17.1.14

Poperinge


Poperinge

Start : Reningelst(poperinge)
Afstand 49 km
Bewegwijzering : knooppuntennetwerk Westhoek
GPS : Reningelst dorp Poperinge


DE ROUTE :
Deze route is gebasseerd op de “Schreveroute” maar omgezet in knooppunten


96-97-04-99-98-11-87-84-83-77-76-78-85-86-92-89-93-95-96

Op de route :

Schreve is een typisch Westvlaams woord, wat betekent dat woord nu eigenlijk?
Schreve is een dialectische benaming voor de Belgische-Franse grens.
Bij het fietsen van de Schreveroute gaan we kennismaken met die Belgisch-Franse grens het heuvelland met zijn weidse panorama's en heuvelrij.


Reningelst heeft één kerk, de Sint-Vedastuskerk. In het jaar 1568 werden de drie priesters van Reningelst vermoord, omwille van de godsdienstoorlogen rond die periode. De kerk werd in 1583 in brand gestoken door Ieperse Geuzen. Na de herstelling kreeg de kerk haar huidig uitzicht(omstreeks 1623). Verschillende stukken uit het kerkmeubilair behoren tot de belangrijkste kunstschatten in de Westhoek, o.a. de preekstoel, de communiebank, de lambrisering en het orgelbuffet. Alle dateren uit de 18de eeuw.Deze kerk werd nogmaals verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Hoewel de dorpskern het toen zwaar te verduren kreeg werd het nooit bezet door het Duitse leger. Meer, het dorp was voor vele soldaten een tussenstop op weg naar of van het front.


Reningelst had vroeger ook een kasteel, dat rond 1100 werd gebouwd. Door de eeuwen heen breidde men dit kasteel uit. Op 6 september 1793 werd het kasteel helemaal afgebrand, op bevel van Generaal Van Damme. Op de plaats van het kasteel (nu een weide) werd in de Eerste Wereldoorlog een dubbele spoorweg aangelegd

Reningelst Churchyard Extension
Na de oorlog werden op verscheidene plaatsen begraafplaatsen aangelegd voor gesneuvelde militairen in heel de Westhoek; zo ook in Reningelst: Reninghelst Churchyard Extension, Reninghelst New Military Cemetery (bevat o.a. enkele tewerkgestelden van het Chinese Labour Corps), Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (W.O. I - W.O. II) van Reningelst, Gedenkplaat Poproute, en Reningelst Churchyard.


Reningelst is de startplaats van deze route, ideaal is het niet, vanaf de eerste meters is het klimmen, zo'n anderhalve km klimmen we richting Westouter,
na ons klimmetje wacht ons een stevige afdaling, raar dat die afdaling sneller voorbij is dan die klim.

Loker is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Heuvelland.
Bezienswaardigheden
--De Sint-Petruskerk werd in de jaren 20 heropgebouwd door architect Dumont.
--Op het kerkhof bevindt zich de Britse militaire begraafplaats "Loker Churchyard" met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.
--Ook de Britse militaire begraafplaatsen Locre No.10 Cemetery, Locre Hospice Cemetery en het individuele graf van Majoor William Redmond bevinden zich op het grondgebied


Westouter :
De Sint-Eligiuskerk werd net als het dorp in de Eerste Wereldoorlog vernield. Enkel de romaanse kerktoren bleef over; de rest van de kerk werd in het begin van de jaren 20 in neogotische stijl herbouwd.
--Er liggen twee begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in het dorp; nl: Westouter Churchyard and Extension en Westoutre British Cemetery
--De heuvels: Rodeberg, Zwarteberg, Scherpenberg en Vidaigneberg
--Belcanto Classic
--Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen
--De Lijstermolen op de Rodeberg


Watou :
--De Sint-Bavokerk, gedeeltelijk uit de 12e eeuw.
--Op het kerkhof bevinden zich Britse militaire graven uit de Eerste Wereldoorlog die bij de CWGC geregistreerd staan onder Watou Churchyard.
--Watou telt twee brouwerijen, Brouwerij Van Eecke en Brouwerij Sint-Bernardus.


Nine Elms British Cemetery :
Deze plaats, ‘Nine Elms’, werd genoemd naar een laan in Londen. De begraafplaats werd voor het eerst gebruikt tijdens de Derde Slag bij Ieper, vanaf 16 september 1917. Hier werden tot 19 december 1917 doden begraven uit de ‘3rd Australian’ en ‘44th Casualty Clearing Stations’. Deze veldhospitalen waren in september 1917 van Brandhoek en Lijssenthoek overgebracht (perken I-IX). De begraafplaats werd van begin maart tot 12 oktober 1918 opnieuw gebruikt door gevechtseenheden tijdens het Duitse Lente-Offensief, de Britse tegenaanvallen en het Geallieerde Bevrijdingsoffensief (perken X, XI, XIII, XIV, XV). Perken XII en XVI, aan de zuidkant van de begraafplaats, waren vroeger 'American plots'. Deze 95 Amerikaanse graven van juli-september 1918 werden overgebracht naar de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem. Het Duitse perk in de noordoostelijke hoek van de begraafplaats bevat de graven van 37 krijgsgevangenen die stierven tussen 20 september 1917 en 22 maart 1918.


Hopmuseum Poperinge :
Het Hopmuseum is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en quizmodules. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten