28.2.17

Ename


Ename

Start : Ename
Afstand : 42 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS :Parkeren: Ename, dorpskern

DE ROUTE :

86-79-72-73-62-61-57-67-53-50-01-99-98-49-46-47-54-57-61-81-86


De natuur boetseerde het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen, maar mensen droegen hun steentje bij door kerken, dorpen, wegen en kasteeltjes toe te voegen. Eeuwen geleden was de abdij van Ename de motor van de ontwikkeling van de streek, om het in hedendaagse termen uit te drukken. De abdij deed aan landontginning, bracht kennis en cultuur, zorgde voor werk. De geloofsverspreiding leidde tot de bouw van kerkjes en parochies die aan de basis liggen van de vele kleine dorpen in de streek. Her en der werden ook kasteeltjes gebouwd, als uitingen van rijkdom of macht. Wegen verbinden die tekens van menselijke activiteit, maar leiden je ook naar mooie hoekjes en plekken met panoramisch uitzicht. Om de Schelde uit te bouwen tot een betrouwbare vaarweg werden bochten afgesneden; soms bleven ze behouden en groeiden uit tot plekjes waar de natuur ongehinderd haar zin kon doen.

Op de route :

--Sint-Laurentiuskerk
Laat je oog glijden over de monumentale, robuuste Sint-Laurentiuskerk van Ename, en bewonder daarmee een van de oudste kerken van het land! Ze is ook uniek, want het is het enige gebouw uit het 10de-eeuwse verleden van Ename dat bewaard bleef. De huidige kerk bezit zelfs nog elementen van de kerk uit de Ottoonse tijd! In de 12de eeuw en ook in latere tijden werd de kerk verder verbouwd. Het gebouw blijkt een keizerlijke kerk te zijn die het prestige en de macht van haar bouwheer aan de rijksgrens bevestigt en is uniek in het Vlaamse kerklandschap. Het gebouw werd archeologisch onderzocht en prachtig gerestaureerd en is opnieuw toegankelijk sinds eind 2002. Binnenin biedt de technologie van het Tijdsvenster onvermoede kansen om dieper kennis te maken met de kerk en haar geschiedenis.

--Ename
Ename: een prachtig dorp van meer dan duizend jaar oud! Het ontstond in 974 op de rechteroever van de Schelde als verdedigingspost tegen de Franse koning. In het Provinciaal Archeologisch Museum kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van dit dorp. Duik in het dagelijkse leven van heren en knechten, abten en lekenbroeders, gravinnen en archeologen, en zet grote ogen op bij de archeologische vondsten van de archeosite. Samen met het museum kun je ook het Archeologisch Park en de vroegromaanse Sint-Laurentiuskerk bezoeken, het enige gebouw uit het 10de-eeuwse verleden van Ename dat overeind gebleven is. Last but not least is er het bos t'Ename, een ecologisch waardevol bos waar nog flink wat zichtbare sporen terug te vinden zijn van de eeuwenlange menselijke bedrijvigheid.

--Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve
Langs de oude Schelde in Meilegem staat de karaktervolle Kaaihoeve. De Kaaihoeve herbergt het Provinciaal Natuureducatief Centrum en vormt de ideale uitvalsbasis om te voet of per fiets de natuur te (her)ontdekken. De natuurtuin en de ‘speeldernis’ zijn permanent toegankelijk. Met de gezinsrugzakjes, die je er gratis kunt lenen, kan jong en oud zonder voorkennis zelf aan de slag in de natuur.

--De Rotse
Rustiek interieur, terras met uitzicht op de Scheldevallei. U kan er kleine snacks krijgen zoals bruin brood met boerenhesp, spaghetti en pannenkoeken. Specialiteit is het plaatselijk gebrouwen Tonnenkensbier, Contrapils en limo Almdudler (Oostenrijkse kruidenlimo).

--Dorpsherberg Casino

--Kasteel van Rode
In een Frans gestileerde omlijsting van prachtig en vaak zeer oud geboomte ligt het kasteel van Rode. Het werd in 1700 gebouwd in een speelse, naar rococo neigende barok en in 1872 vergroot. De vijvers in het park worden gevoed door het Munkbosbeekje. In dat park staat ook een schandpaal (ca. 1680) met het wapenschild van de baronie.

--Ijzerkotmolen
De IJzerkotmolen dateert van voor 1571. In de loop van vier eeuwen had hij verscheidene functies: papiermolen, olieslagerij, graanmolen tot zelfs brouwerij. Zoals zoveel watermolens in de streek werd hij gerestaureerd en omgebouwd tot taverne.

--Taverne Klein Zwitserland
In het hartje van de schilderachtige Zwalmstreek ligt in de nabijheid van de IJzerkotmolen pal aan de Zwalmbeek de herberg Klein Zwitserland. Deze herberg was in het begin van de 20ste eeuw een sluiswachterswoning. Ook het sluishuis werd als herberg ingericht. De sluis regelde trouwens het debiet voor de wat verderop gelegen IJzerkotmolen. De naamkeuze viel op Klein Zwitserland omdat de sluiswachter deze plek in zijn rijke verbeelding vergeleek met Zwitserland, waarbij de omringende heuvels hem aan bergen deden denken, de vijver aan de Zwitserse meren en de sluis met de watervallen. Al die tijd is het een herberg gebleven. Uitbaters Dirk en Els serveren hier graag een authentieke Zwalmse Trippel in hun rustieke interieur, waar zelfs een bordje hangt met de afstand tot het 'échte' Zwitserland: 513 km. De Zwalmse Tripel wordt gebrouwen met basisgrondstoffen mout, water en gist, maar zonder suiker.

--Ter Biestmolen
Deze watermolen, met het rad aan de binnenzijde, is zeker méér dan duizend jaar oud. Hij hoorde ooit toe aan de graaf van Vlaanderen, die de inkomsten uit de molen schonk aan de benedictijnerabdij in Ename. De huidige taverne heeft een fraaie collectie werktuigen.

--De Giraf

--Archeologische site/park van Ename

Archeologie saai? Niets van! Dit archeologische park legt een boeiend stukje geschiedenis van deze streek bloot. Duik even mee in de tijd: op de rechteroever van de Schelde laat de Duitse keizer in Ename rond 974 een verdedigingspost bouwen. Aan de overzijde van de rivier lonken de Franse koning en zijn vazal, de graaf van Vlaanderen, immers naar dit gebied. In het spoor van de soldaten volgen kooplui en ontwikkelt de kern zich tot een belangrijke handelsnederzetting. In 1050 neemt de graaf van Vlaanderen Ename echter brutaal in en vestigt op de ruïnes een benedictijnenabdij om de rust te herstellen. De abdij zal meer dan 750 jaar het leven in het dorp bepalen, tot de Franse revolutionairen ze afschaffen en de abdij een steengroeve wordt. In dit archeologische park werden de grondvesten van deze abdij en van het havenstadje grotendeels weer voor je blootgelegd Dankzij een multimediaal 'Tijdsvenster' wandel je opnieuw door de oude gebouwen, net alsof het gisteren was! In 1998 werd dit technologische hoogstandje met de Vlaamse Monumentenprijs bekroond. Een bezoek aan de site wordt helemaal de moeite waard met een afstapje in het provinciaal museum Ename. Daar wordt de duizendjarige geschiedenis van het dorp verteld. Hou ook even halt bij de vroegromaanse Sint-Laurentiuskerk. Het is het enige gebouw uit het 10de-eeuwse verleden van Ename dat overeind gebleven is. Tot slot is er het Bos t'Ename, een ecologisch waardevol bos waar nog talrijke zichtbare sporen terug te vinden zijn van de eeuwenlange menselijke bedrijvigheid.

Gerelateerde afbeelding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten