10.2.15

Bierbeek


Bierbeek

Start : CC De Borre
Afstand : 38 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Speelpleinsstraat 10, 3360 Bierbeek

DE ROUTE :

89-76-01-02-03-04-05-79-78-90-89


Net zoals de metropool Brussel aan het Zoniënwoud grenst, heeft ook de Vlaams-Brabantse hoofdstad Leuven haar groene long vlak bij de deur. Het Meerdaalwoud én het Heverleebos, samen met nog een aantal kleinere bossen vormen samen een 3000 ha groot boscomplex, dat het decor vormt van deze fietstocht met vertrek aan het Zoetwater in Oud-Heverlee. Naast de flinke portie bos mag je onderweg heel wat landschappelijke variatie verwachten, met onder meer passages door de vallei van de Dijle, over het Brabants leemplateau en door tal van landelijke dorpjes. In afstand komt deze tocht op minder dan 40 km uit, maar door het heuvelachtige parcours is dit niet meteen een tocht voor beginners. Mocht je twijfels hebben over je conditie, dan kun je in de buurt van Sint-Joris-Weert de rit nog altijd een heel stuk inkorten.

Op de route :

--'t Kouterbos
--Brasserie St-Jean
--Café In de Molen
--Baron's Brasserie

--Eetcafé Estaminet
Je kunt hier de dorst lessen met verzorgde dranken en de honger stillen met iets kleins of groots. Steak en brochette zijn er de specialiteit. Het belangrijkste is de vriendelijke bediening. Fietsers zijn er welkom.

--Herberg Den Deugniet

--Natuurreservaat 'De Doode Bemde'
Het natuurreservaat de Doode Beemde is met zijn uitstekende wandelpaden het best toegankelijke natuurreservaat van Vlaams-Brabant. Het omvat 75 ha grasland, een broekbos, vijvers en een ruigte in de Dijlevallei. In 1980 sloegen Natuurpunt en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud de handen in elkaar om hier een prachtige brok natuur op te bouwen. 'Dode beemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven en daarmee een van de belangrijkste natuurgebieden in dit deel van de Dijlevallei. Wie dit gebied wil verkennen kan drie bewegwijzerde paden volgen. Er is de rode wandeling van 4 km, de groene haltewandeling van 10 km en de blauwe wandeling van 4 km.

--Sint-Agathakerk
De Sint-Agathakerk, het kerkhof, de pastorie en de omliggende huizen vormen een mooi dorpsgezicht in Sint-Agatha-Rode, een deelgemeente van Huldenberg. Het is dan ook beschermd als dorpsgezicht. De gotische Sint-Agathakerk werd gebouwd in de 13de eeuw in witte Gobertangesteen. Ze werd verbouwd in de 14de en 15de eeuw en gerestaureerd in de 17de eeuw. De klok in de kerktoren dateert uit 1738. Er zijn diverse kunst- en kerkschatten te bewonderen maar het opvallendst is het 16de-eeuwse beeld van de Gekruisigde zonder hoofd en zonder armen.

--Meerdaalwoud
Samen met het aansluitende Heverleebos is het Meerdaalwoud een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen (bijna 2050 ha). Er leidt slechts één grote weg door het bos. Je kunt er dus heerlijk rondwandelen in volmaakte stilte en rust. Het Meerdaalwoud is vooral interessant om zijn diverse bomenbestand: inlandse eik, beuk, es, esdoorn, berk en grove den. De Speelberg in Sint-Joris-Weert is de ideale vertrekplaats voor een leuk bosuitstapje. Er is parkeerplaats, sanitair (ook voor rolstoelgebruikers), een picknickplaats met barbecue (vergeet dan zeker je houtskool niet mee te brengen) en vlakbij ook een grote losloopzone voor honden. Aan de Speelberg vind je bovendien de speelzone Everzwijnbad, perfect om met kinderen naartoe te trekken. De reuzenmikado, de 30 meter lange slang van gebogen kastanjehout en zoveel meer maken van je bosbezoek een echte beleving voor jong en oud.

--Sint-Hilariuskerk
Dit is een van de best bewaarde romaanse kerken van Vlaanderen. Met de bouw van deze laatromaanse pijlerbasiliek werd begonnen eind 12de eeuw; in 1234 (datering van de originele daktimmer) waren koor en middenbeuk klaar. De zware gotische westertoren uit de 13de eeuw kreeg in 1756 een classicistisch portaal en in 1808 een bakstenen klokkenverdieping. Van 1905 tot 1910 werden de neoromaanse zij- en kruisbeuken heropgebouwd volgens het oorspronkelijke grondplan. De kerk is opgetrokken in een typische steen uit de streek: de Gobertange-zandsteen. Loop zeker eens de kerk binnen: je ziet er enkele merkwaardige grafstenen (o.m. van Geraard d'Udekem - 1547) en diverse beelden uit de 15de tot de 18de eeuw. De mooie glasramen werden in het begin van de 20ste eeuw vervaardigd. Het merkwaardige Robustelly-orgel werd in 1775 in de kerk geplaatst en in 2008 gerestaureerd.

--Bierbeek
Bierbeek, ten zuidoosten van Leuven, is een typische Hagelandse gemeente in een golvend landschap. Je vindt er verschillende wandelpaden die vaak langs een van de grote 18de- en 19de-eeuwse vierkantshoeven lopen. Zoals het Schavaaipad en het Walterpad, slechts twee van de negen bewegwijzerde wandelingen in de gemeente. Voorts valt er in Bierbeek en de drie andere deelgemeenten, Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp, heel wat te bezichtigen. In Bierbeek zelf zijn de mooie romaanse Sint-Hilariuskerk en Meerdaalwoud de meest indrukwekkende cultuur- en natuurmonumenten. Watermolens, kapellen en kastelen zie je in de andere deelgemeenten die net als Bierbeek een oase van rust en groen vormen.

--Oud-Heverlee
Oud-Heverlee ligt op de rechteroever van de Dijle in Vlaams-Brabant. De gemeente ligt een paar kilometer ten zuiden van Leuven en is voor het grootste deel bedekt met hectaren Meerdaalwoud. In de deelgemeenten Blanden en Haasrode wijkt het bos voor landbouwgrond. Op toeristisch vlak is het Meerdaalwoud de grote publiekstrekker. De brede dreven laten je genieten van heerlijke lange wandelingen. Midden in het woud vormen de vijvers van het 'Zoet Water' een rustpunt. In het overgangsgebied tussen het dichte woud en de Dijlevallei hebben zich in de loop der tijden enkele dorpen ontwikkeld. In Oud-Heverlee stond in de 11de eeuw al de romaanse Sint-Annakerk, die in de 18de eeuw werd verbouwd. Sint-Joris-Weert is later ontstaan. Stilaan hebben deze woonkernen terrein veroverd op het enorme woud dat ooit de Dijlevallei bedekte. Het volledige bosareaal op het grondgebied van Oud-Heverlee telt 1800 ha. Het woud kent een sterk reliëf en bestaat voor het grootste deel uit loofbomen: beuk, es, berk, inlandse en Amerikaanse eik. In het woud staat een barokkapel uit de 17de eeuw.

--Sint-Annakerk
De toren van de Sint-Annakerk, oorspronkelijk een 11de-eeuws zaalkerkje, is romaans. Hij is een overblijfsel van de oude romaanse kerk en is gebouwd met zand- en ijzerzandstenen blokken. In het mooie kerkje zie je meubilair uit de rococo en het classicisme en een origineel Van Peteghemorgel. In 1992 werd de buitenkant gerestaureerd, in 2001-2002 werd de kerk ook binnen volledig gerestaureerd, met uitzondering van drie altaren, vier schilderijen en de doopvont.

--Zoetwaterpark
Dit vrij toegankelijk wandelpark is ook voor de kleinsten onder ons een paradijs, met schommels en draaimolens. Het Zoetwaterpark heeft er sinds kort een nieuw speellandschap bij en ook de cafetaria met het zonnige terras in het park is weer geopend. Deze rustplaats biedt aan jong en oud de gelegenheid voor een verfrissing op warme dagen, maar ook een aangename schuilplaats bij wisselvallig weer.

--Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen Zoet Water
De Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel in barokstijl is prachtig gelegen aan de rand van het Meerdaalwoud tussen de vijvers van het Zoet Water. De kapel werd in 1652 opgetrokken en is een bedevaartsoord. De kapel met haar grote uitstraling werd in 2006 gerestaureerd. Blikvangers in het interieur zijn het hoofdaltaar met het schilderij Maria-Tenhemelopneming en de gebeeldhouwde biechtstoel uit 1664. Verder zijn er nog twee grote 17de-eeuwse schilderijen, de grafsteen van koster Peter Van Leemput (1744) en het wapenschild van Paus Clemens XI.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten