13.2.18

Grathem


Grathem
door het Leudal en Starrenbos

Start : Grathem
Afstand : 30 km
Bewegwijzering : Knooppunten
GPS : 2 Baexemerweg Grathem, Limburg NL

DE ROUTE :

32-44-43-41-46-45-38-30-51-50-32


Prachtige beekdalen, bosvennen en landduinen in een relatief hooggelegen dekzandgebied aan de westoever van de Maas. Het Leudal is een ongekend mooi stukje Limburg met een gevarieerde vegetatie. De natte bossen in de diepe beekdalen zijn zeldzame typen en erg divers. Ze trekken veel verschillende diersoorten aan. Marterachtigen, zoals dassen, worden aangetrokken door het groen, waarin reeën wegspringen en vossen op vogels, konijnen en ander klein wild jagen. Het is de ideale habitat voor de ijsvogel, die aan de steile zandoevers nestelt en in de visrijke beken zijn kostje bij elkaar scharrelt. De boomvalk, sperwer en grote gele kwikstaart doen het er ook goed. Over de schrale graslanden fladdert de phegeavlinder, en tussen de akkers en weiden groeit gevlekte orchis, terwijl in de meer moerasachtige delen van het gebied juist slangenwortel, gagelstruweel en goudveil wortel schieten.

De tocht neemt je mee naar kasteel Horn, gelegen naast De Maas. De middeleeuwse burcht is één van de oudste intacte ringmuurburchten in Nederland. Het is een markant gebouw met een vierkant poortgebouw, een zuidelijke vleugel en twee halfronde torens die worden verbonden door een ringmuur. Rond het kasteel ligt een aangelegd park en een negentiende-eeuwse kasteelboerderij die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde.

Tien kilometer verder fiets je langs de St. Lindertmolen. Deze prachtige open standerdmolen is gebouwd rond 1790. Het onderstel was toen nog niet ommuurd en bedekt, wat nu wel het geval is. De molen werd in 1965 buiten bedrijf gesteld. De molen is in 1969 gerestaureerd, waarna er nog incidenteel gemalen werd. In 1997 bleek dat de bonte knaagkever het houtwerk zwaar had aangetast. Een nieuwe restauratie volgde. Tegenwoordig maalt de St. Lindert graan op vrijwillige basis. De molen is te bezichtigen op woensdag- en zaterdagmiddag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten