12.1.15

Aarschot


Aarschot

Start : Stedelijk sportcentrum Demervallei
Afstand :57 km
Bewegwijzering : knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Demervallei 8, 3200 Aarschot

GPX 

DE ROUTE :

51-10-09-92-67-66-62-63-89-04-06-94-01-57-56-81-03-51


Hoewel het oorlogsgeweld Aarschot niet spaarde, heeft de stad nog steeds tal van bezienswaardigheden. Met deze fietstocht heb je alvast een excuus om iedereen op te trommelen voor een bezoekje aan de stad van de kasseistampers. Je ontdekt niet alleen de Onze-Lieve-Vrouwekerk met zijn unieke torenspits, het prachtige begijnhof, de indrukwekkende ’s-Hertogenmolens ... maar ook de heide- en vengebieden rond de stad. Je vindt hier reservaten, waar de tijd echt is blijven stilstaan. Hoog tijd dus om te vertrekken …

Op de route :

--Begijnhof
Een begijnhof in de stad geeft rust en groen. Dit begijnhof heeft wel een bijzonder woelig verleden. Het 13de-eeuwse begijnhof werd na herhaaldelijke verwoestingen heropgebouwd in de 17de eeuw. De meest jammerlijke ingreep was het doormidden snijden van het 'Besloten Hof' met de aanleg van de Statiestraat. Daarmee was het typische gesloten karakter met een centraal plein verleden tijd. De kerk, het convent en het poorthuis werden in 1863 afgebroken. Slechts een rij 17de-eeuwse huisjes, de Zeven Weeën, bleef bewaard (aan de kant van de 's-Hertogenmolens). Aan de overkant werd een aantal huizen heropgebouwd naar oorspronkelijk model. In 1856 al overleed het laatste begijntje. Het begijnhof is doorlopend te bezoeken.
fietspunt Aarschot

--Cafetaria De Meander
Het domein Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas. Deze ontstond in 1976 door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. ’s Winters is het rustiger rond de plas. Vanuit een vogelkijkhut kun je er dan vogels observeren.

--Toren Ter Heide
De 30 meter hoge toren dateert vermoedelijk van de 14de eeuw. Hij werd niet opgericht als verdedigingstoren, wel als statussymbool. De toren, een donjon met een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis, telt zes verdiepingen, onderling verbonden door een wenteltrap. De toren is opgetrokken in baksteen op witstenen basis, die rechtstreeks in het water staat. In 1619 kwam de toren in handen van de familie d'Eynatten die de oorspronkelijke platte toren voorzag van een fraai dak met slanke peerspits. Van 1900 tot 1939 was hier een bierbrouwerij gevestigd. De schoorsteen bleef een stille getuige van deze economische activiteit. De toren, die als monument beschermd is sinds 1942, kreeg in 1948 een grondige restauratie. Op de binnenplaats van de Oude Brouwerij zijn foto's van het interieur van de toren te bezichtigen. De toren zelf is, om veiligheidsredenen, niet toegankelijk.
Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

--Natuurreservaat Wijngaardberg
Dit natuurreservaat van 27 ha groot wordt beheerd door Natuurpunt Vlaanderen. Het natuurreservaat is een deel van de 100 ha grote Wijngaardberg, met als blikvanger de 1,5 km lange Wijngaardmuur. De Wijngaardberg is zonder twijfel een van de laatste onaangetaste diestiaanheuvels uit de regio. Deze getuigenheuvels zijn restanten van zandbanken uit de tijd dat de zee nog tot hier reikte. Het reservaat is vrij toegankelijk voor wandelaars, op de bestaande paden.

--Aarschot

Aarschot wordt wel eens 'parel van het Hageland' genoemd. De stad heeft deze erenaam te danken aan haar mooie ligging aan de Demer. Daar ligt ook de oorsprong van de Demergotiek, waarvan de Onze-Lieve-Vrouwekerk een fraai voorbeeld is. Typisch voor deze stijl zijn de 'speklagen', het resultaat van elkaar afwisselende bouwmaterialen, namelijk ijzerzandsteen en kalksteen. Het interieur is grotendeels barok, het koor laatgotisch. De zuilen en wanden zijn voorzien van beelden en schilderijen, waaronder 'De mystieke Wijnpers'.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten