18.3.14

Heverlee


abdij van 't park 33 km
Heverlee


Start : aan de abdij van 't Park
Afstand : 33 km
Bewegwijzering : Fietsknooppunten van Hageland en Dijleland
GPS :
Abdij van Park, Sint-Janspoort, Heverlee

DE ROUTE :


73-87-86-92-91-90-89-76-75-73


Op de route :
--Abdij van 't Park
--Zwartebos
--Heverleebos


Abdij van 't Park, ook wel Parkabdij of Abdij van Park genoemd, is een norbertijnenabdij gelegen in Heverlee bij Leuven. Ze werd in 1129 op initiatief van Godfried I met de Baard, graaf van Leuven en hertog van Neder-Lotharingen, gesticht. Hij vroeg aan de toenmalige abt van de premonstratenzerabdij te Laon om een abdij in de buurt van Leuven te stichten. De graaf stond hiervoor een park en een jachtslot af. De meier van Leuven schonk nog meer gronden met daarop een watermolen.
Alhoewel de officiƫle naam van de abdij conventus Sanctae Mariae de Parco luidt, is ze nu bekend als Abdij van 't Park waarbij de huidige naam duidelijk verwijst naar het vroegere hertogelijke park.
Bouwstijlen van romaans over gotiek, renaissance en (laat-) barokke architectuur lieten hier hun sporen na in een typische Brabantse versie.
Om het rijke partrimonium van de abdij te beschermen en om onder meer de restauratie van de oude watermolen mogelijk te maken werden grote delen van de abdij in september 2003 in erfpacht aan de stad Leuven overgemaakt. Het wagenhuis uit 1664 werd in erfpacht gegeven aan Kerk in Nood/Oostpriesterhulp.


Heverleebos
Samen met het Meerdaalwoud en Egenhovenbos is dit bosdomein 2050 ha groot.In de loop der jaren is ook dit bos versnipperd geraakt. Eerst door de aanleg van de Naamsesteenweg, daarna door de E40.
De bodem van Heverleebos is, in tegenstelling met de omliggende landerijen, eerder zandig tot zandleemachtig.
De dominerende boomsoort is de rode Amerikaanse eik.
Grote kaarten geven de bezoeker de nodige info over de omgeving, op verschillende plaatsen staan zitbankjes en bij de planten en bomen hangen bordjes met uitleg.
De kruidenvegetatie van Heverleebos is gevarieerd. Op de rijkere standplaatsen groeien en bloeien hondsdraf, salomonszegel, speenkruid, aronskelk en de bosaardbei. Andere bodemtypes herbergen het geurige meiklokje, het dalkruid, wijfjesvaren en valse salie.
Roofdieren verblijven er ook, maar de wandelaar zal zelden hun aanwezigheid opmerken. De bunzing en de wezel leven er van de kleinere knaagdieren. Ook de ree is algemeen in Heverleebos




Geen opmerkingen:

Een reactie posten