17.2.15

Bellegem


Bellegem

Start : Kortrijk
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek
GPS : Groeningelaan 8500 Kortrijk

DE ROUTE :

36-29-28-35-43-42-44-45-46-48-47-49-59-67-68-69-73-74-71-60-37-30-31-21-20-36

De Trimaarzate en het jaagpad langs het kanaal loodsen de fietser naar de nog zeer landelijke zuidrand van Kortrijk. Het is de scheidingskam tussen Leie en Schelde, die vaak verrassende panorama’s in petto heeft.

Op de route :

--Nationaal Leiemonument
Eendrachtig vecht het Belgische leger tijdens de Slag aan de Leie (24 tot 27 mei 1940), maar het is kansloos tegen de Duitsers. Het Leiemonument bezingt die eendracht: negen sarcofagen verbeelden negen provincies, en een bronzen Leopold III weet zich omringd door een vliegenier, een Ardense jager, een tanksoldaat, een artillerist, een geniesoldaat en een infanterist.

--Bloedende Leie
Bij het binnenfietsen van Kuurne, merk je links een versteend eerbetoon aan onder andere de jonge Waalse mannen die in mei 1940 op deze plek het leven lieten in de Slag om de Leie. ‘De bloedende Leie’, ‘La Lys Sanglante’, herdopen de Franstalige piotten de rivier.

--Vredespad
Tegenover het Leiemonument van Kuurne slingert een kleurig pad, het Vredespad, langs de Leieoever. Leerlingen van de plaatselijke basisscholen maakten in 2008 hun eigen anti-oorlogsmonument en herdenken er nog elk jaar tijdens de Vredesweek het leed van de oorlog.

--De Banmolens
Wie dit indrukwekkende gebouw in baksteen ziet, met zes bouwlagen en dertien traveeën, zegt niet direct: ‘Watermolen!’ En toch. Tot 1850, wanneer de industriële revolutie ook Harelbeke overrompelt, staan op deze plek, en dat sinds de 12e eeuw, twee traditionele watermolens, met typische waterraderen. Lange tijd doen de molens dienst als ‘banmolens’, waardoor iedereen die in een straal van 5 km woont (de zogenaamde banmijl) verplicht is er zijn graan te laten malen en een deel ervan af te staan voor het werk en als belasting. Stoom drijft de industriële revolutie aan, niet stromend water, en dus wordt de Leie overbrugd en plaatsen de molenaars een stoommachine. De vierkante schoorsteen staat er nog steeds. Vandaag is het een trendy woonplaats en een café-snackbar.

--Bekaert
Meer dan honderd jaar lang domineert de staaldraadtrekkerij van Leo Leander Bekaert, opgericht in 1880 als Tréfilerie Leon Bekaert, het economische leven in en rond Zwevegem. Winkelier en koster Leo Bekaert (1855-1936) bedenkt een verbeterde vorm van prikkeldraad en krijgt in 1881 een patent om cirkelvormige prikkels of kroontjes tussen metaaldraad te draaien. In het begin maken Zwevegemse gezinnen die kroontjes gewoon thuis. Leo’s zoon, Leon (1891-1961), is de drijvende kracht achter de enorme expansie en internationalisering van de staaldraadfabrikant. Aan het begin van de 21e eeuw stelt het bedrijf dat begon in de Zwevegemse huiskamers wereldwijd meer dan 22.000 mensen tewerk.

--Sint-Pietersbrug
Het sinds 2004 beschermde Sint-Pietersbrugje geeft een mooi beeld van hoe de vaart er eind 19e eeuw heeft uitgezien. De typische kenmerken die de ophaalbrug bijzonder maken als industrieel-archeologisch erfgoed is het materiaal (ijzer) en de open vakwerkconstructie.

--Perrestraat
De Perrestraat biedt een magnifiek uitzicht op het interfluvium, het gebied tussen de Leie op je rechterkant en de Schelde aan je linkerkant. ‘Rivierdichter’ Yves De Bosscher brengt een ode aan die schoonheid. Perrestraat De zon die nergens moet zijn, zelfs niet eens Naar het westen neigt Ergens in de verte tussen de van wulpsheid Uitdijende zomen van de stad: De Leie Ik loop langs de zuidhelling, een lappenjas Van tot aan de Schelde rigoureus geploegd ribfluweel Waarop wat bosjes werden gemorst Aan het babyblauwe plafond zingen Nog enkele als speldenkopjes geprikte leeuweriken Boven onafgestofte hoekjes waarin broeiend Reeds tot uitbarsten bereid De natuur van morgen wordt bewaard Als een te plukken madelief Yves De Bosscher

--Molen- en Bakkerijmuseum
Kortrijk noemt zich de designstad en daar hoort een heus designhotel bij. Op de site van het (fietsvriendelijk!) d-hotel bevindt zich een authentiek gerestaureerde windmolen anno 1841 én een beschermd hoeveplein. Zonder twijfel een geslaagd huwelijk tussen historisch erfgoed en nieuw futuristisch design. In de molen leer je alles over de bakkersstiel in het Molen- en Bakkerijmuseum.

--Internaatstoren
De internaatstoren van het Sint-Amandscollege typeert met zijn 64 m de skyline van Kortrijk. In 1971 wordt het 16 verdiepingen tellende bouwwerk met 300 kamertjes in gebruik genomen. Een daling van het aantal internen en problemen met brandveiligheid, dwongen het college de toren begin 21e eeuw van de hand te doen.

--Molen Ter Claere
De molen Ter Claere siert op 76 meter het hoogste punt van Zwevegem, wat uiteraard voor mooie uitzichtpunten zorgt. De naam Ter Claere duikt voor het eerst op in 1415. De houten molen werd volledig vernield in 1848. Rond 1854 werd op die plaats de huidige stenen molen gebouwd, een grondzeiler die eigendom is van de familie Taelman. Deze molen is maalvaardig.

--Zwevegem
Een paar kilometer ten oosten van Kortrijk kruist Zwevegem ons pad. Gelegen in de mooie Leiestreek heeft Zwevegem een rijk industrieel verleden. Zo is er het indrukwekkende terrein van de elektriciteitscentrale van Zwevegem, waarvan de geschiedenis onlosmakelijk verbonden met het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Deze imposante kanaalsite van 9 ha is een goed voorbeeld van hoe voor de Eerste Wereldoorlog een elektriciteitscentrale werd opgericht. In 2004 besliste de gemeente Zwevegem om de terreinen aan te kopen en er een nieuwe socio-culturele bestemming aan te geven. Wil je ook graag nog wat natuur en rust opsnuiven, ga dan zeker een kijkje nemen bij de rustieke molens van Zwevegem en Sint-Denijs (de Stenen Molen, Mortiers Molen en de Molen ter Claere). Ze vormen een mooie hedendaagse verwijzing naar het agrarische verleden van Zwevegem.

--Waterproductiecentrum De Gavers
Wil je weten hoe drinkwater gemaakt wordt van Scheldewater? Dat kom je te weten tijdens een rondleiding in waterproductiecentrum De Gavers in Harelbeke. Waar vroeger grondwater werd opgepompt, heeft de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in 1995 beslist om het oppervlaktewater van het kanaal Bossuit-Kortrijk te gebruiken voor de productie van drinkwater. Op die manier wordt het grondwater gespaard en kan aan de stijgende vraag naar drinkwater in de provincie West-Vlaanderen voldaan worden. Het productiecentrum De Gavers kan alleen bezocht worden na afspraak met de dienst toerisme van Harelbeke.

--Provinciaal domein De Gavers
De Gavers is de groene long van Zuid-West-Vlaanderen; ze ligt zowel in Harelbeke als in Deerlijk. Het 184 ha grote provinciaal domein heeft een 65 ha groot Gavermeer, waarop je watersport kunt beoefenen en waarin je in de zomermaanden kunt zwemmen. Er zijn ook tal van fiets- en wandelmogelijkheden. Bij het sport- en bezoekerscentrum werd een oude staakmolen heropgebouwd, de Koutermolen, die je in juli en augustus in het weekend kunt bezoeken. Het westelijke deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat dat 's winters fors wordt uitgebreid om de dieren optimale rust te bieden. Er werden maar liefst 260 verschillende soorten waargenomen! Voorts zijn er unieke planten te vinden zoals orchideeën en zeldzame paddenstoelen. Libellen voelen zich aan het meer perfect thuis, maar ook vlinders hebben er hun eigen stekje. Er zijn bovendien zeldzame vleermuissoorten te vinden. Natuurwerkgroep de Gavers weet hier alles over. Iedere eerste zondag van de maand is iedereen welkom op hun begeleide wandelingen.

--Sint-Salvatorkerk
Deze kerk aan de drukke Gentsestraat in Harelbeke is een van de bijzonderste gebouwen van het stadje. De romaanse vieringtoren is zonder meer uniek. Dat kun je ook zeggen van het classicistische interieur dat in 2009 helemaal gerestaureerd werd. In de kerk vind je een tijdsvenster terug. Je kunt er mee zappen door de geschiedenis van de plaats en van de stad. Het venster kun je zowel individueel als met een gids bezoeken. De kerktoren bezit een beiaard die bestaat uit vijftig klokken. De blikvangers binnen zijn het marmeren hoofdaltaar, het koorgestoelte en de preekstoel. In 1999 werd een nieuw altaar geplaatst naar een ontwerp van Jean en Florence Cosse. De kerk bezit ook een aantal mooie beelden, schilderijen en andere kunstwerken.

--Harelbeke
De belangrijkste publiekstrekkers in Harelbeke, een stadje bij Kortrijk, zijn het recreatiedomein De Gavers en de Sint-Salvatorkerk. In De Gavers kun je naar hartelust ravotten, sporten en zwemmen in en langs het Gavermeer, wandelen en fietsen in het groen rondom. De Sint-Salvatorkerk die in de 18de eeuw werd ontworpen door Laurent-Benoît Dewez, is een prachtig voorbeeld van neoclassicistische architectuur. Het interieur van de kerk weerspiegelt de rijkdom die het kapittel in de loop der tijden vergaarde. In Harelbeke werd in 1834 de componist Peter Benoit geboren. Voor de man 'die zijn volk leerde zingen' is een museum opgericht. Ernaast kun je zijn geboortehuisje bezoeken.

--Peter Benoitmuseum
In dit interactieve museum keer je terug naar het Vlaamse muziekleven uit de negentiende eeuw. Vijf vrouwen vertellen het verhaal van de bekende Vlaamse componist Peter Benoit, zijn muziek en zijn tijd. Een film staat stil bij de internationale betekenis van Benoit. Muziekdouches, touchscreens en unieke stukken leiden je door het leven van de man 'die zijn volk leerde zingen'. In het authentieke geboortehuisje van Benoit ernaast zie je hoe een arm gezin twee eeuwen geleden leefde. In het stadspark kun je het standbeeld van de componist bekijken.

--Leiemonument
Het Leiemonument in Kuurne brengt hulde aan de soldaten die in 1940 bij een tweedaagse veldslag aan de Leie het leven lieten. Na de inval van de Duitsers op 1 mei 1940 begon een achttiendaagse veldtocht tegen de Duitse troepen. In Kuurne werd op 24 en 25 mei zwaar slag geleverd met het Duitse leger. De eindbalans was triest: meer dan honderdvijftig doden, honderden huizen en fabrieken vernield of beschadigd. Op de plaats waar het monument staat, sneuvelde de Belgische soldaat Joseph Verhaeghe. Elk jaar wordt er op de derde zondag van mei een herdenking gehouden aan het monument. In 2008 werd samen met de Kuurnse scholen een vredespad aangelegd aan het monument.

--Broelmuseum
Het Broelmuseum bezit een mooie verzameling historische werken uit de 16de eeuw van onder andere Roelandt Savery, Karel van Mander en Kerstiaen De Keuninck. Van 22 april tot 28 september kun je de tijdelijke tentoonstelling CAPITA SELECTA bezoeken. Deze expo presenteert hedendaagse portretten in het bezit van jonge privéverzamelaars die in dialoog gaan met de historische portretten van de museumcollectie. In oktober werkt het museum samen met de Stichting Interieur: jonge designers en ontwerpers inspireren zich op de museumcollectie en maken nieuwe producten…

--Broeltorens
De twee bijna identieke Broeltorens vind je in Kortrijk aan de Broelkaai en de Verzetskaai. Tussen de twee torens is een brug met in het midden het beeld van de heilige Johannes Nepomucenus, de patroonheilige van de drenkelingen. De middeleeuwse Broeltorens zijn de enige overblijfselen van de oude stadsvesting rond Kortrijk. De zuidelijke Speyetoren (± 1385) vormde een deel van de omheining rond het grafelijk kasteel, de noordelijke Inghelborchtoren (± 1413) werd gebouwd voor de verdediging met primitief artilleriegeschut. Bij sommige activiteiten kun je de torens bezoeken.
Toerisme Kortrijk en Streekbezoekerscentrum voor Kortrijk en de Leiestreek

--Belevingscentrum Kortrijk 1302
Beleef de Guldensporenslag van 1302 alsof je erbij was! Dat kan in het Belevingscentrum Kortrijk 1302. Verteller Gilles li Muisit, de oude abt van de abdij van Saint-Martin, neemt je mee naar het verleden. Je kunt er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten en het verloop van de veldslag volgen op een reuzegrote maquette. Als afsluiter is er een verrassende film waarin de traditievorming rond 1302 en de rol ervan in de ontwikkeling van een nationaal bewustzijn worden verklaard.

--Groeningemonument

Met de oprichting van het fraaie Groeningemonument, ingewijd in 1906, werd in Kortrijk de zeshonderdste verjaardag van de befaamde Guldensporenslag van 11 juli 1302 herdacht. Het beeld stelt de Maagd van Vlaanderen voor die met haar ene hand een speer in de richting van het overwonnen Frankrijk houdt, en met haar andere hand de fiere Vlaamse leeuw, die de boeien verbroken heeft, vasthoudt. Het vergulde monument, een ontwerp van beeldhouwer Godfried Devreese, staat in het Groeningepark. In de middeleeuwen was dit het Groeningeveld, waar de slag tussen de Vlaamse milities en het Franse leger werd uitgevochten. Ook de toegang tot het park, de Groeningepoort, is een herdenking aan de Guldensporenslag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten