1.3.15

Roeselare


Roeselare

Start : Roeselare
Afstand:35 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek/Brugse Ommeland
GPS : Nationaal wielermuseum  
Polenplein 15 8800 Roeselare


DE ROUTE :

77-76-40-41-15-13-21-22-23-24-25-26-78-77

Een Belgische topper die behoort tot ’s werelds beste bieren is de Rodenbach Caractère Rouge, gebrouwen in Roeselare, een regio die bekend staat om zijn typische (en officieel beschermde) roodbruine bieren, in het buitenland bekend als ‘Flemisch sour Ales’. De brouwerij kan enkel na afspraak bezocht worden, maar uiteraard kan je in ieder café in Roeselare terecht voor een Rodenbach - vaak zelfs van 't vat!

Op de route :

--Wielermuseum - WieMu
Wie Vlaanderen zegt, zegt ook 'de koers'. De wielrennerij is niet weg te denken uit zowel het Vlaamse landschap als de Vlaamse geest. Het Wielermuseum is dan ook een plek waar elke Vlaming zich thuis voelt. In het Wielermuseum, gehuisvest in het imposante vroegere brandweerarsenaal van Roeselare, wacht je een boeiende ontdekkingsreis door de geschiedenis van het rijwiel en de wielrennerij. Van de houten loopfiets tot de hoge bi, van de heroïsche tijd van de flandriens tot de hedendaagse hype rond Tom Boonen: het komt hier allemaal aan bod. Dankzij een unieke collectie 'vélocipèdes' brengt het Wielermuseum de hele geschiedenis van de fiets in kaart. Niet alleen het technische maar ook het sociale, recreatieve en sportieve verhaal worden geïllustreerd. Met zijn vaste collectie over de geschiedenis van de fiets en de koers, de oude smidse, de Jean-Pierre Monserézaal, boekvoorstellingen, praatavonden, signeersessies en steeds wisselende thematentoonstellingen is het Wielermuseum het trefpunt bij uitstek voor de fiets- en wielerfan.

--Roeselare
Roeselare ligt aan de Mandel in het midden van West-Vlaanderen. De stad is op cultureel-historisch vlak vooral bekend door de invloed van Albrecht Rodenbach, Guido Gezelle en Hugo Verriest op de Vlaamse Beweging. De oorsprong van de stad Roeselare gaat terug tot een kleine bewoningskern uit de Romeinse periode. Een oorkonde uit de vroege 9de eeuw maakt melding van een dorpje 'Roslar' dat eigendom is van een abdij in het noorden van Frankrijk. De stad werd een belangrijk centrum van de lakennijverheid. Vanaf de 16de eeuw vond er een omschakeling plaats naar de linnenindustrie. Door de oorlogen van de late 16de en de vroege 17de eeuw werd de bevolking van de stad gereduceerd tot een paar honderd inwoners. Vanaf de tweede helft van de 17de eeuw beleefde de linnennijverheid een eerste heropleving. Na de Belgische onafhankelijkheid werd de infrastructuur in de hele streek verbeterd. In de 19de eeuw bracht de stedelijke academie een aantal vooraanstaande kunstenaars voort. Ook het literaire leven werd gestimuleerd door de aanwezigheid van diverse invloedrijke schrijvers aan het Klein Seminarie. Verscheidene historische gebouwen zijn aan de oorlogsverwoestingen ontsnapt of later heropgebouwd. Verspreid over de stad staan een aantal standbeelden die herinneren aan beroemde figuren uit het Roeselaarse verleden.

--Brouwerij Rodenbach
Ooit al geproefd van een heerlijk frisse Rodenbach, de ware trots van Roeselare? Dan zul je zeker genieten van een rondleiding in deze aparte en warme brouwerij, waarbij je alle fasen van het brouwproces van dichtbij kunt volgen. De nieuwe brouwzaal - officieel geopend in maart 2002 - is gebouwd in een glazen huis, zodat de bezoekers al vanaf de binnenplaats uitzicht op de installaties krijgen. Er is eveneens een interactief, multimediaal museum over het bier en de familie Rodenbach. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans.

--Kasteel Het Blauwhuis
Het kasteel Blauwhuis in Izegem ligt in een schitterend kasteelpark van ruim 11 ha groot, aangelegd in Engelse stijl. Het neoclassicistische kasteel is het meest imposante gebouw van deze stad. Het bezit nog een oudere kern, vermoedelijk van omstreeks 1800. Het kasteel doet nu dienst als restaurant en feestzaal. Elk jaar vindt in dit mooie kader de beurs 'Antiek en Interieur in Sfeer' plaats.

--Izegem
Tijdens een dagje Izegem kun je in twee unieke musea het industriële erfgoed van de stad bezoeken. Het Nationaal Schoeiselmuseum belicht de ooit bloeiende schoenennijverheid van de stad. Later, in de 19de eeuw, ontstond de borstelindustrie, waarvan het Nationaal Borstelmuseum getuigt. Behalve deze twee musea kun je in Izegem nog een dertigtal historische monumenten ontdekken. De meeste dateren uit de 19de en 20ste eeuw. Nu is Izegem belangrijk voor de meubel- en voedingsindustrie, de machinebouw en als commercieel centrum voor de omgeving. Izegemnaren worden ook wel 'Pekkers' genoemd, een naam die samenhangt met de vroegere schoenen- en borstelnijverheid. Op een pleintje naast de Grote Markt staat een ronddraaiend beeldje van een 'Pekker', een beeld van Marc Claerhout.

--Schoeiselmuseum
Niet veel mensen weten dit nog, maar halfweg de jaren vijftig maakten de Izegemse schoenmakers meer dan de helft van alle schoenen in ons land. De sector, ontstaan in de 18de eeuw, was toen in volle bloei, een evolutie waaraan in de jaren zestig en zeventig een einde kwam door de concurrentie met de lagelonenlanden. Nu zijn er bijna geen schoenenfabrieken meer in Izegem. Het Nationaal Schoeiselmuseum is een waardige getuige van dit Izegemse verleden. Je krijgt er een uitgebreid overzicht van de evolutie van de schoen en de Izegemse schoenfabrieken. Het museum toont je onder meer een uitgebreide verzameling oude en vreemde schoenen.

--Nationaal Borstelmuseum
Behalve schoenenstad is Izegem ook de stad van de borstelnijverheid, die trouwens even belangrijk was voor de stad als de schoeiselnijverheid. In het Nationaal Borstelmuseum kom je meer te weten over het ontstaan en de evolutie van de borstelindustrie. Het bezit een uitgebreide verzameling bezems en borstels van allerlei slag, en toont hoe een borstel met de hand werd gemaakt. Bovendien bezit het museum een ruime collectie machines. Vanaf 15 september 2014 gesloten wegens verhuizing naar Eperon d'Or. Voorziene openingsdatum Eperon d'Or: najaar 2015.

--Provinciedomein Sterrebos
Met zijn 27 ha is het Sterrebos een van de kleinste provinciedomeinen. Maar wel een heel fijn! Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het domein ontleent zijn naam aan een tiental lanen die stervormig vanuit een knooppunt vertrekken. De sterlanen werden gericht op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens of op beelden die in het domein waren opgesteld. De vroegere ijskelder is nu een vleermuizenreservaat.

--Kasteel van Rumbeke

Dit 15de-16de-eeuwse kasteel is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, de graaf van Vlaanderen, samen met Judith, de dochter van keizer Karel de Kale, na de ontvoering in Senlis in 862 naar de burcht die hier toen stond. Dat leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het kasteel bevindt zich aan het Sterrebos. Bij de grote weide en vijver is een arboretum aangelegd. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18de eeuw stamt, toen het park werd aangelegd. Het kasteel werd in 2000 gekocht door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers, die er na een grondige restauratie haar kantoren in onderbracht. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten