseberg wijnranken aangeplant. Daarmee is Houwaart het grootste wijndorp van België geworden.

--Sint-Laurentiuskerk
De Sint-Laurentiuskerk in deelgemeente Molenbeek-Wersbeek van Bekkevoort is er niet in een keer gekomen. Er zijn ontelbare bouwfasen aan te pas gekomen. De oudste delen dateren van de 14de eeuw, zoals de zware vierkante westertoren. Het portaal is dan weer barok. Opvallend is het sobere interieur van de kerk. De hardstenen doopvont is 18de-eeuws, de preekstoel 17de-eeuws.

--Huize Hageland

--Glabbeek

De mooiste bezienswaardigheid in het Vlaams-Brabantse dorp Glabbeek is de sacramentstoren in de Sint-Catharinakerk in deelgemeente Zuurbemde. Hij is 15 m hoog, 2 m breed en 70 cm diep. Hij is gemaakt uit steen van Avesnes en wordt toegeschreven aan het atelier van Cornelis Floris de Vriendt (± 1514-1576), die ook de sacramentstoren van Zoutleeuw heeft gemaakt. Behalve religieuze monumenten zoals kerken en kapelletjes vind je in Glabbeek vooral landbouw- en fruitteeltbedrijven, net als in de rest van het Hageland. In de Velpevallei ligt het natuurreservaat De Paddepoel. De Velpe, een zijrivier van de Demer, volgt hier nog haar natuurlijke loop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten