11.2.18

Lubbeek


Lubbeek

Start : Lubbeek
Afstand : 55 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : Dorpskring, 3210, Lubbeek, Vlaams-Brabant, België

DE ROUTE :

21-67-68-69-36-12-13-24-64-15-11-16-17-34-91-92-88-89-87-86-85-67-21

Deze route neemt je mee door het Hageland, de charmante landstreek vlakbij Leuven. Je rijdt door een glooiend landschap dat bezaaid is met akkers, weilanden en holle wegen.

In deze regio zie je vele kapelletjes langs de weg.
--De Kapel van Overlo is opgetrokken in ruwe breuksteen en zou dateren uit het begin van de elfde eeuw. In de muren zijn nog drie Romaanse vensters zichtbaar. In de zeventiende eeuw werd de kapel vergroot.
--In het kasteelpark bij het kasteel van Arenberg vind je ook de Sint-Lambertuskapel, het goed bewaard gebleven restant van een voormalige Romaanse parochiekerk uit de elfde eeuw. Natuurlijk zie je hier ook het kasteel en de bijbehorende Molen van Arenberg staan. In de veertiende eeuw bouwden de heren van Heverlee hier een eerste kasteel. Vanaf het begin van de zestiende eeuw werd het huidige kasteel opgetrokken in renaissancestijl. Het werd ingrijpend neogotisch verbouwd in de loop van de negentiende eeuw. In 1916 schonk de hertog van Arenberg het domein aan de Universiteit van Leuven, tegenwoordig wordt de groene campus gebruikt door de faculteit Ingenieurswetenschappen.
Hoegaarden is het bekendste dorpje waar je doorheen komt, de naam is verbonden aan het witbier. Het zal je niet verbazen dat Hoegaarden een echte biergemeente is. Ooit stonden er tientallen brouwerijtjes, sinds 1966 is alleen brouwerij De Kluis nog over. Behalve Hoegaarden wordt hier ook De Verboden Vrucht en Das gemaakt. De meeste gebouwen in Hoegaarden dateren uit de achttiende eeuw, de gouden periode van het dorp. Je ziet monumentale hoeven en de Sint-Gorgoniuskerk die uit witte Gobertange zandsteen is opgetrokken. Omstreeks 1750 was deze van oorsprong Romaanse kerk zodanig in verval geraakt dat hij opnieuw werd opgebouwd, maar dit keer in een voor de Lage Landen ongebruikelijke rococostijl.
Ook het stadje Tienen is zeer de moeite waard om doorheen te rijden. Tienen staat bekend als suikerstad vanwege de productie van suikerklontjes. In het centrum zie je enkele bijzondere gebouwen, zoals het begijnhof uit de dertiende eeuw, een van de oudste van België. Deze locatie werd tijdens de luchtbombardementen in 1944 bijna volledig verwoest. Enkele kloostergebouwen, het ziekenhof en de Paterskerk bleven gespaard. In 1976 brandde de kerk af, waarna de ruïne als wandelpark werd ingericht. Aan de rugzijde van de Grote Markt, het tweede grootste marktplein van België, vind je het stadhuis dat oorspronkelijk in Vlaamse renaissancestijl was opgetrokken. In 1837 werd de gevel herbouwd in neoclassicistische stijl.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten