Lier
Netelandroute
Start
: Lier
Afstand
: 48 km
Bewegwijzering
: Knooppunten Scheldeland en Antwerpse Kempen
GPS
: 't Oud Lier, Nazaretdreef 103, 2500 Lier, België
DE
ROUTE :
88-89-05-31-66-56-55-51-52-96-98-65-24-43-91-42-48-40-30-20-88
Op
de route :
--Brasserie
't Oud Lier
Gezellige
brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en
een verfrissend drankje.
--PIME
Langs
de Nete huist in een grijswit gebouw het Provinciaal Instituut voor
Milieu-Educatie, kortweg het PIME. In de tuin vind je onder meer een
weerstation, maar er is veel meer te beleven voor zowel kinderen als
volwassenen. Centraal in rondleidingen, expo’s, workshops… staat
duurzaamheid. Rondleidingen op maat zijn mogelijk. Best vooraf
reserveren.
--Duffel
In
de 15de eeuw ontwikkelde Duffel - een gemeente halfweg tussen Lier en
Mechelen - zich tot een belangrijk textielcentrum waar zware, ruwe
stoffen werden geweven. Deze stof kreeg de naam 'Duffels laken' of,
kortweg, 'duffel', en gaf zo zijn naam aan de vandaag overal bekende
duffelcoat. De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) betekende echter het
einde van deze welvaartsperiode. Pas vanaf de 19de eeuw zou de
gemeente opnieuw langzaam veranderen van een typische
landbouwgemeente tot een industrieel centrum, waar ook de zorgsector
sterk vertegenwoordigd is. De toeristische blikvangers in Duffel zijn
Museum Het Gasthuis, de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil en de
kasteelruïne Ter Elst. Wandelen, fietsen én genieten kun je
trouwens in de vele natuurgebieden langs de Netedijken.
--Mosterdpot
Nog
bergingsruimte voor water ligt verderop, eveneens op je linkerkant.
Het is het retentiebekken op de Goorbosbeek dat zijn water niet
kwijtraakt in de Nete als het peil er hoog is. De vergaarbak maakt
deel uit van natuurgebied De Mosterdpot (6 ha) en kan zo nodig 19.000
m3 water slikken.
--'t
Grom
't
Grom is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en
tuinbouwerfgoed. In het Groentemuseum, gelegen op een 18de-eeuws
boerderijterrein, ontdek je niet alleen allerlei tuinbouwmateriaal,
je daalt er ook letterlijk af in de aarde, ontdekt hoe groenten
groeien en ontmoet er de belagers van de planten. Je kunt er
sprookjes beluisteren, spreuken ontcijferen en alles te weten komen
over de herkomst van groenten. In het tweede deel leer je over
gezonde voeding en onze eetcultuur. In de bewaartunnel ervaar je hoe
het voelt om verpakt, bevroren, ingeblikt of gepekeld te worden en
kun je achterhalen welke zintuigen je smaak bepalen. In de prachtige
tuinen kun je de typische serres uit de streek ontdekken, allerlei
groenten, de 'beddencultuur', enkele historische moestuinen, een
meteostation, een insectenhotel en een bijenhal. In de
ontvangstruimte is de toeristische infobalie van de gemeente
ondergebracht. De heemkundige kring Erf en Heem vzw verzorgt
regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in de pandgangen van het
museum. Het museum beschikt ook over de digitale module 'Landschap in
beweging', waar je vrij kunt navigeren door prachtig oud
beeldmateriaal.
--Fort
van Koningshooikt
Er
wordt sinds 2009 opnieuw geregeld gevochten in en rond het fort van
Koningshooikt, met zeer realistisch ogende wapens en verfkogels. De
amateursport staat bekend als ‘airsoft’ en de spelers hebben het
historische fort uit de buitenste verdedigingsgordel rond Antwerpen
herdoopt tot ‘Fort Knox’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg
het fort het zwaar te verduren, maar stond het verlies van de
stelling eigenlijk al in de sterren geschreven. Opgetrokken in
ongewapend beton vormde het een schild voor mortieren tot 28 cm. Toch
was het kansloos tegen de gigantische granaten van 42 cm die de
Duitse ‘Dikke Bertha’ afvuurde. Twee van die inslagen begin
oktober 1914 betekenden het verlies van de stelling. In de Tweede
Wereldoorlog speelde het fort geen rol van betekenis.
--De
Blauwe Hoek
Gezellig
zitten, vriendelijke bediening, verzorgde dranken.
--Den
Draaiboom
Den
Draaiboom draagt nog de naam van de slagboom die hier stond en waar
kooplui zich moesten aanmelden om tol te betalen en graag bleven
hangen bij een borrel en voor een hapje. Paling is er de
specialiteit, 100 jaar geleden en ook nu nog, volgens zeker vijftien
bereidingswijzen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten