21.12.16

Heers




Heers

Start : Heers
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Parking Delhaize, Nieuwe Steenweg 42

DE ROUTE :

157-536-158-160-164-163-159-537-151-155-156-132-117-116-115-118-556-127-133-157

Haspengouw zien en proeven: Het effect dat de serie Katarakt op het toerisme in Haspengouw had, is onmiskenbaar groot. Het is hier dat Elisabeth woonde, de koppige dame met de oogziekte die de hoofdrol speelde in deze prachtige reeks. Op deze fietstocht zit je letterlijk in het wiel van Elisabeth. Kijk uit naar de stevige vierkantshoeven, het glooiende landschap en de ongerepte natuur. Wie liever niet in winterse omstandigheden fietst: wacht misschien tot de lente, wanneer de bloesems de regio omtoveren tot een fantastisch fietsdecor.

Op de route :

--Kasteel Hex
Een van de toppers op dit domein is de collectie oude en wilde rozen en de grote moestuin met bijzondere, eetbare bloemen en oude groenten. De voornamelijk historische en wilde rozen staan verspreid in de tuinen en de moestuin, grotendeels per familie bij elkaar geplant, in schitterende vasteplantenborders of sommige, wilde, in hun natuurlijke omgeving van het park. Om volledig te zijn, werden ook moderne rozen aangeplant en zo zijn praktisch alle rozenfamilies vertegenwoordigd. In de moestuin werden enkele historische perken - omzoomd met buxus - bewaard, de rest werd in de jaren na 1950 aangepast voor bewerking met modern materieel. Nog steeds worden in de moestuin oude en onbekende groenten gekweekt, evenals een verzameling historische fruitsoorten, waaronder een meer dan 200 jaar oude moerbeiboom (Morus nigra). De originele 18de-eeuwse groentekelder garandeert ook nu nog dat er 's winters verse groenten zijn. Vakken vol snijbloemen en massa's dahlia's in gloeiende herfsttinten maken deze moestuin compleet. Het bijna gave 19de-eeuwse park van Louis Fuchs nodigt uit tot een wandeling langs de eeuwenoude bomen en om te genieten van de prachtige doorzichten.

--Café-Bistro 't Lindenhof

--Kasteel van Hamal
De heerlijkheid Hamal bij Tongeren dateert uit de 12de eeuw. Het oudste gedeelte van kasteel Hamal is een romaanse, 12de-eeuwse toren. De overige delen van de burcht werden in 1346 door de Luikenaars verwoest. Het huidige kasteel werd gebouwd in de 18de eeuw in barok- en rococostijl onder baron van Haxhe. Een prachtig Engels park omgeeft het kasteel.

--Brasserie Infirmerie
Dat begijnen vrouwen van de wereld waren, bewijst het Brouwhuis, de voormalige brouwerij, in de Sint-Ursulastraat. Daarnaast de prachtige infirmerie, oorspronkelijk zieken- en gastenverblijf. Ook op vandaag is het een oord van barmhartigheid: de dorstigen worden er gelaafd en de hongerigen gevoed.

--Herberg De Pelgrim
Hier kun je op het terras aangenaam verpozen maar ook binnen in dit authentieke gebouw uit 1632 dat vroeger midden in het begijnhof stond. Je geniet er van verzorgde dranken, kleine snacks, slaatjes en uitgebreidere gerechten van de kaart.

--Café 't Poorthuis
Tongeren blikt terug op het rijk verleden met de legendarische Ambiorix. Natuurlijk kon een eigen drank voor die 'dappere strijder' niet uitblijven en zo ontstond op initiatief van het duo Bart Durlet en Davy Daniëls naar aanleiding van de Kroningsfeesten in 2009 een eigen Tongers stadsbier: de Amburon, een artisanaal natuurbier van hoge gisting. Dit bier vloeit bij momenten rijkelijk in Café 't Poorthuis, een gezellige kroeg die je ontdekt aan de Moerenpoort, een van de fraaiste plekken van de schitterend bewaard gebleven stadsomwalling. De Amburon wordt er van het vat getapt. Het interieur is gezellig en stijlvol en foto's van vaste klanten - zij het dan uit hun kindertijd - sieren er de wanden. Een origineel idee. Waarbij de mannen rechts en de meisjes links hangen. Ook de bekendste inwoner - na Ambiorix - Patrick Dewael kreeg er een plaatsje. Maandelijks maakt de stadsfotograaf (en stamgast) Henri Savenay er een originele foto van een stamgast.

--Stadspark De Motten
Stadspark De Motten, ooit een moerassige plek in de Jekervallei, strekt zich uit van de vroegere stadsmuren tot het cultureel centrum De Velinx. Er wordt volop werk gemaakt van de herinrichting van het gebied tot een rustige haven voor wandelaars, sporters (Finse piste voor joggers, atletiekstadion, tennis) en spelende kinderen (speeltuin, verkeerspark).

--Begijnhofmuseum Beghina
Het museum is ondergebracht in een authentieke begijnenwoning uit 1660 en geeft een beeld van de vervlogen wereld van de begijnen. De begijnen zijn weliswaar verdwenen, maar hun leven in de Lage Landen wordt toegelicht aan de hand van thematentoonstellingen, authentieke objecten en levensecht beeld-, film- en tekstmateriaal. Als afsluiter kun je genieten van een begijnenbiertje in de woonkelder.

--Begijnhof en begijnhofkerk
Schilderachtige huisjes, gezellige pleintjes, uitnodigende terrasjes... Het Begijnhof in Tongeren herbergt het allemaal. De smalle straatjes en de mooi gerestaureerde panden leiden de bezoeker door een van de oudste begijnhoven in de Nederlanden. Het oorspronkelijke begijnhof bevond zich in de omgeving van de huidige Kogelstraat. In 1257 werd aan de Jeker, in de omgeving van de Moerenpoort, een nieuw begijnhof binnen de stadswallen opgericht. Zo ontstond het huidige straatbegijnhof, dat tijdens de grote brand van 1677 grotendeels gespaard bleef. De Sint-Catharinakerk, ook wel begijnhofkerk of paterskerk genoemd, is een van de oudste kerken van de stad. Deze vroeggotische kerk uit 1294 werd in de loop van de eeuwen meermaals verbouwd. In 1998 werd het begijnhof opgenomen op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. Met een geschiedenis van 750 jaar ademen de lieflijke straatjes rust en nostalgie uit. Ook binnen biedt de kerk je heel wat schoonheid: de Sint-Catharinakerk bezit een rijke verzameling kunstvoorwerpen, onder meer een preekstoel uit 1711 in Lodewijk XIV-stijl en een 17de-eeuws schilderij van Gaspar de Craeyer.

--Dorpskern Groot-Loon
De dorpskern van Groot-Loon is een plaatje. De schilderachtige Sint-Servatiuskerk staat boven op een heuvel, te midden van enkele boerderijen. De romaanse toren is 12de-eeuws, het bovendeel ervan dateert uit 1616. Tegenover het heiligdom staat een prachtige, classicistische, 18de-eeuwse vierkantshoeve, met een poortgebouw uit 1804. Wat verderop bevindt zich nog een andere boerderij met poortgebouw en duiventil van 1713.

--Brasserie De Nieuwe Graef
Het is er best aangenaam. Bij warm weer is het goed zitten op het terras. De bediening is vlot en vriendelijk, ook als het druk is. De dranken en hapjes zijn verzorgd.

--Borgloon
Borgloon ligt in het mooie Limburgse Haspengouw, op een steile helling aan de weg tussen Tongeren en Sint-Truiden. De stad heeft heel wat monumenten bewaard uit de tijd dat zij de hoofdplaats was van het middeleeuwse graafschap Loon, onder andere het 's Grevenhuis op de Markt, de Sint-Odulfuskerk en enkele resten van de middeleeuwse omwalling. Verscholen tussen de boomgaarden van de dertien deelgemeenten, die deel uitmaken van de Limburgse fruitstreek, zijn er talrijke kastelen zoals het kasteel van Rullingen en het kasteel van Rijkel. De smalle wegen in het glooiende landschap zijn uitstekend geschikt voor fietstochten.

--Stadhuis
Hier zie je een van de fraaiste burgerlijke gebouwen van Zuid-Limburg. Het Grevenhuis, een Maaslands herenhuis uit 1680 was oorspronkelijk de woning van de graaf van Loon. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was alleen een voorrecht van de adel en de geestelijkheid om postduiven te houden. De hal en de trapzaal zijn toegankelijk voor het publiek. Men vindt er onder andere een 12de-eeuwse charterkist, een 17de-eeuwse pijnbank voor heksen en de blazoenen van de tien Loonse steden.

--Graethempoort

--Gasthuiskapel
Deze opvallend gekleurde kapel doet dienst als tentoonstellings- en concertruimte en was in de middeleeuwen een gasthuis waar de zogenaamde hospitaalridders (of ‘johannieters’ en later de ridders van de Maltezerorde) pelgrims ontvingen en verzorgden. Ook de kapel van Helshoven die je verder tegenkomt op de lange fietsroute, maakte deel uit van het netwerk gasthuizen van de johannieters.

--Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming
Het gotische kerkgebouw heeft in zijn torenbasis elementen bewaard van een 13de-eeuwse romaanse kapel in silex-natuursteen. De rest van de kerk is 15de-eeuws, opgetrokken in mergelsteen. De neogotische zijbeuken werden in 1912 toegevoegd. Het pronkstuk van de kerk is het prachtig beschilderde cassettenplafond. Vermoedelijk werd dat aangebracht in opdracht van gravin Marie d’Argenteau in 1627. Dit unieke religieuze kunstwerk bevat taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, en voorts heiligen en de zestien blazoenen van het geslacht d’Argenteau. De meeste interieurelementen dateren uit de 19de-20ste eeuw. Drie heiligenbeelden (Apollonia, Sint-Anna-ten-Drieën, Johannes de Doper) zijn vroeg-16de-eeuws. Enkele andere, zoals de Sint-Rochus, zijn recenter. In de vloer van de zijbeuken en de transeptarmen vind je verder vijf grafstenen uit de 15de en de 16de eeuw.

--Heers
Het Limburgse Heers telt twaalf typische, Haspengouwse landbouwdorpen met een eigen karakter. Je treft er nogal wat kastelen aan, waaronder ook het bekende kasteel Hex, het voormalige buitenverblijf van de laatste Luikse prins-bisschop Franz Karl Graf von Velbrück (François Charles de Velbruck). De blikvanger op het domein zijn de prachtige rozencollecties en de grote moestuin met eetbare bloemen en oude groenten. De twaalf deelgemeenten van Heers hebben elk hun eigen geschiedenis. Heers ligt even ten westen van Tongeren. Het mag dus geen verwondering wekken dat men in de deelgemeenten Gutschoven en Vechmaal sporen heeft teruggevonden uit de Romeinse tijd. Te midden van een open landschap liggen nog enkele Romeinse grafheuvels. De oudste gedeelten van het kasteel van Heers dateren uit de 10de eeuw. Het mooiste kasteel is echter het classicistische buitenverblijf dat de laatste prins-bisschop van Luik in Heks liet bouwen.

--The Passage
Eén van de weinige drank/eetgelegenheden in de buurt met bovendien nog een terrasje (aan de straatkant). Dranken en gerechten zijn zeer verzorgd, de bediening vriendelijk en vrij vlug.

--Kasteel van Heers
Het mooie kasteel van Heers, in het noorden van het gelijknamige dorp, is een typisch voorbeeld van de Maaslandse stijl. Horizontale banden van baksteen en mergelsteen wisselen elkaar af. Het kasteel vormt samen met de kasteelhoeve (het dak van de schuur is een halve hectare groot) een machtig, maar helaas in verval verkerend complex. Sinds 2008 voert de Vlaamse overheid de broodnodige instandshoudingswerkzaamheden uit aan de boerderij en het kasteel. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 14de eeuw. In de oost- en noordgevel bevinden zich woonvertrekken. De westgevel heeft een gesloten karakter. De hoofdvleugels, aan de noordzijde, met centrale vijfhoekige uitsprong, is bekroond met een barokke Maaslandse krulgevel. Het interieur is verfraaid met classicistisch en empirestucwerk.

--Heere van Heers
De Heere van Heers is een rasecht dorpscafé, waar het plaatselijke Zuid-Limburgse dialect hoog in het vaandel wordt gedragen. Hier worden drie Leffebieren getapt en je kunt er nog eens zeven op fles bestellen! Om de honger te stillen zijn er croques, tosti's, slaatjes, belegde broodjes en spaghetti's.

--Sint-Pieterskapel van Horne

De Sint-Pieterskapel van Horne is een bouwkundig juweeltje. Een precieze bouwdatum is niet bekend, maar zeker is dat het zaalkerkje in de 13de eeuw werd opgetrokken in romaanse stijl, op de plek waar vroeger een Romeinse villa stond (in de muren zijn rode, Romeinse dakpannen verwerkt). Op het omliggende kerkhof bevinden zich oude graven. De kapel was een kwartkerk, wat inhield dat sommige sacramenten (in dit geval het doopsel en het huwelijk) er niet toegediend mochten worden. Dat is de reden waarom er geen doopvont is in het bedehuis. In het interieur staan wel 16de-eeuwse beelden van de patroonheilige Petrus en van Sint-Lucia.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten