11.12.15

Wilrijk


Wilrijk

Start : Kasteel den Brandt
Afstand : 50 km
Bewegwijzering :
GPS : 12 Beukenlaan Antwerpen
tegenover het kasteel parking

DE ROUTE :

40-43-33-14-09-10-80-07-05-06-02-15-03-56-57-58-40

Fietsen in de stad Antwerpen, waarom niet? De laatste decennia leverde het bestuur grote inspanningen om de fietsinfrastructuur te verbeteren in de Scheldestad. Tijdens deze culturele fietstocht bezoek je het Museum aan de Schelde (MAS) en het aantrekkelijke park Spoor Noord. Ook de 19de-eeuwse parken en forten vormen een oase van rust en schoonheid.

Op de route :

--Flandria
Flandria doet er alles aan om je een leuk uitstapje te bezorgen. Een tocht op de Schelde, een lange of korte havenrondvaart, het is eens een andere manier om Antwerpen en de immense haven te ontdekken. Ook de dagreizen naar o.a. Vlissingen, Yerseke en Tholen zijn een aanrader. Nog op zoek naar een romantisch uitje? Hiervoor kun je boeken op de Flandria Candlelightcruise (inclusief een gastronomisch menu). Ook de Brunch on board-mogelijkheid is een aanrader.

--Lange Wapper
Lange Wapper is volgens de legende een reus die de straten van Antwerpen onveilig maakte. Hij was een kwelduivel voor stoute kinderen en dronkenlappen. Hij kon zich naar de omstandigheden groter en kleiner maken. Met zijn lange, slungelachtige figuur achtervolgde hij dronken mannen in de straten. Een andere legende verklaart de vele Mariabeeldjes aan de huizen in de Antwerpse binnenstad: Lange Wapper hield niet van de beeltenis van Maria; op de vlucht voor de beeldjes belandde hij uiteindelijk in de Schelde en verdronk. De volkslegende Lange Wapper werd in 1963 treffend uitgebeeld door beeldhouwer Albert Poels. Hij staat dreigend voor de ogen van twee verbaasde en angstige dronkenlappen, van wie één een jeneverkruik in de hand houdt. Het beeld kreeg een plaats aan het Steen.

--Brouwershuis
Dit is een van de kleinste stedelijke musea van Antwerpen, jammer genoeg tijdelijk gesloten voor het publiek ten gevolge van renovatiewerkzaamheden. Het Brouwershuis wordt ook wel Waterhuis genoemd omdat het de brouwerijen in de buurt op een ingenieuze wijze van water voorzag. Een rosmolen schepte het water op en dat werd via buizen naar de brouwerijen verdeeld. De stallen van de paarden die de molen aandreven bestaan nog.
--MAS - Museum aan de Stroom
Op 13 mei 2011 opende in Antwerpen het prestigieuze MAS of Museum aan de Stroom met een vierdaags gratis openingsfestival. Vier dagen later knipten koning Albert en koningin Paula officieel het rode lint door. Het opvallende gebouw aan de Schelde is een ontwerp van de Nederlandse architect Willem Jan Neutelings; het is 62 meter hoog en telt tien verdiepingen. Spectaculair is de wandelboulevard achter gegolfd glas waar je ook zonder toegangsticket tot op de bovenste verdieping kunt stappen; op het dakterras geniet je van het spectaculaire uitzicht over de stad. In het MAS bevinden zich de verzamelde collecties (470.000 stukken) van het vroegere Scheepvaart-, Etnografisch en Volkskundemuseum. Ook deelcollecties van het Museum Vleeshuis-Klank van de stad zijn ondergebracht in het MAS. Een aanrader is onder meer de box over de wereldhaven Antwerpen op de zesde verdieping waar je het ontstaan en de groei van de havenstad van 1500 tot nu mooi gepresenteerd krijgt. De derde verdieping is gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Het museumplein is een ontwerp van kunstenaar Luc Tuymans. Hij ontwierp een mozaïek van 1600 m². Op de negende verdieping kun je genieten van de culinaire kunsten van topchef Vicki Geunes die er zijn tweesterrenrestaurant heeft onderbracht. Voor een goedkopere hap kun je terecht in het café Storm op de benedenverdieping. De website van het MAS gidst je op een aangename wijze door het gebouw en geeft je alle informatie over tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten.

--Diamantmuseum Provincie Antwerpen
Het museum aan het Astridplein sloot de deuren op 1 mei 2012; over een nieuwe locatie is nog niet beslist, maar de topstukken van de collectie zijn te zien in het Diamantpaviljoen aan het MAS. In het Diamantpaviljoen krijg je een beeld van de geschiedenis van het 'steentje', de diamantbewerking, de diamanthandel en de rol van Antwerpen als wereldcentrum van de diamantbewerking en -handel.

--Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen
Het Zilvermuseum Sterckshof, gelegen in het Rivierenhof vlak bij het Antwerpse stadscentrum, is de ideale plek voor een recreatief uitstapje! Het sprookjesachtige kasteel waarin het museum is ondergebracht, prikkelt de fantasie van kinderen én volwassenen. Je kunt er dromen van ridders en prinsessen. De museumcollectie presenteert een boeiend overzicht van de Belgische edelsmeedkunst van de zestiende eeuw tot nu. Tal van zeldzame, kostbare zilveren objecten zijn er gratis te bewonderen. Ook hedendaags design en juwelen krijgen de nodige aandacht. Met initiatieven als Zilvertalenten, de Wim Ibensprijs, de Sterckshofopdrachten en de wedstrijd Win een zilveren juweel draagt het museum actief bij tot het hedendaags zilverlandschap. Als kennis- en promotiecentrum neemt het Zilvermuseum Sterckshof een prominente plaats in de erfgoedsector in.

--Provinciaal domein Rivierenhof
Je ziet er Antwerpse gezinnen die bij mooi weer het groen opzoeken, maar ook voor toeristen is dit een verademing buiten de stad. Je kunt er heerlijk wandelen, minigolf spelen en de kinderen laten ravotten op de speelpleinen. Er zijn voorts een kinderboerderij, verhalen in het sprookjeshuis, themawandelingen en een prachtige rozentuin. In de zomermaanden is er muziek, film en dans in het openluchttheater. Het programma vind je vanaf maart-april op de website van het Openluchttheater (OLT).

--Taverne Byblos
Gezellige taverne met ruim terras. Je kan hier even verpozen - bijvoorbeeld na een fietstocht of een wandeling in het Fortdomein - bij een lekker biertje, een fijne snack of een gerecht van de kaart.

--Kerk van Sint-Jacobus-de-Meerdere
De kerk van Sint-Jacobus de Meerdere in Borsbeek is gebouwd in witte zandsteen en bezit een eenbeukig schip, een transept en een koor uit de 15de eeuw. De toren van de kerk dateert uit de 16de eeuw. De kerk bezit 17de-eeuws meubilair en een beschermd orgel.

--Borsbeek
Borsbeek is een kleine verstedelijkte gemeente aan de oostelijke rand van de Antwerpse agglomeratie. De gemeente wordt doorkruist door de R11. De belangrijkste bezienswaardigheden in de gemeente zijn de gotische Sint-Jacobskerk en het fort op de Borsbeek, dat ooit deel uitmaakte van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel rond Antwerpen. Van de landelijke gemeente die Borsbeek ooit was, blijft in het straatbeeld nog weinig over. In 1941 diende bovendien de toren van de gotische Sint-Jacobskerk te worden afgebroken om het vliegverkeer boven de luchthaven van Deurne niet te hinderen. De gemeente wordt sinds enkele tientallen jaren in versneld tempo opgenomen in de Antwerpse agglomeratie. Een bekende inwoner van Borsbeek was Hugo Schiltz.

--'t Of in Hove
In een klein maar gezellig park ligt de gerenoveerde villa Brasserie 't Of in Hove. Je kan hier een grote of kleine honger stillen met een lekker slaatje of pasta; voor de zoetekauwen zijn er pannenkoeken en ijs. Ruim terras en volledig ommuurde speeltuin voor de kleinsten.

--Schoonselhof
Schoonselhof wordt ook wel het Antwerpse 'Père-Lachaise' genoemd wegens de beroemde Vlamingen die hier begraven liggen en de indrukwekkende grafmonumenten. Jan Van Rijswijck, Peter Benoit en Hendrik Conscience vonden hier hun laatste rustplaats. Andere bekende namen zijn Herman De Coninck, Hubert Lampo, Julien Schoenaerts, Pol Mara, Vic Gentils en Hugo Schiltz. Een wandeling voert je langs de verschillende parken die elk een eigen karakter hebben: verzorgd met bloemen, chaotisch met scheefgezakte stenen, geflankeerd door een bos of met creatieve monumenten. Er zijn ook joodse en islamitische perken. Tot slot zijn er nog de militaire ereperken.

--Kasteel Klaverblad
Achter een slotgracht en een haag rododendrons verborgen kun je een glimp opvangen van het kasteel Klaverblad. Het domein is eigendom van graaf Moretus, telg uit het bekende Antwerpse geslacht Moretus. Klaverblad speelt zo nog altijd de rol waarvoor het domein ooit aangelegd werd: een hof van playsantie in het Wilrijkse groen.

--Domein Sorghvliedt
Vroeger lag hier een boerderij, een soort 'lusthof' waar de rijke Hobokenaren in de zomer op vakantie gingen. De naam 'Sorghvliedt', waar de zorgen weg vlieden, spreekt voor zich. Nu staat er een kasteel in rococostijl waar een deel van de districtsdiensten van Hoboken huizen. In het park staan twee beelden. Veel Hobokenaars kiezen voor deze mooie locatie om in het huwelijksbootje te stappen.

--De Nachtegaal

--Park Den Brandt
Dit park behoort tot een groen complex in de zuidrand van de Antwerpse agglomeratie. Het kasteel Den Brandt, uit 1789, is een typisch voorbeeld van de speelhoven of huysen van playsantie, die rijke ambachtslui tijdens en na de Antwerpse Gouden Eeuw op het platteland lieten optrekken. Het waren buitenverblijven waar gerust en gefeest werd.

--Brouwerij De Koninck
Een 'bolleke', dat is pas typisch Antwerps. Het is een lekker amberkleurig biertje gebrouwen door brouwerij De Koninck. Door verbouwingswerkzaamheden ter voorbereiding van een nieuw interactief en innovatief bierbelevingscentrum zijn er momenteel geen brouwerijbezoeken mogelijk. De opening van het nieuwe bierbelevingscentrum is gepland in het voorjaar van 2015.

--De Negen Vaten
De Negen Vaten ontstond in 1986 op initiatief van de Antwerpse cafébazin Mieke. Zij raakte helemaal in de ban van een typische sherrybar tijdens een vakantie in het Spaanse Marbella. Ze wil een soortgelijk lokaal beginnen in Antwerpen en vindt de ideale locatie aan het Zand. Drie jaar lang danst ze er de flamenco en bedient ze er haar gasten, onder wie de huidige eigenaar, Orhan Esen, die er maandenlang niet weg te slaan is en de zaak uiteindelijk overneemt. In de vooravond is De Negen Vaten een trendy eetcafé met enkele typische Spaanse gerechten zoals paella en gamba's, en een uitgebreide tapaskaart. Vanaf 22 u. wordt het een vrolijke drankgelegenheid waar Spaanse mousserende wijnen en Antwerpse streekbieren hand in hand gaan. Uit negen vaten worden sangria, malaga, sherry, porto en andere specialiteiten getapt. Na middernacht wordt er gedanst o.a. op flamenco-, merengue- en salsamuziek. Voor Spanjefreaks een ideale stek.

--Middelheimmuseum
Voor je het park bezoekt, vraag je het best een plannetje aan het loket met een overzicht van de beelden. Dit is een indrukwekkende verzameling beeldende kunst, gepresenteerd in een schitterend park. Puur genieten van kunst in een groene omgeving. De verzameling werd in 2000 uitgebreid met nieuwe terreinen. Je vindt er werk van klinkende namen als Auguste Rodin, Panamarenko, Rik Wouters en Dan Graham. 200 beelden in een park van 25 ha. Niet te missen zijn de 'Koning en Koningin' van Henry Moore, 'Twee figuren voor Middelheim' van Juan Muñoz en 'Yayoi, 2005' van Corey McCorkle.

--Maagdenhuismuseum
Het Maagdenhuis was van de 16de tot de 19de eeuw een weeshuis voor meisjes. 'Maegdekens' werden ze genoemd. Nu kun je er topstukken uit de kunstcollectie van het OCMW Antwerpen bezichtigen. Het pronkstuk is een serie zeldzame papkommen van meerkleurig aardewerk, een voorloper van het Delfts blauw. Ook op het paneel uit 1500 met een voorstelling van het Laatste Oordeel, de Zeven Werken van Barmhartigheid en de Zeven Hoofdzonden en de Houten Clara is het museum trots. Onder de tentoongestelde schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, glas-in-loodramen en archiefstukken bevinden zich ook werken van Rubens, Jordaens en van Dyck.

--Museum Mayer van den Bergh
Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) was een verwoed kunstverzamelaar. Van elk voorwerp wilde hij de geschiedenis kennen. Van passie gesproken! Na zijn dood richtte zijn moeder, Henriëtte van den Bergh, een museum op om zijn kunstcollectie in onder te brengen. De verzameling omvat schilderijen, beeldhouwwerken, aardewerk, porselein, manuscripten, munten, tapijten... van de antieke oudheid tot 1800. Het pronkstuk is de 'Dulle Griet' van Pieter Bruegel de Oude.

--Berlin
Je vindt deze gezellige brasserie vlak bij de Oudaan, op vijf minuten stappen van de Groenplaats, het centrale hart van Antwerpen. Schrik niet als deze zaak je bekend voorkomt; ze fungeerde als set in de bekende en populaire tv-serie Kaat & Co, waar Kaat geregeld een pintje komt drinken. In haar spoor volgt ook veel ander bekend en minder bekend volk, want er heerst altijd een gezellige sfeer in dit lokaal. Je kunt zowel aan de toog als aan de tafeltjes comfortabel genieten van een drankje en lekker eten tegen zachte prijsjes. Bovendien is de bediening steeds erg joviaal. Proef hier zeker eens een klassieker als stoofvlees met frietjes. Heerlijk! Er staan verder ook gerechten met een mediterrane noot op de kaart. Het interieur is sober maar knus met houten meubels en gedempte verlichting. Op vrijdag- en zaterdagavond draait een dj er bovendien hippe muziek.

--Sint-Andrieskerk
Net als vele andere kerken werd ook deze Sint-Andrieskerk belaagd tijdens de Beeldenstorm en de Franse Revolutie. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd ze grondig gerestaureerd. De stijl is laatgotisch, met uitzondering van de opvallende toren en bovenbouw die late barok zijn. De blikvangers in deze kerk? Een wondermooie preekstoel van 1821, de unieke en kostbare reliekkast van de 36 heiligen en het monumentale hoogaltaar uit de 17de eeuw.

--De Ligfiets

--Museum Plantin-Moretus
Hier kom je alles te weten over de vroege boekdrukkunst en volg je de boeiende familiesaga van de Antwerpse families Plantijn en Moretus. Na Christoffel Plantijn neemt schoonzoon Jan I Moretus het bedrijf over. Hij bouwt het uit tot de grootste en belangrijkste drukkerij van Europa in de 16de en 17de eeuw. Niet te missen zijn de twee oudste drukpersen ter wereld, die dateren van rond 1600. Samen met de oudste Hebreeuwse lettertypen, een zeer belangrijke bibliotheek en rijke kunstcollecties gepresenteerd in de oorspronkelijke interieurs behoort dit museum tot UNESCO werelderfgoed. Je hoeft hier niet alleen te kijken: het museum biedt ook interessante workshops (vooral voor kinderen) aan. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn een must.

--Galerie De Zwarte Panter

De Zwarte Panter is de oudste kunstgalerie in Vlaanderen en ook een van de belangrijkste. Ze werd opgericht door Adriaan Raemdonck in 1968 en wordt vandaag nog altijd door hem geleid. Sinds 1970 is de galerie ondergebracht in een historisch gebouwencomplex in een gezellige winkelstraat, waar ze een grote aantrekkingskracht uitoefent op de talrijke passanten. De galerie telt maar liefst vijf tentoonstellingsruimten. Een ervan is permanent voorbehouden aan de schilder en graficus Fred Bervoets, die het boegbeeld van de galerie vormt. Zijn expressionistische, figuratieve werken met een verhalende inslag beïnvloedden tal van kunstenaars die na hem kwamen. Kenmerkend voor de kunstenaars van de galerie is dat ze werken wars van de heersende artistieke trends en modes. Ook in de postmoderne jaren tachtig bleven ze eigenzinnig hun eigen weg gaan. Andere belangrijke kunstenaars die regelmatig tentoonstelden of nog altijd tentoonstellen in de galerie zijn Jan Cox, Jan Vanriet, Michel Buylen, Nick Andrews, Dr. Hugo Heyrman, Ysbrant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten