10.7.17

Kortenberg


Kortenberg

Start : Kortenberg
Afstand : 35 km
Bewegwijzering : Knooppunten Dijleland
GPS : 36 Mechelsesteenweg Kortenberg

DE ROUTE :

34-52-53-91-47-48-56-12-39-35-34

Op de route :

--Brussels Airport
Een blik werpen achter de schermen van de drukke luchthaven in Zaventem is een hele belevenis. De belangstelling is groot; daarom moet je ook twee maanden vooraf je bezoek aankondigen. Een professionele gids brengt je naargelang de formule die je kiest in groep naar het passagiersgebouw, pier A en/of B of een busrit op het luchthavendomein.
Wij blijven buiten het domein, maar fietsen wel rond de luchthaven met verrassende beelden-mensen en vliegtuigen

--Kortenberg
Het Vlaams-Brabantse Kortenberg telt meer dan honderd historische monumenten! Reden genoeg dus om deze vroegere hoofdstad van het Belgische witlof met een bezoekje te vereren. Je ziet er monumenten als het kasteel van de prinsen de Merode in Everberg, de abdij in Kortenberg, het dorpsplein van Erps, de kerk van Meerbeek met de romaanse doopvont en de villazones uit de belle époque met onder andere de Villa Lurmann in art-nouveaustijl van de bekende Antwerpse architect Van Haverbeke. Kortenberg is ook bosrijk: het is er heerlijk wandelen en fietsen in de Wiesbeekvallei in het noorden, de Molenbeekvallei in het centrum en de Hogenbos in het zuiden.

--Floordambos
Het Floordambos is een 7 ha groot gemengd, moerassig loofbos, vooral waardevol op het vlak van planten en insecten. Het bos is de laatste decennia fel versnipperd, vooral door de aanleg van de autosnelweg Brussel-Antwerpen.

--Sint-Niklaaskerk
In de gotische Sint-Niklaaskerk kun je de grafsteen zien voor de tweede vrouw van de schilder David Teniers de Jonge. Hij zou hier ook begraven zijn, hoewel zijn naam niet op de grafsteen werd gebeiteld. In de kerk hangen enkele schilderijen van Teniers. De kerk bezit ook een beeld van Sint-Anna ten Drieën (16de eeuw), een Dillensorgel uit 1716 en een zoldering met stucwerk door Jan Christiaen Hansche.

--Kasteel van Ribaucourt
Dit private kasteel gaat terug tot de 12de eeuw, toen de heren van Perk op deze plaats een donjon bouwden. Het huidige kasteel - met 200 kamers! - werd opgetrokken in de 17de tot de 19de eeuw. Er verbleven heel wat bekende figuren, onder wie Lodewijk XV. Rondom het complex liggen vijvers en weiden die voor een groene aanblik zorgen.

--Kasteel van Ham
Het 15de-eeuwse kasteel van Ham is opgetrokken in witte zandsteen. Het een stijlvolle waterburcht met slotgracht en vijf torens. De Vlaamse Gemeenschap, de huidige eigenaar, gebruikt het als congrescentrum. Let ook op de prachtige barokpoort.

--Café De Zes Linden

--Sint-Stefanuskerk
De pas gerestaureerde Sint-Stefanuskerk in Nederokkerzeel, een deelgemeente van Kampenhout, is een mooi voorbeeld van Brabantse gotiek. In de 12de eeuw stond hier een eenbeukig romaans kerkje. De laatste wijzigingen werden aangebracht in de 18de eeuw. In de doopkapel bevindt zich een gotische muurschildering. De eens dichtgemetselde koorvensters zijn opnieuw voorzien van mooie kleurrijke glasramen.

--Dorpsplein van Erps
Er is heel wat te zien op het dorpsplein van Erps. Het grondig gerestaureerde plein telt enkele mooie historische monumenten. Zo is er het gemeentehuis van 1872 en de Sint-Amanduskerk met in haar interieur twee opvallende schilderijen van de Aarschotse, 18de-eeuwse schilder P. J. Verhaghen. Vlakbij ligt de pastorie, de directeurswoning van het klooster en het klooster van de dienstmaagden van Maria. Lekker tafelen kan in het befaamde restaurant Roden Scilt. Tot slot zie je er nog het huis De Zwaan, De Vier Heemskinderen (17de eeuw) en de oude boerderij Ackermans.

--Café CentralGeen opmerkingen:

Een reactie posten