4.4.15

Balen


Groenten uit Balen

Start : Balen
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : parking Recreatie- en natuurpark Keiheuvel, 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14

DE ROUTE :

59-58-53-57-07-31-33-38-39-32-24-30-60-59

De fietsroute in Balen en omgeving is een van de verste trajecten vanuit Antwerpen. Natuur en erfgoed wisselen elkaar af op deze route. We komen voorbij twee watermolens en zelfs een heuse zoo. De bijnaam van de Balenaars is 'kruiers' omdat zij met de kruiwagen bouwonderdelen van de oude naar de nieuwe kerk vervoerden. Geniet van dit rustige stukje Antwerpse Kempen dat met een bult in Limburg ligt.

Op de route :

--Domeinbos De Most-Keiheuvel
Het Antwerpse domeinbos De Most-Keiheuvel ligt tegen de Limburgse grens en is een waardevol natuurgebied. 132 ha groot en met een 8 km lang Mostpad dat je vrij kunt bewandelen. De paden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Breng zeker ook je verrekijker mee. In de lente is het een bijzonder aantrekkelijk domein met veel bloeiende planten, rondvliegende insecten en broedende dieren. In die periode organiseren de boswachters ook begeleide wandelingen door het gebied. Je maakt er dan kennis met de verschillende biotopen. De rondleiding wil laten zien hoe belangrijk het is dergelijke gebieden goed te beheren en te beschermen. Gevarieerdheid troef: je ziet er grove en Corsciaanse den, lork, Weymouthden, jeneverbes, zomer- en Amerikaanse eik, winterlinde, zwarte els, Amerikaanse en Europese vogelkers, lijsterbes, moeraseik, tamme kastanje, beuk, sleedoorn, Gelderse roos, meidoorn, hulst, vuilboom, boskers, vlier, veldesdoorn, hazelaar, kardinaalsmuts, es en braam. Het domein omsluit ook een aantal privédomeinen zoals het kasteel De Most, weilanden en privéwoningen.

--Fietscafé 'De Zandput'
In dit fietscafé kan je in het weekend terecht voor een verfrissend drankje. Ook B&B.

--De Klothoeve

--Olmense Zoo
Droom even weg in een stukje avontuurlijk Afrika op de savanne tussen olifanten en giraffen en waan je een ontdekkingsreiziger in het exotische decor van de Tropenhal omringd door vogels in vrije vlucht, rode vari's, landschildpadden... Sta oog in oog met bruine beren en witte wolven in het indrukwekkende berenbos of brul mee met de witte tijgers en leeuwen. Ook de grote wandelvolière is een aanrader. Ga lekker griezelen in het Reptielenhuis, breng een bezoekje aan Casa Panthera, het huis van de zwarte en gevlekte panters, lynxen en andere katachtigen, of neus rond in het Zoogdieren- of Vogelmuseum. Dankzij de succesvolle kweekprogramma's zie je ook ieder jaar weer jonge dieren hun eerste stapjes zetten in de Olmense Zoo. Op de geitenweide vind je dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Ook de kinderboerderij valt bij de jonge bezoekers in de smaak.

--Taverne De Gagel
Gezellige taverne met ruime keuze aan dranken, snacks, broodjes, pasta, ...

--Balen
Balen is een groene gemeente in het uiterste zuidoosten van de Antwerpse Kempen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Olmense Zoo en het recreatiepark Keiheuvel. Elk jaar trekken deze attracties duizenden bezoekers. Ook wie graag wandelt en fietst heeft een reden om Balen aan te doen: de natuur is er op zijn opperbest met kilometers rustige wegen, paden en dreven met daartussen dennenbossen, loofbossen, weiden, velden en kanalen. Balen was lange tijd een typisch Kempens landbouwdorp. Herinneringen daaraan zijn bewaard in het Kruiermuseum. De ligging van de gemeente aan een kruispunt van handelswegen heeft de groei van Balen gestimuleerd. Toch bleef de landbouw lange tijd de belangrijkste economische sector. Aan het einde van de 19de eeuw onderging de streek een sterke expansie door de vestiging van grote industriële bedrijven. Dat ging gepaard met een sterke toename van de bevolking. De bekendste inwoner van Balen is niemand minder dan wielrenner Tom Boonen.

--Sint-Andreaskerk
De 15de-eeuwse Sint-Andreaskerk vind je aan de markt in Balen. Typisch is de Kempense toren, die net als de rest van de kerk opgetrokken is uit een afwisseling van bak- en zandsteenlagen. Het kerkgebouw is een fraai voorbeeld van Kempense gotiek, een variant op de Brabantse gotiek. Binnen zie je een 16de- tot 18de-eeuws interieur met een 16de-eeuwse doopvont en een 18de-eeuws orgel. De Sint-Andreaskerk is een beschermd monument.

--Recreatie- en natuurpark Keiheuvel
In het Kempense Balen kun je in dit domein gerust een dagje of zelfs langer vertoeven. Je kunt er lekker wandelen en fietsen in het bosrijke gebied. Kinderen én volwassenen kunnen zich uitleven in de kinderboerderij, de openluchtzwembaden, de speeltuin, het trampolinepark of op het minigolfterrein, de petanquebaan, de camping, de bowlingbaan... Er is een vliegclub en een fietsverhuurdienst. Een deel van het gebied wordt beschermd wegens de unieke fauna en flora. Daar is de toegang uiteraard beperkt. In september vindt in het recreatiepark Keiheuvel Fiesta Mundial plaats. Alle informatie vind je op www.keiheuvel.be.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten