15.2.18

Retie


Retie

Start : Vakantiecentrum De Linde
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Sint-Paulusstraat Retie, Vlaanderen

DE ROUTE :

91-27-28-64-39-65-10-66-67-72-12-42-07-42-92-91--Retie is een landelijke gemeente aan de Kleine Nete. Het is het knooppunt van de wegen naar Mol, Geel, Kasterlee en Turnhout. Retie ligt wat ten zuiden van de E34. De gemeente is met haar uitgestrekte natuurgebieden uitstekend geschikt voor actieve recreatie. Er zijn wandel- en fietspaden, er worden huifkartochten georganiseerd en het is mogelijk om kanotochtjes op de Kleine Nete te maken. De gemeente telt ook enkele interessante bezienswaardigheden. In de dorpskern van Retie stond in de 14de eeuw al een parochiekerk op de plaats van de huidige Sint-Pieterskapel. De enorme gerechtslinde op het Retiese dorpsplein dateert van de 15de eeuw. De takken worden ondersteund opdat ze niet zouden doorbuigen. De abdij van Tongerlo, die het geestelijke toezicht uitoefende over de gemeente, liet in de 17de eeuw een pastorie bouwen. Die doet nu dienst als politiekantoor. Hoewel de Sint-Martinuskerk op het Marktplein van de tweede helft van de 19de eeuw dateert, telt de kerk heel wat beelden uit de 16de tot de 18de eeuw. Het provinciedomein Prinsenpark behoorde ooit toe aan Leopold I.

--Priorij Corsendonk
Priorij Corsendonk ligt als een parel in de Antwerpse Kempen verscholen in de groene, schilderachtige bossen van Oud-Turnhout. Ze wordt omringd door eeuwenoude bomen en weilanden. Het gezellige centrum van Turnhout bevindt zich op 10 minuten afstand. De priorij werd gesticht aan het eind van de 14de eeuw. De gebouwen werden in de 17de eeuw hersteld; nieuwe panden werden bijgebouwd. Onder Jozef II werd het klooster niet meer gebruikt. Het geheel werd gerestaureerd in 1970-1975 en doet nu dienst als congrescentrum en hotel. Priorij Corsendonk is geopend voor seminaries, recepties, weekends en banketten.

--'t Hoekske
Hedendaags café met een snufje nostalgie. De ideale plaats om tijdens je fietstocht even uit te rusten met een frisse pint of een lekkere koffie.

--Postel Ter heyde
In het rustige water van de kanaalkom duiken algauw waterplanten op die een ideale hechtingplaats zijn voor visseneitjes. Vlak bij de waterkant is er het terras van taverne Postel Ter Heyde, bij fietsers ongetwijfeld een van de populairste stopplaatsen in de Kempen.

--Zwarte Nete
De Zwarte Nete is een bijriviertje van de grotere Witte Nete. De samenvloeiing van Witte en Zwarte Nete bevindt zich in de buurt van de watermolen van Retie. Tijdens natte periodes overstromen de twee rivieren en wordt telkens een dun laagje slib afgezet, waardoor een zandleembodem met zeer specifieke fauna en flora ontstaat. Het valleitje behoort tot het netwerk van Europese topnatuurgebieden.

--Sint-Pieterskapel
De Sint-Pieterskapel, al vermeld in 1355, is waarschijnlijk het oudste gebouw van Retie. Van de huidige kapel is enkel nog het 17de-eeuwse koor origineel. De rest werd verwoest tijdens een grote brand in de late 19de eeuw. Zoals meer plaatsen in de Kempen was het een bedevaartsoord waar men genezing tegen de kinkhoest kwam afsmeken. De kapel en de omgeving zijn sinds 1957 beschermd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten