15.2.18

Avelgem


Avelgem

Start : Bossuit
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Parkeerplaats Doorniksesteenweg 402 8580 Avelgem

DE ROUTE :

86-66-72-76-14-61-77-69-74-67-21-63-58-90-96-25-98-89-81-10-11-99-09-59-35-71-86

--Oude Tjalk
Aan boord van deze historische boot laat je je varen langs de groene oevers van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Halverwege hou je halt voor een streekbiertje of een korte wandeling in het Orveytbos. Verwennerij, met ontbijt, een glaasje bubbels met hapjes of een picknick aan boord, behoren evenzeer tot de mogelijkheden.

--Kattenberg
Op de Kattenberg (80 m boven de zeespiegel) fiets je door het sterk verkavelde Bellegembos. Ernaast bevindt zich het Argendaalbos.

--Molen Ter Claere
De molen Ter Claere siert op 76 meter het hoogste punt van Zwevegem, wat uiteraard voor mooie uitzichtpunten zorgt. De naam Ter Claere duikt voor het eerst op in 1415. De houten molen werd volledig vernield in 1848. Rond 1854 werd op die plaats de huidige stenen molen gebouwd, een grondzeiler die eigendom is van de familie Taelman. Deze molen is maalvaardig.

--Perrestraat
De Perrestraat biedt een magnifiek uitzicht op het interfluvium, het gebied tussen de Leie op je rechterkant en de Schelde aan je linkerkant. ‘Rivierdichter’ Yves De Bosscher brengt een ode aan die schoonheid. Perrestraat De zon die nergens moet zijn, zelfs niet eens Naar het westen neigt Ergens in de verte tussen de van wulpsheid Uitdijende zomen van de stad: De Leie Ik loop langs de zuidhelling, een lappenjas Van tot aan de Schelde rigoureus geploegd ribfluweel Waarop wat bosjes werden gemorst Aan het babyblauwe plafond zingen Nog enkele als speldenkopjes geprikte leeuweriken Boven onafgestofte hoekjes waarin broeiend Reeds tot uitbarsten bereid De natuur van morgen wordt bewaard Als een te plukken madelief Yves De Bosscher

--Sint-Pietersbrug
Het sinds 2004 beschermde Sint-Pietersbrugje geeft een mooi beeld van hoe de vaart er eind 19e eeuw heeft uitgezien. De typische kenmerken die de ophaalbrug bijzonder maken als industrieel-archeologisch erfgoed is het materiaal (ijzer) en de open vakwerkconstructie.

--De Meerschblomme
De roman De Teleurgang van de Waterhoek (1927) van Stijn Streuvels, deels gebaseerd op waar gebeurde feiten, speelt zich af in het Avelgemse gehucht de Waterhoek, ook wel ‘Rugge’ genoemd. Zo kunnen bewoners nog het huis van het personage Mira aanwijzen. Ook het cafĂ© De Meerschblomme komt in de roman voor.

--’t Zakske
Gelegen in de Avelgemse meersen, biedt ’t Zakske een prachtig decor voor elke natuurliefhebber. Ook veel fietsers genieten er van het rustgevende uitzicht op het water. In het bekende visserschalet aan de oude Scheldearm serveren ze o.a. lekkere wafels. Voor kinderen is er achter het chalet een bosje, waar ze naar hartenlust kunnen ravotten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten