24.2.15

Averbode


Averbode

Start: Averbode
Afstand:55 km
Bewegwijzering : Knooppunten,Vlaams-Brabant,Limburg,Antwerpen
GPS: Averbode, Poortberg (dicht bij de Abdij van Averbode)

DE ROUTE :

25-334-335-15-14-13-89-84-83-85-94-86-87-19-56-18-25

Het geeft een fantastisch gevoel om door de grote groene long te fietsen rond de abdij van Averbode, richting Gerhagen, het kasteel de Merode en De Beeltjens. Op deze tocht is de Grote Nete nooit ver weg.

Op de route :

--Wijndomein Kapittelberg
In een bevallige landschapsplooi merk je plots een grote wijngaard op. Dit is het wijndomein Kapittelberg. Op de zuidzijde van de heuvel groeien 14.000 wijnstokken. Al in de 15e eeuw groeide hier een wijngaard. Die leverde miswijn aan de abdijen van Averbode en Tongerlo. Vandaag wordt er de Witte Kapittel gebottelden sinds 2004 ook Edelrood, een rode wijn. In het degustatielokaal van het prachtige domein – een oude typische Kempische hoeve – kun je de oogst uit eerste hand proeven en een fles in de fietszakstoppen. Bier wordt er niet geschonken – je moet maar durven in dit abdijenland! En niet vergeten: elke fietser is zijn eigen bob…

--Heimolen
Bij de Heimolen in Langdorp fiets je door een plaatje uit een oud boek over de Kempen. Eenzaam staat de molen op een bult de wind af te wachten. Rondom groeit er heide op een landduin. Schapen knagen jonge boomscheuten af, zodat de heide niet wordt overwoekerd. Dit beeld was vroeger heel typisch voor de Kempen.

--Norbertijnenabdij van Averbode
De indrukwekkende abdij van Averbode werd gesticht in 1134. Het poortgebouw dateert uit de 14de eeuw. De huidige abdijkerk werd gebouwd in het midden van de 17de eeuw. De overige abdijgebouwen zijn in classicistische stijl heropgebouwd na een zware brand. In de kerk hangen werken van Quellin en Verhaghen en een kruisweg van Pros Putteman.

--Het Vossenhol
Brasserie midden in de Merodebossen, vlakbij het drie-provinciën-punt Antwerpen - Limburg - Vlaams Brabant. Uitgebreide keuze aan dranken, kleine en grote gerechten, pannenkoeken, ijs ... Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

--Domein Gerhagen
Geniet van dit prachtige natuurgebied met wandel-, fiets- en ruiterpaden, speeltuin, visvijver, uitkijktoren en manege. In het gebied tref je een afwisseling aan van zandige stuifduinen en heiderelicten tussen eiken-berkenbossen, berken-dennenbossen en naaldbossen. Vier bewegwijzerde wandelingen, met als startplaats en eindpunt 'de zandberg', voeren je langs de verschillende biotopen in het domein Gerhagen: naald- en loofbos, heide en landduinen.

--Bosmuseum Gerhagen
Het Bosmuseum ligt aan de rand van een 950 ha groot natuurgebied, Gerhagen, grotendeels bestaand uit bossen, heide, vennen en weiland. In het Bosmuseum maak je vooral kennis met de vogelwereld in al zijn facetten. De rode draad loopt via de permanente tentoonstelling 'Van ei tot ei'. Het leven van de individuele vogel wordt belicht. Concrete voorbeelden maken bijvoorbeeld duidelijk hoe de bouw van een vogellichaam is aangepast aan de omgeving en de levenswijze van de soort. Tegelijkertijd wordt geprobeerd een indruk te geven van de verscheidenheid die in de vogelwereld aanwezig is. Hierbij wordt de nadruk gelegd op Gerhagen en omgeving en wordt uitgegaan van de bestaande collectie vogels van de Werkgroep Ecologie Tessenderlo. Het audiovisuele materiaal en de doeactiviteiten maken van dit museum een levendig geheel.

--Kasteel de Merode
Het sprookjesachtige kasteel van Westerlo dateert uit de vroege 14de eeuw. Het werd op korte afstand van de Grote Nete gebouwd en van een gracht voorzien. In de 17de-18de eeuw werd het kasteel verfraaid. De kasteelkapel met 17de-eeuwse glasramen bevat veel kostbaarheden en herinneringen aan de familie de Merode. In 2002 werd het kasteel beschermd als monument. Wie binnenin een kijkje gaat nemen, ontdekt een unieke collectie schilderijen, wapentuig en tapijten.

--Sint-Lambertuskerk
Deze mooie kerk is het resultaat van drie bouwfasen: het koor en het transept in de 15de eeuw, de drie beuken begin 16de eeuw en de ingebouwde westertoren in 1760. Tussen 1884 en 1904 restaureerde architect Langerock het gebouw tot een kerk met neogotisch aanzicht. De 15de-eeuwse sluitstenen in het koor stellen Sint-Lambertus voor en een engel met het wapenschild van de familie de Merode. De arduinen doopvont is van 1699. Op de communiebank van 1690 prijken eucharistische symbolen. Gaspar Moons en Frans Jordaens maakten de preekstoel in 1752. De rest van het meubilair is 19de‑eeuws. De beelden stammen uit de 15de tot de 19de eeuw en omvatten onder meer een calvariegroep van eind 15de of begin 16de eeuw, Sint-Donatus uit de tweede helft van de 17de eeuw en Sint-Jan de Doper door Jan van Wisel van 1750. In de kerk hangen rouwblazoenen van de familie de Merode vanaf 1625. De grafmonumenten dateren uit de 16de tot 18de eeuw. In de sacristie bevinden zich de 16de-eeuwse schilderijen 'Kruisafneming' en 'Sint-Anna te drieën'.

--Suskewiet
Suskewiet is een gezellig en kindvriendelijk pannenkoekenhuisje. De kaart biedt naast een uitgebreid assortiment zoete en hartige pannenkoeken ook een ruim aanbod van croques, pasta's, eiergerechten en ijscoupes. Ruim en gezellig overdekt verwarmd tuinterras.

--Dorpsplein
Dit gezellige dorpsplein heeft de vorm van een langwerpige, Frankische driehoek. De breedgekruinde gerechtslinde werd in de 17de eeuw aangeplant en is sinds 1951 beschermd. Tegenover de linde bevindt zich het beschermde, eeuwenoude, statige Drossaardshuis. Een gedenkteken van 1913 van beeldhouwer en graaf Jacques de Lalaing (1858-1917) eert graaf Hendrik de Merode (1856-1908), oud-minister van Binnenlandse Zaken, senaatsvoorzitter en burgemeester. Het oorlogsgedenkteken van 1930 is van beeldhouwer Arthur Pierre. De sierlijke gedenkplaat, ingemetseld in het Belgacom-gebouw, met borstbeeld van P.E. Peeters, lid van het nationaal congres, volksvertegenwoordiger en eerste burgemeester van Westerlo na 1830, is een deel van het afgebroken neogotische gietijzeren monument uit 1846.

--Kasteel gravin Jeanne de Merode
Het kasteel van gravin Jeanne de Merode, ook wel 'nieuw kasteel' genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911; het is een sprekend voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoonden de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden het kasteel. Na de dood van de gravin in 1944 leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. Het was in 1972 dat het gemeentebestuur van Westerlo het pand aankocht en het inrichtte als gemeentehuis. In het stemmige park rondom werd het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijbehorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.

--Westerlo
Westerlo doet vooral bij voetballiefhebbers een belletje rinkelen als de thuishaven van de gelijknamige voetbalploeg, maar deze Kempense parel heeft veel meer te bieden! Gelegen te midden van de bossen aan de Grote Nete heeft Westerlo zijn landelijke karakter grotendeels bewaard. Vanuit de dorpskern, die met zijn intieme gezelligheid iedereen weet te bekoren, zijn tal van wandelingen en fietstochten mogelijk in de omringende gemeenten. Het belangrijkste monument is hier het kasteel van de familie De Merode, waarmee Westerlo in de loop van de geschiedenis een sterke band heeft gehad. Al in de 13de eeuw werd op korte afstand van de Markt een zandstenen donjon opgetrokken die geïntegreerd zou worden in het latere kasteel. Binnenin het kasteel, dat één weekend per jaar voor het publiek toegankelijk is, kun je een prachtige collectie tapijten, schilderijen en oude wapens bewonderen. Een geweldige tip voor gegarandeerd plezier met de kinderen is een bezoek aan het Sprookjesbos! Tijdens een korte wandeling in het bos vertellen verschillende sprookjesfiguren een spannend verhaal. Na een picknick in het sprookjeshuis kan er gespeeld worden in de speeltuin.

--Café Boswachtershuis
Het Boswachtershuis ligt aan de rand van het natuurgebied de Beeltjens. Ruime speeltuin met verschillende speelzones, ook voor oudere kinderen. Vanop het terras kunnen de ouders of grootouders een oogje in het zeil houden terwijl ze genieten van een lekker drankje. Proef zeker eens een 'Flierefluiter'.

--Brouwerij-café Den Hopperd
Biobrouwer Bart Desaeger, die afstudeerde aan de brouwersschool St.-Lieven in Gent, werkte o.a. in de melkindustrie en voor enkele grotere brouwerijen. Het bleef echter zijn ambitie een zo gezond mogelijk bier te brouwen en hij startte met de productie hiervan in 1995. Hij verwierf dan de installatie van een oud brouwerijtje dat de deuren sloot en ging aan de slag in Brouwerij Den Hopperd. 'Hopperd' betekent in feite gehopte wort. Zijn natuurbier, dat hij Kameleon doopte, zag er het levenslicht. De Kameleon tripel is een zwaar blond bier van 8,5°, een bier van hoge gisting dat op vat of op de fles hergist. Na de Tripel kwam er ook de Kameleon Amber en de Kameleon Ginseng en een donker Kameleon-bier als laatste. Op zondag kun je er steevast van proeven in het proeflokaal van Den Hopperd, in een gezellige, familiale sfeer. Je vindt de brouwerij vlak bij de Nete, ideaal dus om aan het bezoek een wandeling of fietstocht te koppelen.

--Irish Pub Dubh-Linn

Elke Guinness of Kilkenny heeft hier een klavertjevier in het schuim, en de Irish Coffee gaat niet zonder chocoladepoeder op de room over de toog!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten