16.3.18

Ertvelde
Ertvelde

Start : Ertvelde
Afstand : 53 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Ertvelde, Sportcentrum Hoge Wal, Guldensporenlaan (gratis)

DE ROUTE :

39-01-99-58-56-95-52-51-50-54-53-57-60-46-43-75-72-68-70-59-61-64-66-69-20-26-35-36-42-39

Over De Roste Muis (Ertvelde - 53 km)
Het Meetjesland is altijd prettig fietsen. Op dit ritje (er is ook een kortere versie) passeer je bijzondere dorpjes met gezellige kroegen. De Roste Muis is één van die typische, sfeervolle stopplaatsen. Honger én dorst versla je hier. Waarom de staminee deze guitige naam kreeg? Vraag gerust zelf na. Als je durft.

--Oorlogsmonument
Aan de overzijde van de kerk tref je het gigantische oorlogsmonument van kunstenaar Aloïs De Beule aan. Het staat tussen twee grote zomereiken. De boom links zou geplant zijn in 1830 bij de oprichting van België, de boom rechts in 1918, bij de bevrijding na de Eerste Wereldoorlog. Samen zijn beide officieel beschermde herdenkingsbomen dus meer dan 280 jaar oud.

--t Bonjourke
De met een dubbele bomenrij omzoomde hoofdstraat van Bassevelde heeft de allures van een laan, maar heet toch gewoon 'Dorp'. Hier vind je 't Bonjourke, een gezellig dorpscafé waar je ook de kleine en grote honger kunt stillen. Ze serveren er o.a. een huisbiertje, Den Kwezel, gebrouwen door Den Tseut in het nabije Oosteeklo.

--Boerekreek
Dit vlakke polderland werd in het verleden wel vaker geteisterd door overstromingen. Na herstel bleef het zeewater in geulen of kreken achter. Vandaag geven die aan de streek een heel aparte sfeer. Loop tegenover het kerkje van Sint-Jan-in-Eremo, bij het provinciaal sportcentrum, even op de dijk en geniet van het uitzicht op de Boerekreek.

--Polderzicht
Tussen amper wat huizen en café Polderzicht staat het Sint-Jan-de-Doperkerkje. Het werd in 1376 volledig weggespoeld door de zogeheten Sint-Elizabethsvloed en in 1682 heropgetrokken. Vandaag is deze plek zonder meer een van de mooiste van het land.

--Als de vos de passie preekt
De beeldengroep Als de vos de passie preekt is zonder meer een van de meest gefotografeerde plekjes van het Meetjesland. Het werk van Chris Ferket, naar het dierenepos Van den Vos Reynaerde, kwam er in 1995 en won de wedstrijd ‘Een thuis voor een beeld’. Het schenkt de Oudemanskreek een bijzonder cachet.

--Roste Muis
Prachtig gelegen aan de Oudemanskreek, is het bij de Roste Muis vaak een af- en aanrijden van fietsers. Het stamineetje dateert uit de 19e eeuw, heeft een karakteristiek interieur, een groot buitenterras en een speeltuin. Naar het geheim van de vroegere, roodharige herbergierster vraag je best ter plekke!
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming
Je zou het niet meteen verwachten maar in Watervliet staat de 'kathedraal van het Noorden' - zo noemt men er de prachtige gotische kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming wel eens. Bezoek de kerk zeker ook binnenin: ze telt diverse kunstwerken, waaronder een portaal, een doksaal en een orgel die uit één stuk gemaakt zijn: uniek in Europa!

--Eetcafé 't Spoor
Ooit was er in Boekhoute een haven; een oude vissersboot in het centrum is daarvan nog de stille getuige. Aan de rand van het dorp ontdek je het Eetcafé 't Spoor. Een gezellig en sfeervol eetcafé waar gastheer Philip lekkere schotels bereidt en gastvrouw Chantal je een warm onthaal biedt. Het interieur is warm en een tikkeltje verrassend ingekleed. Je waant je hier zowaar te midden van een heksensabbat. Talrijke heksenpoppen zweven immers boven je hoofd en wie het juiste aantal raadt krijgt zowaar een traktatie van het huis! Om de drie maanden wijzigt het interieur maar heksen blijven een constante. Chantal en Philip hebben nog meer verrassingen in petto in de periode voor Halloween, dan krijgt het interieur een Halloweenkleedje. Behalve talrijke bieren waaronder het bijzondere heksenbier De Zotte Heks, een amberkleurig bier van 't vat, sieren ook cocktails en sterkere dranken de kaart. Op die kaart staan ook ribbetjes en de specialiteit van het huis... een heksenstoofpotje of wat had je gedacht?! En bij goed weer is er voor en achter een groot terras.

--Café De Gouden Appel
Gezellig café vlak bij de kerk. Ruim Terras.

--Brasserie De Kring
Het terras van De Kring is een goede plek om even te verpozen. In De Kring vind je een uitgebreide bierkaart, maar je kunt er bv. ook een stevige garnaalschotel proeven.

--Visserijmuseum
Boekhoute is zijn vissersverleden niet vergeten. In het vroegere stadhuis is een klein heemkundig visserijmuseum ingericht. Met voorwerpen, documenten en unieke foto's geeft het de bezoeker een goed beeld van het vissen op garnaal.

--Boekhoute
Vandaag ligt Boekhoute te midden van de polders, maar tot een halve eeuw geleden was het via de Braakman, een zijarm van de Westerschelde, verbonden met de open zee. Dagelijks kozen zo'n vijftig Boekhoutse sloepen het ruime sop voor de mossel- en garnaalvangst. De 14 m lange garnaalschuit op het dorpsplein, de Isabella BOU 8, herinnert aan die tijd.

--Kasteel Ter Leyen
In het eenvoudige vissersdorpje Boekhoute ontdek je achter de kerk dit schitterende waterkasteel Ter Leyen. In de 15de eeuw stond hier al een eerste versterkte boerderij, pas later is er sprake van een kasteel. Het kasteel, de gracht, de tuin, het koetshuis en de nabijgelegen portierswoning ademen een echte kasteelsfeer. Je kunt hier verblijven; een Nederlands paar baat het kasteel uit als vakantieverblijf en organiseert er zakelijke en andere feestelijke evenementen.

--Assenede
Assenede, gelegen in het noorden van Oost-Vlaanderen aan de Nederlandse grens, biedt niet alleen een uitgelezen landschap voor lange wandelingen en fietstochten, maar heeft ook een sterke culturele traditie. Het dorp mengt op unieke wijze een volks karakter met een bruisend cultureel leven. Zo is er 'AHA', een terugkerend kunstevenement en 'Jazzenede', een festival met jazz, blues en rootsmuziek. Wandelen en fietsen doe je langs de uitgestrekte polders en kreken, het resultaat van overstromingen van de zee tot in de late middeleeuwen. Ook voor vogels is dit een paradijs. In dit dorp en zijn drie deelgemeenten, Boekhoute, Bassevelde en Oosteeklo, is er heel wat te bezichtigen. Aanraders zijn het bezoekerscentrum in het vroegere vissersdorp Boekhoute, het mooie dorpsplein met dorpspomp, waterput en kiosk in Bassevelde en de bossen in Oosteeklo. De gemeente organiseert thematische dagtrips, ook voor groepen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten