19.2.18

Herenthout


Herenthout

Start :'t Schipke
Afstand : 39 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS :'t Schipke Niemandshoek 12 2270 Herenthout

DE ROUTE :

33-25-29-93-99-42-26-51-50-45-46-22-33

--Herenthout
Herenthout is een mooie en oude gemeente aan de poort van de Antwerpse Kempen. De gemeente is een van de kleinste van de provincie, maar heeft toch enkele interessante bezienswaardigheden. De topper is de jaarlijkse carnavalsstoet op de zondagen voor en na Aswoensdag. Het is de oudste stoet van het land (1893!) en bezorgde het dorp terecht de naam 'Stoetersdorp'. De Sint-Pieter-en-Pauluskerk met haar monumentale toren, de Sint-Gummaruskerk, de kapel van de Uilenberg en het kasteel van Herlaar met zijn watermolen zijn de belangrijkste historische monumenten van het dorp. Je kunt in Herenthout mooie wandelingen maken langs de oevers van de Nete en genieten van stukjes heerlijke ongerepte natuur.

--'t Schipke aan de Nete
Aangenaam, origineel, soms heel druk. Je kan er terecht voor een drankje en verzorgde grote en kleine gerechten.

--Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand
Al eeuwen is deze Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Hallaar een bedevaartsoord. Van het aanbeden houten beeld van Madonna met Kind zijn slechts enkele fragmenten over. Bedevaarders kwamen er voor een goed huwelijk, voor vruchtbaarheid en voor een uitloting uit het leger. De oudste delen van deze kerk (toren, koor en transept) gaan terug tot de 14de eeuw. In de vroege 20ste eeuw werden de middenbeuk en de zijbeuken vernieuwd. Het geheel geeft een vrij homogene indruk. Binnen zijn de 17de-eeuwse lambrisering en twee 18de-eeuwse biechtstoelen goed bewaard gebleven.

--Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve
Niet alleen in Bokrijk, ook in Heist-op-den-Berg wenkt een authentiek openluchtmuseum. Een initiatief van de heemkring Die Swane dat je ontdekt aan het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen tussen de knooppunten 85 en 99. Het Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve bestaat er uit de 17de-eeuwse Kaasstrooimolen, die dankzij een grondige restauratie in 2012 nog steeds maalvaardig is, een heemerf met een authentieke zeventiende-eeuwse boerderij en een bakhuis met oven. Op zondagmorgen worden hier nog steeds lekkere Kempische broden gebakken en op zondagmiddag kunnen de dorstigen terecht in de bijbehorende authentieke Pandoerenhoeve. Het is in deze Kempische langgevelboerderij in de winter gezellig vertoeven bij de open haard en de Leuvense kachel. Op zomerse dagen geniet je dan weer op het fraaie terras rondom de waterput. Het 'menu' is eenvoudig maar erg lekker met streekgerechten en trappistenbieren. Een gezellig uitje!

--Café 't Centrum
Klein, gezellig café pal in het centrum van Wiekevorst.

--Sint-Pieter-en-Pauluskerk
De Sint-Pieter-en-Pauluskerk aan de Botermarkt heeft een indrukwekkende vierkante toren in gotische stijl uit de 16de eeuw. De kerk zelf dateert vermoedelijk uit de 12de of 13de eeuw. Een brand vernielde in het begin van de 17de eeuw het dak van de kerktoren. De legende vertelt dat de inwoners van het naburige Herentals uit jaloersheid de toren in brand staken, omdat hun toren minder hoog was. Het interieur is vrij sober, maar daarom niet minder mooi.

--Molen van Bouwel
De Molen van Bouwel kende een meer dan woelige geschiedenis. Het oorspronkelijke exemplaar werd in 1914 door het zich terugtrekkende Belgische leger platgebrand. In 1925 werd dan op dezelfde plaats de staakmolen van Voortkapel heropgebouwd. Sinds de restauratie in 1973 wordt de molen regelmatig onderhouden en draait hij onder normale omstandigheden minstens tweemaal per maand.


Afbeeldingsresultaat voor 't Schipke Niemandshoek 12 2270

Geen opmerkingen:

Een reactie posten