20.2.18

Kumtich


Kumtich

Start : Kumtich kerk
Afstand : 32 km
Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
GPS : 45 Sint-Gillisplein Tienen, Vlaanderen

DE ROUTE :

35-14-17-34-91-37-68-69-36-12-13-35

--Watermolen
Deze molen dateert uit de 17e eeuw en diende om koren te pletten. Het molenhuis en de stuw zijn gerestaureerd, maar als molen kan hij niet meer gebruikt worden. De Molenbeek is in Hoksem al flink aangezwollen, in vergelijking met de scheut water die destijds door Meldert kabbelde. De beek heeft immers het water van de Jordaanbeek opgenomen.

--De Waterval
Sfeervol restaurant met de patron aan het fornuis. Aangename, rustige ligging op het platteland. Kindvriendelijke omgeving en aangepaste kaart. Aangenaam tuinterras.

--Sint-Jan Evangelistkerk
Met de kerk van Hoksem lijkt er op het eerste gezicht weinig bijzonders aan de hand. Maar werp eens een aandachtige blik op de torenspits. Daar staat niet alleen de klassieke windhaan te pronken. Hij krijgt er het gezelschap van een hen. Dit is de enige kerk in Vlaanderen waar de familie Kip samen verenigd op de toren prijkt.

--Watermolen
Wanneer je in de Molenstraat rechts afslaat en de Molenbeek oversteekt, merk je links van je in de verte een eenzaam gebouw op langs de oever van de beek. Dat is de voormalige watermolen van Meldert. Het water van de beek liet de raderen van een handvol molens draaien. Drie keer raden waar de naam van de beek vandaan komt?

--Sint-Ermelindiskapel
De fraaie barokke Sint-Ermelindiskapel ligt naast de gelijknamige kerk in Meldert, een deelgemeente van Hoegaarden. De kapel wordt voor het eerst vermeld in de 13de eeuw. Het huidige gebouw werd in 1629 op initiatief van Jacobus d'Oyenbrugghe gebouwd op het oostelijke uiteinde van het kerkhof en verfraaid in 1691. Deze 17de-eeuwse barokkapel werd op het graf van de patroonheilige Sint-Ermelindis gebouwd. Het is een zaalkapel met zeshoekige apsis. De blikvangers in de kapel zijn het portiekaltaar en het mausoleum van Sint-Ermelindis, de patroonheilige van de parochie, die er in 590 stierf. Elk jaar wordt op pinkstermaandag een druk bezochte processie gehouden voor Sint-Ermelindis. Ze werd vooral aanbeden tegen oogpijn, lamheid en koorts.

--Kasteel van Kwabeek
Het 18de-eeuwse kasteel van Kwabeek heeft een park en een kasteelboerderij met middeleeuwse woontoren. Het kasteelpark Kwabeek is centraal gelegen, in de vallei van de Velpe waar nog andere kasteelparken aanwezig zijn. Ze vormen met weiden, hooilanden, vijvers, broekbossen en populieraanplantingen het typische beeld van de valleigebieden. Het kasteel doet dienst als gemeentehuis. De bijgebouwen van het kasteel zijn in privéhanden. Het omringende domein is een bezoek waard. Zo zijn er verschillende types tuinen waaronder een Franse baroktuin, een Engelse tuin en een rozen- en kruidentuin. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin, aangelegd in de boomgaard. Op het domein staat ook de dikste boom van België, een meerstammige plataan.

--Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming
Deze Onze-Lieve-Vrouwekerk in Vertrijk, een deelgemeente van Boutersem, is een mengeling van stijlen. De toren is gebouwd in romaanse stijl. Het gotische koor en transept werden in de 15de en 16de eeuw deels voor en deels over het bestaande 14de-eeuwse gotische kerkje gebouwd. Het door de abdij van Villers gebouwde classicistische 18de-eeuwse schip is een vervanging van het nog resterende deel van het eerste 14de-eeuwse gotische kerkje. In het interieur vallen, behalve nog originele barokke altaren, een aantal 17de-eeuwse schilderijen op. Lambrisering, kansel en biechtstoel zijn 18de-eeuws. De huidige sacristie uit 1906 vervangt een 17de-eeuwse. De kerk en het kerkhof eromheen zijn beschermd als monument.

--Provinciale Brabantsche Electriciteitsmaatschappij
De Provinciale Brabantsche Electriciteitsmaatschappij of PBE bestaat niet meer onder die benaming - zelfs de provincie Brabant werd in 1997 opgedoekt - maar dat kon men decennia geleden niet voorzien. Maatschappijen en namen waren er voor de eeuwigheid, dacht men toen. Dus werden ze maar onuitwisbaar in beton geschreven.

--Pastorie
In de pastorie van Roosbeek is vandaag een huisartsenpraktijk ondergebracht. De echte parel ligt echter achter het huis. Daar is de historische pastorietuin vrij toegankelijk voor het publiek. De 55 are grote tuin is onderverdeeld in een moestuin, een boomgaard en een lusttuin. Wandel er gerust even rond.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten