27.2.16

Diest


Diest

Start : Provinciedomein Halve Maan
Afstand : 52 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant en Limburg
GPS : Diest, Provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan 48

DE ROUTE :

33-34-357-315-314-353-352-354-355-43-42-41-40-39-38-93-59-58-32-33

Op de route :

--Eetcafé Sint-Jansberg
Het zomers terras geeft uit op de 700 jaar oude erfgoedkapel. Specialiteit op de drankkaart: blond en donker Sint-Jansbier.

--'t Vloot
Vrij grote, moderne cafetaria. Mooi uitzicht op het meer. Groot terras. Snacks, goed voor de grote honger.

--Koffiepotje
Aan de kerk van Halen verwijst een monument naar de enige overwinning die het Belgisch leger behaalde tegen de Duitsers, op 12 augustus 1914. Deze Slag bij Halen wordt ook de Slag der Zilveren Helmen genoemd, naar de Duitse helmen die op het slagveld achterbleven. Dit kleine ommetje brengt je ook langs het fijne koffiehuis Koffiepotje.

--Café Luna - Ijssalon

--Wanroy

--Geitenhoeve Flappie

--Begijnhof
Dit fraaie begijnhof is een van de dertien Vlaamse begijnhoven dat als werelderfgoed erkend en beschermd wordt. Zoals veel andere begijnhoven ligt het aan de rand van de oude binnenstad. Het begijnhof dateert uit de 13de eeuw en straalt nog altijd middeleeuwse rust, sereniteit en harmonie uit. Toch is het begijnhof ook levendig met zijn verschillende kunstateliers: het Xaverius Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur met keuken en kruidentuin is van de lente tot de herfst geopend op zondag, het Kant- en textielcentrum zet ook regelmatig de deuren open. Elke eerste zondag van de maand kunnen boekenwurmen hun hartje ophalen: standen met oude boeken en documenten vestigen zich dan tegen de gevels van de eeuwenoude huisjes. De mooie 13de-14de-eeuwse begijnhofkerk is gewijd aan de heilige Catharina, die werd aanbeden voor brand- en huidkwalen.

--Provinciedomein Halve Maan
Diest bezoek je alleen al om zijn waardevolle monumenten en levendige centrum, maar ontspannen doe je echt in provinciedomein de Halve Maan. Het is 30 ha groot en aangelegd op de 19de-eeuwse verdedigingsgordel van de stad. Er is van alles te beleven: in de zomer vind je er verfrissing in een van de openluchtbaden, kun je trampolinespringen, minigolfen, kajakken, waterfietsen, tennissen en klimmen. In het voor- en najaar leer je er heel wat over de natuur in het bezoekerscentrum, de boerderij, de tuinen, de stadswallen en het aangrenzende natuurgebied Webbekoms broek.
Provinciedomein De Halve Maan

--Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk
Een zeldzaam voorbeeld in Limburg van Demergotiek, deze Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk. Typerend voor de stijl zijn de 16de-eeuwse spitse bogen en de grote brandramen van schip en koor. Binnen zie je hoofdzakelijk meubilair van het begin van de 20ste eeuw maar ook enkele mooie 17de- en 18de-eeuwse stukken, waaronder een barokke biechtstoel en rococokoorgestoelte. Er zijn een aantal interessante schilderijen zoals de kruisweg van Tony Van Os uit 1931-1932. De kerkschat bevat liturgisch zilverwerk dat 17de-19de-eeuws is. Naast de kerk zie je een verguld ruiterbeeld ter herinnering aan de Slag der Zilveren Helmen op 12 augustus 1914 (van Jules Jordain).

--Halen
Het Limburgse stadje Halen bezit behalve enkele interessante toeristische bezienswaardigheden ook nogal wat natuurschoon. De Gete en de Velp stromen door dit oude vestingstadje. Halen vormde in de middeleeuwen samen met Geetbets en Zoutleeuw de oostelijke grens van het hertogdom Brabant. Door haar strategische ligging aan een knooppunt van rivieren ging het de stad ook op economisch vlak voor de wind. In het gehucht Rotem werd een cisterciënzerinnenabdij gesticht, in de deelgemeente Zelem verrees een kartuizerklooster. Hier zou Pieter van Doolant, de auteur van 'Elckerlyc', prior zijn geweest. Recent onderzoek spreekt dat echter tegen. De aanleg van de spoorlijn Hasselt-Leuven bracht de 19de-eeuwse industrialisering op gang.

--Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Geboorte
De Donkparochie in Herk-de-Stad bestond al in 741 en is een van de oudste van Limburg. De oude kerk stond 1500 meter ten noorden van de huidige, in het natte Broek, waar de gelovigen door de vele watersnood per boot naar de kerk moesten gaan. In de 18de eeuw besloot abt Jozef van Herck (uit Sint-Truiden) de oude kerk te verlaten en op de ontgonnen heide de huidige kerk te bouwen. Het gebouw is in Maaslandse stijl; de vierkante toren is een verkleinde repliek van de Sint-Truidense abdijtoren. Binnen zie je een 12de-eeuwse Maaslandse doopvont, twee fraaie renaissancedeuren (16de eeuw) en kunstwerken, zoals de liggende Onze-Lieve-Vrouw van Baring (18de eeuw). De aanbidding van dit beeld dateert al van begin 700. 'Tot Onze-Lieve-Vrouw ten Donck gaat men om een jonck' geldt er nog altijd (maar ook om een man, een voorspoedige bevalling, overvloedige moedermelk enzovoort). In 1986 werden de kerk, het kerkhof en de kapel beschermd als monument en in 1988 werd de kerk volledig gerestaureerd.

--Bloemendorp Waanrode
Waanrode is het bekendste bloemendorp van België. Sinds 1978 toveren de inwoners tijdens de zomer hun gevels en stoepen om tot een kleurrijke bloemenzee. De Culturele Dorpsraad plant elk jaar ook 12.000 rozelaars langs de straten. Die bebloemingsacties leverden Waanrode al meerdere nationale en internationale prijzen op.

--Natuurreservaat Papenbroek
Dit natuurreservaat van om en bij de 10 ha ontleent zijn naam aan de paters of 'papen' van de abdij van Sint-Truiden. Lang geleden behoorde dit gebied toe aan de abdij. Je vindt er een opeenvolging van nat grasland, ruigten, bos en kleine waterpartijen (vroegere turfputten). Centraal in het Papenbroek ontspringt er een watertje met helder en zeer zuiver water: de Gele gracht. Je kunt in dit natuurgebied vrij wandelen op een wandelpad van 1,5 km. Natuurpunt van Bekkevoort organiseert ook tal van andere activiteiten in het Papenbroek. Daarvoor neem je een kijkje op www.natuurpunt.be/bekkevoort.

--Gasthof 1618

Een prachtige locatie in het schitterende Diestse begijnhof. Gasthof 1618 vond immers een onderkomen in een voormalig conventhuis van dit begijnhof. Een gemeenschapswoning die eertijds bestemd was voor begijnen die zich geen eigen huisje konden permitteren. Ze deelden daarbij de refter, de keuken, de werk- en de spreekkamer. Dit is dus een taverne zoals in de goede oude tijd, met zware houten tafels en muurschilderingen. Bewonder er zeker naast de achterdeur het glas-in-loodraam met wapenschild, een geschenk van de bekende kunstenaar Frans van Immerseel. Hellebaarden doen hier dienst als kapstok. Origineel. Je geniet hier bovendien van een verzorgde en lekkere keuken met vooral klassieke schotels, heerlijke lamskroon en enkele streekgerechten zoals het niet te versmaden konijn op Diestse wijze, maar ook eenvoudiger gerechten zoals het koninginnenhapje met brood zijn aan te bevelen. Enkele bijzondere bieren zoals de Brugse Zot en een Loterbol tappen ze hier van het vat. Er is tevens een groot tuinterras.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten