2.9.15

Pepingen


Pepingen

Start : Aan de kerk Pepingen
Afstand : 54 km
Bewegwijzering : knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : 7 Kerkstraat Pepingen

DE ROUTE :

58-57-12-13-15-14-40-60-89-16-17-24-23-71-11-58

Fiets van de kerk weg in de kerkstraat rechts Vroenbos in en je zit op de route

Enige tijd geleden organiseerde Uitgeverij Lannoo in samenwerking met het één-programma Vlaanderen Vakantieland en Radio 2 de verkiezing van het mooiste dorp van Vlaanderen. Voor Vlaams-Brabant werden toen tien dorpen genomineerd en het Pajottenland was goed vertegenwoordigd in die lijst. Geen toeval blijkbaar, want deze landelijke streek net ten westen van Brussel behoort tot de mooiste stukjes van Vlaanderen. Dat bewijst ook deze route, die langs een aantal van die als mooiste dorpen genomineerde gemeenten loopt. Maar opgelet. Hoe gemoedelijk deze dorpjes ook zijn, de kilometers ertussen zijn best pittig. De route kan worden ingekort.

Op de route :

--Brasserie Zeppos / Gains-Bar
Gains-Bar is de vroegere Brasserie Zeppos, bij de Hertboommolen. Je kunt hier terecht voor heerlijke huisgemaakte pasta's.

--Herberg Den Haas
De Wijngaardbosstraat voert naar een bosje (weliswaar niet van wijngaarden) en klimt dan naar de afgelegen herberg Den Haas. In deze oude herberg kun je terecht voor lekkere streekbieren en lokale gerechten van de plank. Neem ook een kijkje bij de bollebaan. Daar wordt op zondag het oude bolspel beoefend.

--In de Groene Poorte

--Volkscafé De Cam
Pieter Breughel schilderde het leven te lande op een realistische manier in zijn prachtige doeken. Een gebruiksvoorwerp verschijnt daarop steevast terug: de kruik. Daarin zat ongetwijfeld dikwijls lambiek, een bier van spontane gisting, dat eertijds vaak het licht zag in een van de talrijke boerderij-brouwerijen van het Pajottenland. De bekendste boerderij-brouwerij is nu het gemeenschapscentrum De Cam, de brouwerij van de Baanderije van Goycke, eigendom van de adellijke familie van Gottignies. In De Cam vind je nu nog een geuzestekerij en een Europees volksinstrumentenmuseum, dat je beslist moet bezoeken (het is trouwens gratis toegankelijk). Besluit je visite in volkscafé De Cam, waar je een breed aanbod van streekbieren zoals lambiek, kriekenlambiek en geuze van stekerij De Cam wachten. Samen met een hartig en typisch streekgerecht zoals balletjes met warme krieken, bloedworsten met appelmoes of stoofvlees met geuze en friet. En vermaak je na de maaltijd in de gelagzaal met een van de vele oude caféspelen die er nog staan.

--Mongblok

--Afspanning Oud Gaasbeek
Oud, vrij gezellig interieur met overdekt terras en buitenterras. Specialiteit is er Kriek en Geuze om te drinken en boterham met platte kaas en boerenhesp om te eten. Het boerenbrood wordt ten huize gebakken op hout in een lemen oven. Het brood is er ook te koop in het lemen hutje uit 1800.
Afspanning Oud Gaasbeek
Rechtover de hoofdingang van het kasteel kun je neerstrijken voor een hapje en een drankje op het ruime zomerterras met speeltuin van Afspanning Oud Gaasbeek.

--Brasserie Egmond

--Molensteen
Ondanks het feit dat het hier druk kan zijn is het rustig en aangenaam zitten in deze oude Brabantse hoeve. Er is een grote, zonnige binnenkoer met terras. Naast een uitgebreide kaart kan je er eveneens terecht voor allerlei snacks, koude schotels, pannenkoeken, wafels en ijscoupes.

--Standbeeld Prins
Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar nog eens een beetje drukte heerst. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

--Lennik
Lennik ligt in het glooiende, wondermooie Vlaams-Brabantse Pajottenland en noemt zichzelf '(kloppend) hart van het Pajottenland'. De bosrijke deelgemeente Gaasbeek geniet de grootste bekendheid vanwege het kasteel, maar ook Sint-Martens- en Sint-Kwintens-Lennik hebben belangwekkende historische monumenten. De groene omgeving is uiteraard ideaal om te voet of met de fiets te verkennen. Lennik kan met recht trots zijn op de hooggotische Sint-Kwintinuskerk, met zijn spitse, 68 meter hoge kerktoren de hoogste van het Pajottenland.

--Sint-Kwintinuskerk
De Sint-Kwintenskerk werd in de 11de eeuw in romaanse stijl opgetrokken, maar de huidige kerk, gebouwd in de mooie lokale zandsteen, dateert uit de 13de-14de eeuw. Na een grote brand werd ze in de 19de eeuw in oorspronkelijke stijl heropgebouwd en vergroot. Wanneer je de kerk binnenwandelt, zie je een 13de-eeuws bas-reliëf met calvariegroep en een schilderij van Gaspar de Craeyer. In het koor hangt een schilderij van Felix De Boeck.

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk is een drukbezochte bedevaartskerk uit de 13de eeuw. Ze is grotendeels vroeggotisch, maar bezit nog enkele romaanse elementen. De kerk is opgetrokken in zandsteen. Het meubilair in de kerk is rococo. Op het hoofdaltaar staat een 16de-eeuws Onze-Lieve-Vrouweretabel. Waarschijnlijk is dit retabel van de hand van Jan Borman of van iemand uit zijn omgeving.

--Zepposmolen
Na een lange klim tekenen er zich tegen het uitspansel molenwieken af. Deze eenzame Zepposmolen is genoemd naar kapitein Zeppos, omdat hij in de jaren ‘60 vaak te zien was in die toen populaire televisieserie. In de volksmond spreekt men ook wel van de Tragische Molen, omwille van de twee moordpartijen die er ooit plaatsvonden.

--Woestijnkapel
De naam van deze afgelegen kapel verwijst naar een wastine, een onontgonnen woest terrein. De bedevaarders naar Compostela die langs deze plek moesten, waren dus blij dat de kapel hun beschutting bood. De Kerk moedigde de pelgrimstocht aan door iedereen die bij de Woestijnkapel op bedevaart kwam, een aflaat te schenken.

--Volksinstrumentenmuseum
Wil je weten hoe een draailier, een hommel of een klompviool klinken of eruitzien? Wil je een doedelzak in de handen nemen? Op de museumzolder boven het gezellige volkscafé De Cam werden meer dan vierhonderd oude volksinstrumenten bijeengebracht. Samen met de tekeningen en schilderijen voeren ze de bezoeker mee naar de feesten en kermissen uit vervlogen tijden.

--De Cam
In De Cam, ook nog 'Oude Cam' genoemd, klopt het culturele hart van Gooik, hét mekka van de volksmuziek. De Cam is een oude brouwerij, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. In het vernieuwde gedeelte is een volkscafé gehuisvest, met volks- en kinderspelen uit vroeger tijden, en verder ook een heel interessant Volksinstrumentenmuseum (400 instrumenten uit de verzameling van Herman Dewit, beelden en foto's die het volksmuziekleven in Vlaanderen illustreren). In een schuur werd een geuzestekerij ingericht.

--Gooik
Voor liefhebbers van volksmuziek en folklore is Gooik een must. In juli kun je naar het volksmuziekfestival Gooikoorts, in augustus vindt er een internationale stage plaats die meer dan 300 cursisten uit binnen- en buitenland naar Gooik haalt. De bezieler van het volksmuziekgebeuren in Gooik is Muziekmozaïek, het Impulscentrum voor folk en jazz. Muziekmozaïek is het steun- en aanspreekpunt voor iedereen die in Vlaanderen en Brussel met folk en/of jazz bezig en begaan is. Ben je gefascineerd door het ontstaan en de werkwijze van (oude) volksmuziekinstrumenten zoals een hommel, een draailier of een klompviool? Dan is een bezoekje aan het Volksinstrumentenmuseum zeker de moeite waard. Gooik heeft trouwens nog andere dan muzikale troeven. Het dorp ligt in het mooie Pajottenland en pakt dan ook uit met heel wat wandel- en fietroutes, paardenroutes, hoevehotels en huifkarrentochten. De interessantste en mooiste bezienswaardigheden van Gooik en deelgemeenten vind je op de uitstekende website van de gemeente.

--De Spaak

--Stevenistenkapel
De pastoor van Leerbeek was in de 19e eeuw een aanhanger van het stevenisme. Deze strenge christenen zetten zich in 1801 af tegen een concordaat van de Kerk met Napoleon. Nog steeds hebben de volgelingen hun eigen rituelen bij het beleven van hun godsdienst, maar daar treden ze niet mee in de openbaarheid. Leerbeek was een bolwerk van stevenisten. In de Winnepenninckxstraat staat hun Stevenistenkapel. Op zondagmorgen wordt er nog een gebedsdienst opgedragen. Dat gebeurt niet meer clandestien – in de 19e eeuw werden de verboden diensten wel geheim in een van de grote hoeven in het ommeland gehouden. In België zouden vandaag nog enkele honderden stevenisten leven. Leerbeek telt nog enkele families.

--Pepingen
Pepingen is een landbouwgemeente in het westen van Vlaams-Brabant, aan de N28 Ninove-Halle. De gemeente ligt in het hart van het pittoreske Pajottenland. De typische kenmerken zijn een glooiend, agrarisch landschap met akkers en weiland en talrijke oude boerderijen, verscholen in landelijke dorpjes. De Zuunbeek baant zich een weg naar de Zennevallei in het nabije Halle. Deze landelijke gemeente kun je heerlijk te voet of per fiets verkennen. De talrijke, imposante boerderijen domineren al eeuwenlang het agrarische Pepingen. In de deelgemeente Bellingen werd in 1182 een priorij gesticht door de reguliere kanunniken van Cantimpré uit het Franse Cambrai. De priorij werd pas in 1796 opgeheven. De huidige Onze-Lieve-Vrouwekerk van Bellingen was de vroegere priorijkerk. De heren van Edingen werden hier begraven. De brouwerij van de priorij, het huidige Hof ter Kammen, bevond zich in het naburige Bogaarden. In Pepingen staat de gotische Sint-Martinuskerk. Het interieur is overwegend 18de-eeuws. Het kasteel Puttenberg werd in de 19de eeuw gebouwd. Het is omgeven door een ringgracht en een mooi park.

--Kasteelpark van Gaasbeek
Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.
Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

--Museumtuin
Een bezoek aan de Museumtuin is een uitstapje naar het glorieuze verleden waarin Vlaamse hoveniers en fruittelers tot de wereldtop behoorden. De tuin past nog steeds oude teeltmethodes toe en herbergt een unieke collectie oude en zeldzame variëteiten fruitbomen, groenten en sierplanten. De siertuin met oranjerie, aangelegd in Italiaanse stijl, past prima bij de restauratie van het kasteel van Gaasbeek in de 19de eeuw. De moestuin telt een ruim assortiment aan groenten. Tussen de gewassen vind je bloemen zoals dahlia’s, gladiolen en reukerwten en in de boomgaarden zie je zowel laagstam- als hoogstamrassen. Er zijn zelfs een zestigtal regionale variëteiten halfstampruimenbomen. Verder is er nog een perceel met een collectie hydrangea's, een originele fruitbewaarplaats en een paddenstoelenkwekerij. Het neusje van de zalm is de verzameling leifruitbomen, momenteel waarschijnlijk de grootste en meest volledige collectie ter wereld. Hun takken worden in verschillende vormen gesnoeid en langs de muur geleid om zo veel mogelijk fruit voort te brengen.

--Schandpaal

Op het Arconateplein tegenover de kerk klauwt dit leeuwtje als vanouds op de middeleeuwse schandpaal. Begin 21e eeuw werd de Gaasbeekse ‘paal der vernedering’ gerenoveerd en plechtig ingehuldigd. Gelukkig niet meer met de bedoeling er veroordeelde mensen te kijk te stellen en te onderwerpen aan de willekeur van de bevolking


Geen opmerkingen:

Een reactie posten