5.4.18

RoeselareRoeselare

Start : Roeselare
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Roeselare (Rumbeke), Provinciedomein Sterrebos, Sterrebosdreef (gratis)

DE ROUTE :

76-40-95-50-20-21-12-25-68-57-27-53-34-44-24-78-26-22-94-01-06-76

--II Vespa'z
Zalig toeven is het op het ruime terras van II Vespa'z, met uitzicht op het Kasteel van Rumbeke en het aangrenzende Sterrebos. Een biertje, ijsje of pasta-snack: voor elk moment van de dag heeft deze brasserie in Italiaanse stijl de gepaste, welverdiende deugddoener. Er is bovendien een grote speeltuin.

--Kasteel van Rumbeke
Dit 15de-16de-eeuwse kasteel is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, de graaf van Vlaanderen, samen met Judith, de dochter van keizer Karel de Kale, na de ontvoering in Senlis in 862 naar de burcht die hier toen stond. Dat leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het kasteel bevindt zich aan het Sterrebos. Bij de grote weide en vijver is een arboretum aangelegd. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18de eeuw stamt, toen het park werd aangelegd. Het kasteel werd in 2000 gekocht door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers, die er na een grondige restauratie haar kantoren in onderbracht. In de zomer van 2014 wordt de tentoonstelling Albert I georganiseerd, vanaf 28 juni in de stallen en vanaf 30 augustus in het kasteel en de zolder. Meer informatie: www.albert14-18.be

--Klein Seminarie
In de Zuidstraat kom je langs de imposante gevel van het Klein Seminarie, een van de oudste colleges in het land. Het werd opgericht in 1806, en Guido Gezelle en Hugo Verriest waren er zowel leerling als priester-leraar. In 1875 leidde Albrecht Rodenbach er een opstand tegen het Frans in het Vlaamse onderwijs, bekend als de 'Groote Stooringe'.

--Peegie
Tegenover De Vagant op de Botermarkt staat Peegie, een beeld van Jef Claerhout, naar de fictieve volkse fguur uit de boeken van Willem Denys. Als 'leurder' charmeerde het personage de lezers. Met zijn volkse humor en verkopersgeest werd hij al vlug het symbool van de plaatselijke volksaard. Roeselarenaars staan dan ook bekend als echte 'commerçanten'.

--Wielermuseum - WieMu
Wie Vlaanderen zegt, zegt ook 'de koers'. De wielrennerij is niet weg te denken uit zowel het Vlaamse landschap als de Vlaamse geest. Het Wielermuseum is dan ook een plek waar elke Vlaming zich thuis voelt. In het Wielermuseum, gehuisvest in het imposante vroegere brandweerarsenaal van Roeselare, wacht je een boeiende ontdekkingsreis door de geschiedenis van het rijwiel en de wielrennerij. Van de houten loopfiets tot de hoge bi, van de heroïsche tijd van de flandriens tot de hedendaagse hype rond Tom Boonen: het komt hier allemaal aan bod. Dankzij een unieke collectie 'vélocipèdes' brengt het Wielermuseum de hele geschiedenis van de fiets in kaart. Niet alleen het technische maar ook het sociale, recreatieve en sportieve verhaal worden geïllustreerd. Met zijn vaste collectie over de geschiedenis van de fiets en de koers, de oude smidse, de Jean-Pierre Monserézaal, boekvoorstellingen, praatavonden, signeersessies en steeds wisselende thematentoonstellingen is het Wielermuseum het trefpunt bij uitstek voor de fiets- en wielerfan.

--Kop van de vaart
Hier sta je bij het beginpunt (of het eindpunt, zo je wil) van het kanaal dat Roeselare verbindt met de Leie - in de volksmond de 'kop van de vaart'. De waterweg werd in 1872 in gebruik genomen en bracht in de regio extra werkgelegenheid. Vooral de groeiende voedingsindustrie bezorgde het kanaal een unieke positie in ons land.

--Brouwerij Rodenbach
Ooit al geproefd van een heerlijk frisse Rodenbach, de ware trots van Roeselare? Dan zul je zeker genieten van een rondleiding in deze aparte en warme brouwerij, waarbij je alle fasen van het brouwproces van dichtbij kunt volgen. De nieuwe brouwzaal - officieel geopend in maart 2002 - is gebouwd in een glazen huis, zodat de bezoekers al vanaf de binnenplaats uitzicht op de installaties krijgen. Er is eveneens een interactief, multimediaal museum over het bier en de familie Rodenbach. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans.

--Geboortehuis Jean-Pierre Monseré
In Roeselare, maar ook ver daarbuiten, leeft Jean-Pierre - 'Jempi' - Monseré nog in vele wielerharten. Aan de Aardappelhoek kom je langs zijn geboortehuis, het decor voor een feestelijke ontvangst in 1970, het jaar waarin hij wereldkampioen wielrennen én een echte volksheld werd. Nauwelijks 9 maanden later verongelukte hij, in regenboogtrui, amper 22 jaar jong.

--Brasserie 't Rhodesgoed
De historische boerderij 't Rhodesgoed is vandaag een brasserie met een groot terras en een kinderspeeltuin.

--Kasteel de Jonghe d'Ardoye
Jammer, maar helaas is dit prachtige kasteel in Ardooie niet te bezoeken. Het dateert van 1773 en lag ooit in een domein van 3000 ha. Het was het buiten- en zomerverblijf van de burggraven de Jonghe d'Ardoye. Nu is het kasteeldomein nog 'slechts' 28 ha groot en grenst aan het provinciaal domein 't Veld met drie visvijvers, speeltuin, cafetaria en verschillende wandelpaden. Het kasteel is privé-eigendom.

--Provinciaal domein 't Veld
Bossen, vijvers en heidegronden: die vind je allemaal in dit provinciaal domein. Typisch zijn de vele dreven, die vroeger bij een heideomgeving hoorden. Ooit hoorde de 44 ha bij het kasteeldomein van Ardooie. De provincie kocht een deel aan en stelde het open voor het publiek. Behalve wandelen, kun je er ook vissen, spelen en iets drinken en eten in de cafetaria De Keunepupe. Er vinden ook activiteiten plaats op het domein. Daarvoor kijk je het best op www.west-vlaanderen.be. 't Veld vind je bij Provinciedomeinen.

--De Vrijdagmarkt
Tijd om even te verpozen? Dan zit je goed bij De Vrijdagmarkt, in het centrum van Ingelmunster, met uitzicht op het vernieuwde dorpsplein en de Sint-Amanduskerk. Deze gezellige tearoom heeft een uitgebreid aanbod exotische koffies en zelfgemaakte desserts. Ze serveren er ook dagvers bereide gerechten, pasta's en snacks.

--Ingelmunster
Ingelmunster, aan het kanaal Roeselare-Leie en de rivier de Mandel, bezit enkele interessante historische gebouwen en het unieke natuurreservaat de Mandelhoek. Van maart tot oktober kun je elke tweede zondag dit stukje ongerepte natuur bezoeken onder leiding van een natuurgids. Het kasteel van Ingelmunster werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd op de plaats waar ooit een middeleeuwse burcht stond. Het is eigendom van de brouwersfamilie Van Honsebrouck die je er in het weekend laat proeven van hun bieren Brigand, Kasteelbier en Premium Kriek. Het kasteelpark is een aangenaam rustpunt in de gemeente. Ontspannen kan ook in het familiepark Aviflora, uitgerust met binnen- en buitenspeeltuinen, cafetaria en dierenpark. Het eerste weekend van mei trekt Ingelmunster heel wat folkliefhebbers aan met zijn Labadoux-festival. Het kasteel en het park zijn vanaf eind september 2011 gesloten voor werkzaamheden.

--Kasteel van Ingelmunster
De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park. In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel op. Het werd gerestaureerd en samen met het park opengesteld voor het publiek. In 2001 sloeg het noodlot toe: een groot gedeelte van het kasteel werd door brand vernield. In 2005 werd alleen de buitenkant en de hal hersteld. Het kasteel is niet meer te bezoeken.

--Lagaar
Vlak tegenover het station bevindt zich Lagaar, een knipoog naar het Franse 'la gare'. Het is zonder meer een van de bekendste cafés van de regio. Dat heeft te maken met de gezelligheid, maar vooral ook met de vele frivoliteiten. Zo is het binnenterras ingericht als een klein station. En om naar het toilet te gaan moet je door een echte biechtstoel!

--t Kopje Koffie
Op de Markt staat het beeld van De Pekker. Het verwijst naar de plaatselijke schoeisel- en borstelnijverheid, maar ook naar 'blijven pekken', dialect voor 'aan de toog blijven hangen' - te zien aan de vele horecazaken is de verleiding daar groot! Een aanrader is alleszins 't Kopje Koffie, dat een gezellig interieur heeft.

--Provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof
De dubbele benaming van het parkbos Wallemote-Wolvenhof (24 ha) verwijst naar de twee kastelen die er staan, in 1913 gebouwd in opdracht van een Izegemse familie van grootgrondbezitters. Al vlug werd Wallemote in de volksmond het 'luizenkasteel' genoemd. Tijdens WO I gebruikten de Duitsers het namelijk als badinrichting voor de ontluizingsdienst. Vandaag zijn beide kastelen eigendom van de stad Izegem. Het park zelf, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is sinds 2001 een provinciaal domein en toegankelijk voor het publiek. Er zijn diverse wandelwegen en recent werd er een nieuwe vijver uitgegraven. Bij het kasteel is er een speelterrein voor de kinderen ingericht.

--Provinciedomein Sterrebos
Met zijn 27 ha is het Sterrebos een van de kleinste provinciedomeinen. Maar wel een heel fijn! Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het domein ontleent zijn naam aan een tiental lanen die stervormig vanuit een knooppunt vertrekken. De sterlanen werden gericht op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens of op beelden die in het domein waren opgesteld. De vroegere ijskelder is nu een vleermuizenreservaat.

--Michels Filmmuseum
In tijden van moderne digitale opnametechnieken is het een belevenis om nog eens de cinema van weleer te zien herleven, met pellicule, projectoren en prachtige filmaffiches.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten