19.3.15

Ravels


Ravels

Start : Ravels
Afstand:51 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen en Noord Brabant
GPS : Ravels, parking CC De Wouwer, Kloosterstraat 4

DE ROUTE :

55-57-43-54-53-40-50-77-75-51-85-84-83-91-82-87-05-03-09-32-58-55

Ravels is een van de groenste gemeentes van de Antwerpse Kempen, aan de rivier de Aa. Door deze gemeente loopt de waterscheidingskam tussen het Schelde- en Maasbekken. De Aa ligt in het Maasbekken. Je maakt ook kennis met de uitgestrekte Gewestbossen, een echt stiltegebied waar het heerlijk picknicken is. Via het 'Bels Lijntje', een oude spoorweg en nu het groenste fietspad, kom je in Baarle. Dat bestaat uit een dorp, twee gemeenten, dertig enclaves en ligt in twee landen. Baarle-Hertog is Belgisch, Baarle-Nassau is Nederlands. Dit is gewoon uniek in Europa.

Op de route :

--Dombergheide
Het gebied aan je linkerzijde heet Dombergheide. Veel heide valt er niet meer te bespeuren. Je ziet vooral natte weilanden. Dat is een aanwijzing dat de heide hier vroeger veel vennen en heiplassen telde. De bultige puisten in het landschap duiden de zandruggen aan waartussen dat heidewater plassen vormde.

--Klein Engelandhoeve
In het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve kan je terecht voor een selectie streekbieren en bio-sapjes.

--Café Pitstop

--Brasserie De Twee Leeuwen
Brasserie met uitgebreide lunchkaart. Je kan hier uiteraard ook terecht voor een frisse pint of een koffie.

--Baarle-Hertog
Baarle-Hertog is iets bijzonders; het is namelijk een Belgische enclave op Nederlands grondgebied. Bijna de helft van de inwoners is dan ook Nederlander. Samen met het Nederlandse dorp Baarle-Nassau vormt Baarle-Hertog het dorp Baarle, wellicht het merkwaardigste dorp ter wereld: dertig stukjes België en Nederland die met elkaar verweven zijn. Het dorp beschikt over twee gemeentehuizen, twee burgemeesters, twee postkantoren en twee brandweerkorpsen die dicht bij elkaar staan en beide nationaliteiten vertegenwoordigen. Met zijn historische monumenten, groene omgeving en merkwaardige geschiedenis lokt dit fraaie dorp veel toeristen. Wie de oorsprong van de enclave wil leren kennen, bezoekt het best de toeristische dienst in Baarle.

--Baarle
Baarle-Hertog is een Belgische enclave in Nederland. Op de gemeentesite doopt Baarle zich ‘het merkwaardigste dorp ter wereld’ dankzij de legpuzzel van dertig stukjes Nederland en België. Gevolg van die verwevenheid is onder meer dat Baarle een ‘internationale bibliotheek’ heeft. Pas in 1973 werd overeenstemming bereikt over grenspaal 214-215. Op het Kerkplein zijn er diverse leuke terrasjes.

--'t Moontje
Gezellig koffiehuis met ruim terras. Je kan hier genieten van vers gebakken Brusselse wafels, pannenkoeken, diverse kleine snacks en je hebt keuze uit meer dan 40 ijscoupes.

--Sint-Valentinuskerk
De Sint-Valentinuskerk (begin 16de eeuw) in Ravels is een mooi staaltje Kempense gotiek met op de toren een naaldvormige, achtkantige spits. De Heilige Valentinus vind je er op de zuil van de preekstoel. De kerk telt diverse waardevolle beelden en schilderijen, waaronder het beeld van Sint-Anna-ten-Drieën (15de eeuw): Anna, de moeder van Maria, staat er met haar dochter en kleinzoon Jezus.

--Ravels
Ravels is een verstedelijkt woondorp in de Antwerpse Kempen, 15 km ten noorden van Turnhout. De gemeente aan het Kempens Kanaal grenst in het noorden aan Nederland. De drie Ravelse deelgemeenten zijn hoofdzakelijk landbouwdorpen. Er is wat industrie in de kanaalzone. Op toeristisch vlak is Ravels belangrijk door de uitgestrekte gewestbossen, met een afwisselende biotoop van heide, vennen, moerasgebied en loofbomen. In Ravels zijn ook enkele wandel- en fietsroutes uitgestippeld, waarvan sommige met aansluiting op het fietsknooppuntennetwerk van de Antwerpse Kempen. Zoals op andere plaatsen in de zandige Noorderkempen zijn er ook in Ravels prehistorische sporen aangetroffen van menselijke aanwezigheid. Bij opgravingen in Weelde en Ravels kwamen resten van grafheuvels en urnenvelden aan het licht. Er is sprake van een kleine landbouwnederzetting in de vroege 9de eeuw. In de middeleeuwen viel Ravels, samen met Poppel, onder het kerkelijke gezag van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht. In de 13de eeuw ging het patronaat over het dorp naar de abdij van Tongerlo. De dorpskerken van de deelgemeenten dateren alle van de 16de eeuw. Van de 19de eeuw dateren nog twee molens in Ravels en in Weelde.

--De Nachtegaal der Maatvennen
Achter deze poëtische naam schuilt een stenen berg- of beltmolen uit 1869. De molen werd in 1869 opgericht aan de weg naar Arendonk via Ravels-Eel, ter vervanging van een houten standerdmolen die in 1868 omwaaide. Een gevelsteen boven het noordwestelijke raam van de maalzolder vermeldt 1869 / J.B. De Jongh. De molen werd in 1952 stilgelegd, en raakte in verval. Groot onderhoud in 1971 bracht hem weer in maalvaardige staat, en op 10 augustus 1976 werden het gebouw en de omgeving beschermd monument. De molen is nog regelmatig in werking en wordt bediend door vrijwillige molenaars. Er wordt gerstemout gemalen voor Zuidam Distillers, een Nederlands bedrijf dat whisky en jenever vervaardigt. In de molen zijn enkele muurschilderingen te zien van bestaande en verdwenen windmolens.

--Boshuis
Het bezoekerscentrum Boshuis ligt aan de rand van het Gewestbos van Ravels. In de jaren zeventig en tachtig rijpte het plan om op de plaats waar vroeger een oude boerderij stond een bezoekerscentrum op te richten: het Boshuis. Er werd een tentoonstellingsruimte ingericht met een permanente expositie over het ontstaan en de geschiedenis van het Gewestbos van Ravels. Ook de kinderen kunnen zich hier prima amuseren: op de zolder werd een 'doe-tentoonstelling' gecreëerd, speciaal gericht op kinderen en scholen.

--Gewestbossen van Ravels

In het begin van deze eeuw was dit bos nog een typisch Kempense heidevlakte met zandverstuivingen en vennen. In 1903 kocht de Belgische staat het gebied aan en begon er mastbossen aan te planten. Voor de steenkoolmijnen was er immers een grote vraag naar mijnhout. In het 280 ha grote domeinbos werd een bezoekerscentrum ingericht. Bewegwijzerde wandelingen brengen je naar verrassende schuilhutten, gezellige picknicktafels en een ontspannende speel- en ligweide. De 3de zondag van oktober is er de afsluiting van de Week van het Bos.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten