15.7.17

Kampenhout


Kampenhout

Start : Kampenhout
Afstand : 35 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams - Brabant
GPS : Kampenhout, Carpoolparking Kampenhout-Sas

DE ROUTE :

20-97-98-05-39-12-56-07-06-20

Op de route :

--Kampenhout-Sas
Ten zuiden van de brug is er een kleine jachthaven. Het sas zelf is beschermd en nagenoeg nog identiek aan de sluis die in 1752 gebouwd werd.

--Witloofmuseum
Witlof, een boeiende groente met een rijk verleden én de trots van Kampenhout. Het museum toont hoe witlof traditioneel gekweekt en verhandeld werd/wordt. Je krijgt er de geschiedenis van het 'witte goud' voorgeschoteld. Niet alleen het uitgebreide agrarische aspect komt aan bod, maar ook de sociale en culturele impact die de witlofteelt had. Behalve multimediale toepassingen zijn er ook foto's, tekstpanelen en statistieken te bekijken, waardoor de bezoeker als het ware ondergedompeld wordt in de wereld van het witlof.

--Restaurant/Bistro Veilinghof
Om betere prijzen te kunnen bedingen voor hun waren hebben heel wat kleine en middelgrote producenten van groenten en fruit in Vlaams-Brabant de handen in elkaar geslagen en exploiteren ze nu samen de coöperatie Bravaveiling. In de Kampenhoutse veilingzalen worden vooral de streekspecialiteiten witloof en asperges afgeklokt, samen met biologische producten. In het aanpalende restaurant Veilinghof staan altijd de seizoengebonden streekspecialiteiten op het menu. Een geschiedkundig en plantkundig overzicht van alle aspecten van het witloof, krijg je in het Witloofmuseum.

--Kasteel ter Loonst
Heel wat delen van kasteel Ter Loonst zijn nog authentiek middeleeuws: de trapgevels, de erkers, vensters en eiken stutbalken. In deze versterkte hofstede verbleef keizer Karel ooit een drietal dagen op weg naar Duitsland. Het kasteel is geklasseerd als monument.

--Kasteel ten Opstal
De kern van dit kasteel dateert uit de 16e eeuw, maar het is duidelijk dat de toenmalige eigenaars - de familie ’t Serclaes - Ten Opstal meerdere malen verbouwd hebben. Inmiddels is het kasteel eigendom van de familie Vanderkelen. De aanwezigheid van deze 2 kastelen in Relst (Kampenhout) toont aan hoe belangrijk de rol was van hoofdmeierij Campenhout binnen het hertogdom Brabant.

--Kampenhout
Samen met Kortenberg is het Vlaams-Brabantse Kampenhout goed voor een groot deel van de nationale witlofproductie. Over deze lekkere groente kom je alles te weten in het Witloofmuseum. In de deelgemeente Berg ligt het waardevolle natuurreservaat van het Torfbroek. Kampenhout telt ook een aantal kastelen. Op de hoek van de Lemmekenstraat en de Dijkstraat staat een gedenksteen ter nagedachtenis van de Boeing 707 die hier in 1961 neerstortte. Kampenhout bezit niet alleen monumenten en musea, het is ook een aantrekkelijke streek om te wandelen, te fietsen en te proeven van de vele streekgerechten. Er is een uitgebreide keuze aan witlofspecialiteiten, een lekkere borrel (Chic'eau de vie), het streekbier Campus, ambachtelijke chocolade enzovoort.

--Pastorie
Noch de Heilige Maagd op het grote wapenschild van de gemeente Kampenhout op de voorgevel, noch de bescherming die de gebouwen sinds 1973 genieten, kunnen de grote en kleine pastorie tegen verval beschermen. Ooit deed de kleine pastorie dienst als garage, maar nu staat ze alweer enige tijd leeg. De ommuurde grote pastorij dateert vermoedelijk van 1755 en wacht met geduld op restauratie.

--Villa Lucie
Stel je Villa Lucie, het voormalige gemeentehuis van Kampenhout, voor in een ruim park. Het eigenzinnige huis in rood en wit uit 1883 kon zo majestatisch pronken tot het verkocht werd aan de gemeente, die de muren errond sloopte en het omringende park vernielde voor de aanleg van een gemeenteplein. Villa Lucie is sinds 1994 beschermd als monument en volledig gerestaureerd.

--Kasteel van Ribaucourt
Dit private kasteel gaat terug tot de 12de eeuw, toen de heren van Perk op deze plaats een donjon bouwden. Het huidige kasteel - met 200 kamers! - werd opgetrokken in de 17de tot de 19de eeuw. Er verbleven heel wat bekende figuren, onder wie Lodewijk XV. Rondom het complex liggen vijvers en weiden die voor een groene aanblik zorgen.

--Sint-Niklaaskerk
In de gotische Sint-Niklaaskerk kun je de grafsteen zien voor de tweede vrouw van de schilder David Teniers de Jonge. Hij zou hier ook begraven zijn, hoewel zijn naam niet op de grafsteen werd gebeiteld. In de kerk hangen enkele schilderijen van Teniers. De kerk bezit ook een beeld van Sint-Anna ten Drieën (16de eeuw), een Dillensorgel uit 1716 en een zoldering met stucwerk door Jan Christiaen Hansche.

--Kasteel van Ham
Het 15de-eeuwse kasteel van Ham is opgetrokken in witte zandsteen. Het een stijlvolle waterburcht met slotgracht en vijf torens. De Vlaamse Gemeenschap, de huidige eigenaar, gebruikt het als congrescentrum. Let ook op de prachtige barokpoort.

--Kaffeiklasj

--Wildersedreef
Aan weerszijden van de prachtige Wildersedreef, die de Kampenhoutse gehuchten Wilder en Ruisbeek verbindt, staat een dubbele rij platanen. Net voor je op de kasseien richting golfclub dokkert, passeer je op je linkerkant een fris gerenoveerde 17e-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. In de volksmond heet ze de ‘pestkapel’.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten