1.3.16

Damme


Damme

Start : Damme
Afstand : 38 km
Bewegwijzering :Knooppunten Brugse Ommeland-Kust-Zeeland
GPS : Damme Kerkstraat

DE ROUTE :

13-23-11-41-38-39-40-44-47-53-93-98-94-54-55-56-19-20-17-16-25-13


Op de route :

--Eetcafé Fort van Beieren
In de mooi gerestaureerde hoeve, aan de rand van het Provinciaal domein, kan je even uitrusten bij een streekbiertje of je kan de innerlijke mens versterken met een lekkere salade of pasta, een ijsje, wafel of pannenkoeken.

--Schellemolen
Het mooie Damme telt nog drie werkende molens. Een daarvan is de Schellemolen aan de Damse Vaart. Je kunt deze molen bezoeken van april tot september in het weekend. Op andere dagen kun je ook een rondleiding krijgen met een gids, na reservering bij Toerisme Damme. Op de benedenverdieping is er een olieslagerij. Daar wordt uit oliehoudende zaden zoals raap- en koolzaad olie geperst. De Schellemolen werd tussen 1975 en 1977 en in 2004 gerestaureerd in opdracht van het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

--Uilenspiegelmonument
Naar aanleiding van de herdenking van het overlijden van Charles De Coster (honderd jaar geleden) werd in 1979 deze beeldengroep van Jef Claerhout opgericht. Charles De Coster schreef het verhaal van Tijl Uilenspiegel, de Vlaamse volksheld die samen met Nele en Lamme Goedzak allerlei fratsen uithaalt en het Vlaamse platteland op stelten zet. De beeldengroep stelt Tijl Uilenspiegel voor die iedereen een spiegel voorhoudt. De uilen staan voor de geleerden, de maraboes voor de geestelijken, de ezel met de bel stelt de politiek voor en de kikkers het gewone volk. In Damme is er ook een Uilenspiegelmuseum en een Uilenspiegelgedenksteen. Wie graag een biertje drinkt, kan in Damme ook eens proeven van het Uilenspiegelbier.

--Damme
Damme is zeker een uitje waard. Deze kleine, voormalige havenstad is schitterend gelegen in een uniek polderlandschap. De Damse vaart is een uitstekend fiets- en wandelgebied. Via de Damse Vaart zijn onder meer Oostkerke en Hoeke bereikbaar. Damme heeft een schat aan historische gebouwen; het is de stad van de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant en van de legendarische schelm Tijl Uilenspiegel. Over deze volksheld kom je alles te weten in het vernieuwde Uilenspiegelmuseum. Andere bezienswaardigheden zijn het Museum van het Sint-Janshospitaal, het stadhuis, de historische monumenten Huyse De Grote Sterre en Huyse Sint-Jan, de Haringmarkt, de Schellemolen en nog veel meer. Ook het neogotische complex met kerk en kloostergebouwen in het gehucht Vivenkapelle zijn een bezoekje waard. Wie graag boeken leest en koopt zal Damme extra plezierig vinden. Elke tweede zondag van de maand is er boekenmarkt in het centrum en bovendien zijn er heel wat boekhandels en antiquariaten gevestigd. Leuk om rond te snuffelen! In Damme kun je ook heerlijk tafelen in enkele bekende gastronomische restaurants. Al deze troeven, samen met de ligging dicht bij de zee, maken van Damme een toeristische trekpleister.

--Huis Sint-Jan
Als je de markt van Damme bezoekt, zie je enkele merkwaardige gevels. Een daarvan is het huize Sint-Jan, vroeger bekend als het Van Maerlantmuseum. Het bestaat uit twee huizen en je zult zien dat vooral de linkergevel bijzonder mooi is. In dit linkerhuis werd in 1468 het huwelijk beklonken tussen Karel de Stoute en Margareta van York. Hun standbeelden vind je trouwens terug in de gevel van het stadhuis. Huize Sint-Jan is een klassiek voorbeeld van de Brugse gotische stijl. Het rechterhuis is een eeuw ouder en dateert uit de 16de eeuw.

--Stadhuis
Op het marktplein van Damme is het stadhuis een echte blikvanger. Aan de voorkant zie je zes nisbeelden met personen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de stad. In de toren huist een beiaard met 39 klokken en er hangt een stadsuurwerk, een van de oudste van België. Aan de rechterhoek buiten zie je ook twee justitiestenen die door vrouwen gedragen werden als boetedoening. Mannen belandden wellicht aan de schandpaal naast het stadhuis, die inmiddels verdwenen is. Boven vind je de Vierschaere waar recht werd gesproken, en de schepenzaal. Beneden zijn de hallenzalen waar vroeger goederen werden opgeslagen. Let op het prachtige booggewelf. In het stadhuis zijn veel 15de-eeuwse elementen bewaard gebleven zoals de houten toegangsdeur, de gotische schouw, de balken, en antieke stukken en wapens.

--Tijl en Nele

--Smulkroeg Ter Kloeffe
Gezellig, klein, origineel oud interieur met in het midden de bakplaat. Je bent er welkom voor een drankje, iets zoets of iets hartigs. Specialiteit zijn de pannenkoeken die voor je ogen vers klaargemaakt worden. De hartig gevulde pannenkoeken zijn overheerlijk. De bediening is oprecht vriendelijk. Vooraan een gezellig terrasje.

--Uilenspiegelmuseum
Wie meer te weten wil komen over de fratsen en grollen van Tijl Uilenspiegel, kennis wil maken met zijn internationale klonen en de cultuurhistoristische context waarin deze figuur ontstond wil begrijpen, rept zich naar Damme. Je krijgt hier niet alleen de bekende 19de-eeuwse Vlaamse Uilenspiegel te zien, maar ook zijn 16de-eeuwse Duitse collega en diverse 20ste-eeuwse interpretaties.

--Huyse de Grote Sterre
Een van de bekendste monumenten van boekendorp Damme. Dit indrukwekkende 15de-eeuwse patriciërshuis bestond vroeger uit twee handelswoningen: de Sterre en Craeynest. Later werd het de woning van de Spaanse militaire gouverneur. Na een grondige restauratie begin jaren negentig namen de toeristische dienst van Damme, het Uilenspiegelmuseum en het bezoekerscentrum 'Damme en de Zwinstreek' er hun intrek. Hier loop je dus het best langs voor informatie over de streek en wat je er allemaal kunt beleven. In het museum leer je het leven kennen van de middeleeuwse volksheld Tijl Uilenspiegel.

--Café 't Wapen van Damme
Acht jaar lang baatte Nathalie Depuydt in het hartje van Damme, op het marktplein, het populaire en volkse Café 't Wapen van Damme uit, tot Christophe Van Moortel de zaak van haar overnam. Als een trouwe klant kende hij het huis door een door. Dit is trouwens het énige zuivere café in Damme, waar je niet kunt eten en waar je nog een pintje voor een eerlijke prijs drinkt. Christophe zet die traditie nu voort in een volkscafé dat inmiddels al meer dan dertig jaar bestaat en waar het oorspronkelijke interieur al die tijd bewaard bleef. Vele gasten komen hierheen om gezellig te keuvelen bij een lekker streekbiertje zoals een Viven Blond, een niet-gefilterd blond biertje op basis van een eenvoudig recept van water, hop, mout en gist waarin je de rijkdom van het polderland proeft.

--Romboutswervedijk
Door zijn scheve populieren is de Romboutswervedijk in Damme een van de meest opvallende dijken uit de streek. Het Romboutswerve-reservaat maakt deel uit van een groot weidecomplex dat rond het jaar 1200 op de zee werd veroverd. Aan weerszijden van de Romboutswervedijk ligt het natuurreservaat 'De Stadswallen van Damme'. Vooral tijdens de vogeltrek is het op en rond de dijk bijzonder druk. Ganzen, eenden, wilde zwanen en veel andere soorten strijken er neer voor ze hun weg voortzetten. In december organiseert Natuurpunt, de beheerder van het reservaat, er een vogelfestival.

--Siphon
Twee kilometer voorbij Damme kom je bij iets zeer merkwaardigs: een ‘kruispunt’ van kanalen, aan het bekende palingrestaurant met de passende naam Siphon. Tot 1940 gingen De Blinker en De Stinker hier ‘gewoon’ onder de Damse Vaart door. Vandaag is de Damse Vaart afgesloten met twee dammen en voert het kanalenduo zijn water ongehinderd naar zee.

--Ben's Bike Rental

--Sint-Jacob de Meerderekerk
Een bezoekje aan de historische, eenbeukige Sint-Jacob de Meerderekerk met verrassend stemmig en kleurrijk interieur loont zeker de moeite. Het houten tongewelf doet denken aan een scheepsromp. De kerk werd gebouwd in 1275 door een schenking van Hendrik de Coussevelde, op de plaats waar vroeger een kapel stond. Van juli tot september is de kerk vrij te bezoeken. Aan de buitenzijde vind je nog een 'schettekot'.

--Welkom
Hotel en taverne Welkom waardeert de fietser met een deftige fietsenstalling, fietskaarten, fietsenverhuur en vooral ook een ruim terras. Er zijn snacks, pannenkoeken, ijscoupes, warme kriekentaart en een zéér uitgebreidebierkaart.

--Molen van Sluis
Het historische centrum van Sluis is klein, maar met winkels en mosselrestaurants lokt het van oudsher veel dagjesmensen. Het stadhuis is voorzien van een belforttoren, wat uniek is in Nederland. Ooit had Sluis zeven windmolens, waarvan enkel De Brak is gebleven. De stellingmolen is tegenwoordig een van de meest unieke horecazaken van Sluis.

--Borstbeeld van Dale
Vooraleer je Sluis verlaat en de polder induikt, kom je langs het beeld van Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger en naamgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal en dus eerder bekend als ‘de Dikke’. Van Dale was hoofdonderwijzer en archivaris in Sluis en schreef tussendoor leerboeken over taalzuiverheid en spraakkunst.

--For Freedom Museum
Het For Freedom Museum brengt op een realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum. For Freedom toont in zeer natuurgetrouwe decors de verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog. De sfeer ademt de bezetting, de vervolging en de bevrijding van de oorlog uit. Als bezoeker word je werkelijk ondergedompeld in deze donkere bladzijden van onze geschiedenis tussen 10 mei 1940, de eerste dag van de bezetting, en 1 november 1944, de verlossende datum van de bevrijding van deze regio.

--De Palingpot
Vlak bij het polderdorpje Ramskapelle ‘bots’ je op een dubbel kanaal én De Palingpot. Door zijn ligging aan het jaagpad een bekend etablissement bij fietsers. Met zicht op de indrukwekkende bomenrijen geniet je er van ijscoupes, pannenkoeken, gebak enz.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten