4.4.15

Gent


Gent
Lus 1 van De Rechtvaardige Rechters


Start : Gent
Afstand :47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek en Scheldeland
GPS : Brusselsesteenweg Gent, Parking Keizerpark

DE ROUTE :

05-07-12-22-66-34-37-36-29-25-24-21-14-11-08-07-05

Op de route :

--Keizerpark
Dit moderne park heeft veel recreatiemogelijkheden, is gemakkelijk bereikbaar en dient zelf als verbindingsweg voor fietsers en voetgangers. Er zijn leuke speeltuigen en een skatezone.

--Provinciaal domein “Den Blakken”
Dit promotiecentrum voor sierteelt, rozen en parkbomen ligt vlakbij het centrum van Wetteren op 20 km ten oosten van Gent. Naast het promotiecentrum is het hele domein beschermd als landschap omwille van de aanwezigheid van de erg waardevolle en unieke rivierstuifduinen. De zuidelijke bosbestanden van Den Blakken liggen in een Europees habitatrichtlijngebied.

In het provinciaal domein Den Blakken is enkel wandelrecreatie toegestaan.

--Sint-Machariuskerk
Deze stemmige laatgotische bakstenen hallenkerk is sinds 1942 beschermd. De vieringtoren is het enige overblijfsel van de voormalige 15de-eeuwse dorpskerk. Na een brand in 1583 werd de kerk tussen 1600 en 1650 heropgebouwd. Sommige delen zijn opgetrokken met hergebruikte Balegemse zandsteen. Binnen dateert het witmarmeren hoofdaltaar van 1870. Het koorgestoelte en de muurbeschotten in koor en zijbeuken zijn 18de-eeuws, de biechtstoel is van 1725-1750. De kerk bezit een aantal bezienswaardige 17de- en 18de-eeuwse schilderijen en ook beelden uit de 18de-19de eeuw.

--Laarne
De grootste publiekstrekker in Laarne, een gemeente ten oosten van Gent, is het prachtige kasteel, een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Vlaanderen. In de oude dorpskern van Laarne werd de dreef tussen het kasteel en de dorpskerk in 2013 heraangelegd en werden nieuwe eiken aangeplant. In de Laarnse deelgemeente Kalken heeft de kerk haar zware romaanse toren bewaard. Hier zijn vooral de Kalkense Meersen de groene trekpleister. Laarne is ontstaan bij de feodale burcht die in de vroege 14de eeuw werd opgetrokken. Van deze oude burcht zijn de vierkante donjon, de drie ronde torens, de slotgracht en de muren bewaard. De veranderende levensomstandigheden noodzaakten de eigenaars tot enkele aanpassingen in de 15de en 16de eeuw. Later werd de ingang van de burcht naar het noorden verplaatst en voorzien van een vaste brug en dienstgebouwen. Het kasteel herbergt nu een belangrijke collectie zilverwerk uit de 15de tot de 18de eeuw. Tegenover de burcht, aan het eind van de Kasteeldreef, staat de laatgotische Sint-Machariuskerk. Het voormalige gemeentehuis dateert uit de 18de eeuw en wordt momenteel volledig gerenoveerd en geïntegreerd in het nieuwe gemeentehuis dat in 2000 in gebruik genomen werd.

--Kasteel van Laarne
Het kasteel van Laarne bereik je langs een lange mooie dreef met eiken in het dorp van Laarne. Het waterslot werd begin 14de eeuw als feodale burcht ingericht. Het is een van de best bewaarde waterburchten van ons land. Het kasteel is nu een museum met een belangrijke verzameling Europees zilverwerk uit de 15de tot de 18de eeuw, een schenking van Claude d'Allemagne. Verder bestaat de inrichting uit kostbare 17de-18de-eeuwse meubelen en 16de-eeuwse wandtapijten, waardevolle schilderijen en kunstvoorwerpen. Op het domein bevindt zich ook een restaurant.

--Familiepark harry Malter
In 1992 streek Harry Malter als telg uit een Duitse circusfamilie neer in Heusden en stichtte er een familiepark. Met een speeltuin, jungleparcours en vooral veel dieren richt het zich vooral op kleuters en kids. Er is ook een picknicktent en restaurant.

--Damslootmeer
Galerie Mie Lefever werd opgericht in 2005, als logisch vervolg op een niet-professioneel 'artist in residence'-programma voor jonge Roemeense kunstenaars die in eigen land onvoldoende ontplooiingskansen kregen. De galerie richt zich op het introduceren, aanmoedigen en ondersteunen van jonge, talentvolle kunstenaars - jonger dan 35 jaar -, met speciale aandacht voor hedendaagse kunst uit Roemenië. Vanuit de persoonlijke interesse van de galeriehoudster ligt het accent op schilderkunst, zonder echter andere media uit te sluiten. De galerie volgt geen trend of speciale stijl; authenticiteit, visie en persoonlijkheid van de kunstenaar primeren. Tot de kunstenaars die er tentoonstelden, behoren onder meer Anca Benera, Serban Savu, Marius Bercea, Mircea Suciu, Maxim Liulca, Wannes Lecompte, Peter Van Ammel...

--Destelbergen
Destelbergen, gelegen ten oosten van Gent, is een typische residentiële gemeente. Vroeger was het een toevluchtsoord voor de Gentse adel, nu is het nog altijd een landelijke gemeente. De adel liet er heel wat kastelen met mooie parken optrekken, die nu nog vaak in privéhanden zijn. De Kastelenroute neemt je mee langs vijftien kastelen. Een ervan is het kasteel van Acker dat werd omgebouwd tot gemeentehuis. Destelbergen is ook een groene gemeente met enkele mooie recreatiedomein met waterputten die ontstaan zijn tijdens de aanleg van de autosnelwegen. De Damvallei is een oud moerasgebied met marslanden, bomenrijen en turfputten. Fietsen kan langs de mooie Scheldeboorden.

--Damvalleimeer
De Damvallei is een natuurgebied in de Oost-Vlaamse gemeenten Destelbergen en Laarne. Het gebied is ontstaan in een oude meander van de Schelde, het gebied wordt enigszins ontsierd doordat de verkeerwisselaar van Destelbergen in het gebied ligt, en de E17, de R4 die het doorsnijden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten