25.12.14

Bornem


Bornem

Start :Het ‘Oud Sas’
Afstand : 32 km
Bewegwijzering : Knooppunten Scheldeland
GPS :Bornem - Het ‘Oud Sas’, op de grens vanBornem-centrum met deelgemeenteWeert

DE ROUTE :

3-75-76-77-78-69-51-57-68-50-9-91-06-05-03


Op de Schelde verbinden veren niet alleen beide oevers, maar ook twee provincies. Zonder enige inspanning kun je onderweg van Oost-Vlaanderen naar Antwerpen hoppen en omgekeerd. Nergens in Vlaanderen liggen veren zo dik gezaaid als op de oevers van de Schelde in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Geen enkele rivier laat zoveel fietspaden toe op haar oevers als de Schelde.

De Maiandros II, het veer dat je neemt om de Schelde over te steken tussen Baasrode en Kassel, is vernoemd naar een Griekse riviergod uit Anatolië, die ook bekendstaat als Meandrus, en niets anders moet doen dan zich laten meevoeren. Het is niet moeilijk om daaruit de rivierkronkel, de ‘meander’, af te leiden. Overzet op het uur en het halfuur, gratis.
Beeld Priester Edward Poppe

In Moerzeke is priester Edward Poppe (1890-1924) alomtegenwoordig. Een zwak hart dwingt de sociaal bewogen bakkerszoon uit Temse na zijn roeping veel tijd te besteden aan studie en gebed. Hij beschouwt de eucharistieviering als pedagogisch middel. Wanneer hij rector is van het klooster van Moerzeke, krijgt hij aanzien in heel katholiek Vlaanderen door zijn felle afwijzing van marxisme, materialisme en secularisme na de Eerste Wereldoorlog. Hij sterft op 33-jarige leeftijd. In 1999 verklaart paus Johannes Paulus II hem zalig. De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, tekent de biografie van Poppe in de jaren ’60 uit in de strip Het schone avontuur van een bakkersjongen.
Scheepswerven Baasrode

Gezellige taverne aan de groene oevers van Durme en Schelde. Zuiderterras en veilige speeltuin. Van het winterse stoofpotje tot de frisse zomersalade: alles wordt vers en eigenhandig bereid. En dat bij een trappist van 't vat of een ander, soms exclusief, biertje.
Brasserie De Watermolen

Nagenieten kan ook aan de overkant van de Schelde in Temse, waar het fraaie kunstwerk De Kaailopers de aandacht trekt. Daartegenover is o.a. De Watermolen gelegen, een gezellige taverne met ruim terras. Ze serveren er zowel kleine snacks als uitgebreide maaltijden.
textielbedrijven en tot de start van de scheepsbouwnijverheid in 1829. In 187

De rust en de omgeving maken van het terras van ’t Sas een ideaal plekje om na te genieten van deze tocht. De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.
Groenendijk

In het VlechtMuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.
Het Stort


Als je in Weert, een deelgemeente van Bornem, op de mooie wandeldijk langs de Schelde wandelt, heb je een heerlijk uitzicht op het Stort, een schorrengebied van 17 ha. Het reservaat wordt doorsneden door talrijke sloten en is daardoor bijna ontoegankelijk. Het noordelijke stuk van Het Stort ligt tegenover de monding van de Durme. Een dichte rietbegroeiing en aanplantingen van populieren en wilgen bepalen het uitzicht. De wilgen werden oorspronkelijk gebruikt door de wijmenteelt (mandenvlechterij), maar ze werden met opzet verwaarloosd en zijn nu naar schaarhout aan het evolueren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten