30.10.17

Ninove


Ninove

Start : Ninove
Afstand : 54 km
Bewegwijzering : Knooppunten Oost-Vlaanderen
GPS : Ninove, jeugdcentrum de Kuip, Dr. Frans Hemmeryckxplein

DE ROUTE :

91-95-96-66-67-74-73-80-76-75-72-68-99-98-97-93-92-89-86-91

Op de route :

--Priorijhoeve van Zevenborren
In de 14de eeuw vestigden augustijnen zich in Zevenborren, een gebied met diverse bronnen. Van de voormalige augustijnerpriorij van Zevenborren bleven alleen de boerderij, de watermolen en de vijvers bewaard.

--Brasserie De Smidse
De vallei van de Molenbeek geldt sinds jaar en dag als de bakermat van de Belgische papier- en kartonindustrie. Je ontdekt er de schitterende industriële gebouwen van de papiermolen van Herisem en de voormalige kartonfabriek Winderickx, een 19de-eeuws industrieel complex. De papiermolen dateert overigens oorspronkelijk uit de 16de eeuw. Bij het domein hoort ook de Taverne De Smidse, die een onderkomen vond in het voormalige ijzermagazijn en de voormalige smidse. Vandaar ook de naam. De gezellige en sfeervolle taverne is nu o.a. een aangenaam plek voor wandelaars en fietsers om even te verpozen, te genieten van een drankje of van een hapje. Want dit is ook een restaurant mét keuze uit een lekkere dagschotel en à la carte-gerechten. Je kunt er pannenkoeken en een boterham met 'plattekaas' (kwark) eten. Niet te versmaden met een lekker streekbiertje erbij.

--'t Kriekske
Een uitvalsbasis voor fijnproevers, wandelaars en vrienden die elkaar ontmoeten bij een frisse pint of een stevige maaltijd...

--Hoeve Cuvry
Rechtstreeks van de kweker naar de consument', is de leuze van Hoeve Cuvry. Vanaf de geboorte krijgen de dieren voeder op basis van niet genetisch gemanipuleerde granen, zonder hormonen, antibiotica of dierlijke vetten. Dat moet wel lekkerder en gezonder vlees opleveren volgens het bedrijf. Je kunt er zelf een bezoekje brengen en het hele productieproces volgen. Ook scholen zijn welkom.

--Brouwerij Drie Fonteinen
Dit is nog één van de drie plaatsen waar je de echte kriek, geuze en lambik kan drinken, gebrouwen in de eigen brouwerij met echte , zuivere producten. Deze traditie wordt al ruim 40 jaar van vader op zoon in ere gehouden. Nog een echt eigen bier, zelf gebrouwen is het Beersel bier. Geniet ervan.
--Beersel
Beersel, gelegen aan de zuidelijke rand van Brussel, is rijk aan bezienswaardigheden. De topper is het kasteel van Beersel met zijn monumentale torens. De waterburcht zou volgens de overlevering gebouwd zijn voor Brussel een stad was. Het is een authentieke middeleeuwse burcht die je kunt bezoeken. Andere pareltjes zijn de Herisemmolen en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in deelgemeente Alsemberg. Wil je genieten van groen en zachte recreatie, dan kun je terecht in het provinciaal domein van Huizingen. Je kunt er roeien op de vijver rond het kasteel Beaulieu. Beersel is ook het dorp waar de schrijver Herman Teirlinck heeft gewoond. In dat huis is een museum en galerij ondergebracht. De Meigemheide in Beersel is een prachtig wandelgebied met geschiedenis en cultuur. Op de mooi uitgewerkte website van de gemeente, www.beersel.be, vind je heel veel informatie over deze residentiële gemeente.

--Herberg In de Oude Pruim
Een herberg in de Brusselse rand en aan de rand van het stemmige Pajottenland met een rijk verleden. Je ontdekt hem in kasteeldorp Beersel. Deze herberg dateert van 1871... en wordt inmiddels gerund door de vijfde generatie van de familie Derauw. De naam verwijst naar de stichter van het huis, Petrus Derauw, die ook fruithandelaar was. De Oude Pruim was zijn bijnaam, omdat de verkoop van zijn Naamse pruimen niet altijd vlotte en zijn koopwaar hierdoor niet steeds vers was... Het was 'Pie' zelf die zijn herberg, die hij zelf bouwde (!), zo doopte. Het is nu nog steeds een authentiek ingericht en sfeervol café, waar je ook lekker kunt eten. Er is keuze uit een ruim aanbod van streekbieren, maar ook talrijke uitstekende wijnen sieren de kaart. Voor de hongerigen zijn er diverse boterhammen, eiergerechten, slaatjes, maar ook verzorgde vlees- en visgerechten en in het seizoen mosselen voor schappelijke prijzen. Kortom: hier is het genieten in een authentiek kader; zo bleef de aloude vloer voor een groot deel bewaard. Er is ook een groot zomers terras.

--Linkebeek
Linkebeek ligt midden in een heuvelachtig, door talrijke beekjes doorsneden landschap en toch op een steenworp afstand van Brussel. In het centrum vind je het beschermde landschap Wijnbrondal. Tijdens je rondwandeling door dit bijzondere gebiedje kom je verschillende interessante bezienswaardigheden tegen, zoals de Sint-Sebastiaanskerk, die is gebouwd op de restanten van een ouder kerkgebouw. In de kerk kun je een boek zien dat ooit door de Bourgondische hertog Karel de Stoute werd geschonken. Sinds de late middeleeuwen was Linkebeek een bekend bedevaartsoord. Het plaatsje is ook nog in het trotse bezit van een 18de-eeuwse boerderij die als monument is beschermd.

--Taverne Den Belleman
Een gezellig plekje om de sfeer op te snuiven en kennis te maken met de Dender is het terras van Taverne den Belleman. Enfin, die koffie is geen must, want in Den Belleman serveren ze ook heel wat streekbieren, waaronder de Witkap Pater van de plaatselijke brouwerij Slaghmuylder (anno 1860!).
--Ninove
Mooi gelegen aan de Dender, tussen Aalst en Geraardsbergen, vind je Ninove op je weg. De monumentale barokkerk van de voormalige premonstratenzerabdij en een oude stadspoort zijn de historische gebouwen die je zeker gezien moet hebben! Maar er is nog meer fraais te bewonderen in het centrum: de voormalige abdijpoort, de barokke hospitaalkapel in de Burchtstraat en het voormalige stadhuis (eerste helft 19de eeuw). Het bloeiende Ninoofse cultuur- en uitgaansleven beleeft ieder voorjaar een hoogtepunt tijdens het luidruchtige carnavalsfeest. De geschiedenis van Ninove is verbonden met de - nu verdwenen - middeleeuwse burcht aan de Dender en met de premonstratenzerabdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus. De stichting van de abdij in 1137 viel min of meer samen met het moment waarop Ninove stadrechten kreeg (1139). Van de middeleeuwse stadspoorten is nog alleen de Koepoort bewaard. Ninove was in de 19de eeuw ook een belangrijk centrum van de textielindustrie.

--Herberg Den Haas
De Wijngaardbosstraat voert naar een bosje (weliswaar niet van wijngaarden) en klimt dan naar de afgelegen herberg Den Haas. In deze oude herberg kun je terecht voor lekkere streekbieren en lokale gerechten van de plank. Neem ook een kijkje bij de bollebaan. Daar wordt op zondag het oude bolspel beoefend.

--Congoberg
Het is een flinke klim naar de top van de Congoberg (105 m). Dit afgelegen gehucht van Vollezele kreeg van de andere dorpsbewoners deze naam omdat de toen armzalige huisjes bewoond werden door mensen die het niet breed hadden. Alsof het de brousse of ‘de Congo’ was. Er woonden vooral mijnwerkersgezinnen, waarvan de vaders en zonen elke dag heen en weer spoorden naar het Henegouwse steenkoolbekken. Inderdaad, werkvolk dat altijd met een zwart gezicht thuiskwam: ‘zeker ene van de Congoberg…’ Vergeet boven niet van de schitterende vergezichten te genieten. Het panorama reikt vooral in noordelijke richting erg ver. Hier spreidt het Pajottenland al zijn troeven uit.

--Domeinbos Karkoolbos
Hier beland je in een stukje ongerepte en goed beschermde Geraardsbergse natuur. Het Karkoolbos bestaat eigenlijk uit twee delen, het Karkoolbos en het Moerbekebos. Beide liggen ze op de Bosberg, maar ze zijn gescheiden door een weg. Het Moerbekebos is een mozaïek van percelen met verschillende boomsoorten. Al met al een rijke biotoop voor diverse planten- en dierengemeenschappen. Het zuidelijke Karkoolbos is vooral een beukenbos. Het Moerbekebos herbergt een ruim assortiment aan oude bosplanten zoals bosanemoon, wilde hyacint, daslook, wilde narcis, eenbes en witte klaverzuring. Bij de bronnen ontwikkelt zich een goudveil-essenbos. In het zuidelijke Karkoolbos kunnen, onder de dichte beukenkronen, alleen voorjaarsbloeiers groeien. In de vochtige delen van het bos komen bruine kikker en gewone pad voor. Ook het grote vogelkoor is goed vertegenwoordigd. Het Karkoolbos is anders dan het Moerbekebos beperkt toegankelijk en er mag niet gejaagd worden. Er zijn onderhoudswerkzaameden, maar voor de rest wordt er niets aan gedaan. Begeleide wandelingen onder leiding van de boswachter zijn wel mogelijk. Daarvoor neem je contact op met de Afdeling Bos en Groen. Door het Moerbekebos loopt een ongeveer 2,5 km lang wandelpad (bosleerpad).

--'t Hemelrijck
Alle wielertoeristen en -supporters kennen het 'zalige' terras van deze taverne op de top van de Muur. Rondom lees je enkele wielergedichten van Willie Verhegghe die de mythische bult extra cachet geven.

--Manneken Pis
Ben je op stap in Geraardsbergen, ga dan zeker eens kijken naar de Manneken-Pisfontein aan het stadhuis. Hoewel de Brusselaars het nog altijd betwijfelen is het Geraardsbergse Manneken Pis een pak ouder dan dat van Brussel. Dat zou blijken uit de stadsrekeningen van Geraardsbergen. Daar wordt Manneken Pis al vermeld in 1455. In Brussel werd het beeldje pas geplaatst in 1619. Elke tweede zondag van juni houdt de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis een zitting waarbij nieuwe gezellen en gezellinnen opgenomen worden. Na afloop is er een Gouden Manneken-Pisworp. Elke vereniging in Geraardsbergen mag een kostuumpje schenken aan Manneken Pis. Op 28 augustus vindt elk jaar de Processie van Plaisance plaats waarbij de verenigingen hun aangeklede beeldje meedragen. Momenteel zijn er al 265 pakjes in het bezit van de broederschap. Een deel van deze kostuums is te zien in het toeristisch infokantoor en streekbezoekerscentrum De Permanensje,een ander deel kun je bewonderen in de Geraardsbergse Musea in de Kollegestraat.

--Geraardsbergen
Mattentaarten, de Muur en Manneken-Pis. Dat zijn de 3 M's van Geraardsbergen, een kleine stad in het zuiden van Oost-Vlaanderen. De mattentaart vind je bij zowat elke bakker in de stad, de Muur ontdek je tijdens het wielerseizoen als tientallen liefhebbers de steile beklimming naar de Oudenberg proberen, als voorproefje voor het echte werk tijdens de Ronde van Vlaanderen. De klim naar de top van de Oudenberg met de neobarokke Onze-Lieve-Vrouwekapel wordt beloond door het weidse panorama over de bosrijke Zuid-Vlaamse heuvelstreek, het Pajottenland en Noord-Henegouwen. De Oudenberg is elk jaar ook het toneel voor de folkloristische stoet met Krakelingenworp en Tonnekensbrand. Ook Geraardsbergen heeft zijn Manneken-Pis, ouder dan het Brusselse beeldje en even mooi uitgedost. Alle kostuums van dit legendarische beeldje kun je bewonderen in het Manneken-Pismuseum in het stadhuis. Wie graag wandelt en fietst, kan terecht in recreatiedomein De Gavers en het natuur- en milieueducatief centrum De Helix

--Provinciaal domein De Gavers
Rond het 20 ha grote Gavermeer in Onkerzele, een deelgemeente van Geraardsbergen, strekt zich het provinciaal domein De Gavers uit. Een ideale tip voor een daguitstapje of langer verblijf. De keuze aan activiteiten is zeer groot: je kunt er mountainbiken, wandelen, kajakken, surfen, zeilen, waterfietsen, roeien, strandliggen, zwemmen en en ravotten in het gloednieuwe sport- en recreatiecomplex. Ook een langer verblijf is mogelijk in een van de trekkershutten, bungalows en jeugdherberg 't Schipken. Alle informatie vind je op www.degavers.be.

--Café De Zwarte Flesch
In De Zwarte Flesch, het oude visserscafé bij de Dender, vestigde zich Schoonderhage, een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze vzw besloot deze historische plek in zijn functie van ontmoetingsplaats te herwaarderen door de exploitatie van een café langs het nu druk befietste jaagpad. Intussen hebben ze er zelfs een eigen huisbiertje.

--Pollarebrug
Met de constructie van een ijzeren voetgangersbrug kwam er in 1913 een vaste oeververbinding over de Dender. De eens zo visrijke Dender raakte vanaf de jaren 1950 danig vervuild, waardoor de brug en de herberg aan belang verloren. Gelukkig werd eind vorige eeuw de brug gerestaureerd en omwille van haar waarde op het vlak van de ijzerarchitectuur ook officieel beschermd.

--Tuikabelbrug 't Oeverstekske
De tuikabelbrug over de Dender heet 't Oeverstekske, niet alleen een woordspeling op het woord 'oversteek', maar tegelijk een verwijzing naar de lucifer- of 'stekskes'-industrie die in de 19de en de 20ste eeuw heel wat werkgelegenheid verschafte in de streek. De moderne fietsers- en voetgangersbrug verbindt de Ninoofse linker- en rechteroever met elkaar en legt de link tussen het historische stadscentrum en het stadspark.

--Brasserie 't Pleintje
Brasserie 't Pleintje ligt langs het jaagpad naast de Dender, en wordt logischerwijze vaak gefrequenteerd door fietsers. Ze worden er dan ook verwend met koffie, verse pannenkoeken, wafels en vele varianten zelfgemaakt ijs.

--Den Dikke van Pamel
Langs de Dender ontdek je een al even vrolijk als opvallend kunstwerk. Het bronzen beeld kwam er ter herinnering aan den Dikken van Pamel, een plaatselijke, 19de-eeuwse figuur die een 'beroemdheid', maar vooral ook een mikpunt van spot werd. Het hoofdloze beeld mag dan ludiek zijn, het verhaal erachter was er een van lijfelijke miserie en mentale aftakeling. Op zijn elfde zou de jongen al meer dan 100 kg hebben gewogen. Was zijn zwaarlijvigheid erfelijk, een ziekelijke aandoening of 'gewoon' het gevolg van een onverzadigbare eetlust en het achteroverkappen van vele pinten bier? Bij zijn overlijden werd met cijfers gegoocheld, allemaal schattingen want den Dikken wou niet gewogen worden.

--Woestijnkapel
De naam van deze afgelegen kapel verwijst naar een wastine, een onontgonnen woest terrein. De bedevaarders naar Compostela die langs deze plek moesten, waren dus blij dat de kapel hun beschutting bood. De Kerk moedigde de pelgrimstocht aan door iedereen die bij de Woestijnkapel op bedevaart kwam, een aflaat te schenken.

--Beeldengroep Ronde van Vlaanderen
Meerbeke is een stuk Vlaamse wielergeschiedenis. Bijna vier decennia lang was het de fnish van de Ronde van Vlaanderen. Bij de barokke Sint-Petrus-en-Sint-Berlindiskerk was de aankomstlijn getrokken. Het was dé plaats waar de grote kanonnen, aangemoedigd door duizenden toeschouwers, het orgelpunt plaatsten. Daar triomfeerden zowel Eddy Merckx, Edwig Van Hooydonck, Johan Museeuw, Tom Boonen als Fabian Cancellara. Op de hoek van de kerktuin staat een prachtige bronzen beeldengroep die herinnert aan die tijd. Net als het bijbehorende gedicht van Willie Verhegghe, trouwens: 'Wit en waakzaam wacht de eindmeet op wat komen gaat ...'

--Eet- en praatcafé El Faro
Boven op de Bosberg kun je uitblazen op het grote terras van El Faro. Je vindt er een uitgebreide kaart met allerlei (streek)bieren die je eventueel kunt combineren met een goedgevulde boerenplank of een snack.

--Bosberg
Tot 2011 was de Bosberg de laatste helling in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Op de steile kasseien legde Edwig Van Hooydonck in 1989 en 1991 de basis voor zijn beide overwinningen.

--Raspaillebos
De helling van de Bosberg voert je door het Raspaillebos. Het bos is een natuurreservaat en nog een restant van het oude Kolenwoud. De Bende van Jan De Lichte zou zich in de 18de eeuw in het bos schuilgehouden hebben. Zou de naam van het bos naar hem verwijzen? 'Raspeel' of 'Rapaille' betekent immers gespuis.

--Muur van Geraardsbergen
Een van de bekendste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. De Muur werd voor het eerst in het wedstrijdboek opgenomen in 1950 en was van 1970 tot 2011 een vaste waarde in de Ronde. Het hoogteverschil bedraagt 77 m over een lengte van 825 m, met een maximale stijgingsgraad van 20%.

--Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg
De oudste vermelding van een kapel op de Oudenberg is een verkoopakte van 1294. De huidige kapel werd in 1906 door de paters jozefieten gebouwd. Wielerliefhebbers herkennen deze neobarokke kapel beslist van de wedstrijdbeelden bij de doortocht van de renners op de beruchte Muur van Geraardsbergen. In de kapel staat een Mariabeeldje van meer dan drie eeuwen oud. Het werd in 1648 naar de toenmalige kapel gebracht. In de kapel wordt elke dag om 7 u. een eucharistieviering gehouden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten