14.7.17

Baasrode


Baasrode

Start : Baasrode
Afstand : 31 km
Bewegwijzering : knooppunten
GPS : Baasrode kerk

DE ROUTE :

51-69-78-77-76-75-03-05-06-91-09-50-57-51

OP de route :

--Maiandros II
De Maiandros II, het veer dat je neemt om de Schelde over te steken tussen Baasrode en Kassel, is vernoemd naar een Griekse riviergod uit Anatolië, die ook bekendstaat als Meandrus, en niets anders moet doen dan zich laten meevoeren. Het is niet moeilijk om daaruit de rivierkronkel, de ‘meander’, af te leiden. Overzet op het uur en het halfuur, gratis.

--Beeld Priester Edward Poppe
In Moerzeke is priester Edward Poppe (1890-1924) alomtegenwoordig. Een zwak hart dwingt de sociaal bewogen bakkerszoon uit Temse na zijn roeping veel tijd te besteden aan studie en gebed. Hij beschouwt de eucharistieviering als pedagogisch middel. Wanneer hij rector is van het klooster van Moerzeke, krijgt hij aanzien in heel katholiek Vlaanderen door zijn felle afwijzing van marxisme, materialisme en secularisme na de Eerste Wereldoorlog. Hij sterft op 33-jarige leeftijd. In 1999 verklaart paus Johannes Paulus II hem zalig. De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, tekent de biografie van Poppe in de jaren ’60 uit in de strip Het schone avontuur van een bakkersjongen.

--Scheepswerven Baasrode
Deze museumsite herbergt niet alleen een binnenschip van 38 meter lang en 40 bijboten, maar ook vele oude gereedschappen voor de bouw van ijzeren en houten schepen. Het museumarchief omvat 3.000 constructieplannen van diverse scheepstypes, 1.500 boeken en 30.000 waardevolle stukken. In de meesterswoning anno 1827 schetst een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting en aanverwanten het schippersleven uit de voorbije decennia. In de nieuwbouw - eigendom van de provincie - staat een permanente tentoonstelling rond binnenvaart, i.s.m. Promotie Binnenvaart Vlaanderen en Waterwegen & Zeekanaal nv. De ateliers Van Praet-Dansaert zijn bewaard zoals ze door de laatste scheepsbouwers achtergelaten werden bij de sluiting in 1986. Ook de gerestaureerde houten loods van het atelier Van Damme is toegankelijk. De eigen modelbouwschool is elke zaterdag actief; ze vervaardigde bijna 100 detaillistische scheepsmodellen op schaal. De scheepswerven zijn het centrum voor varend erfgoed in Vlaanderen; ze komen daadwerkelijk opnieuw tot leven want vrijwilligers en vakmannen bouwen aan een authentieke Baasroodse palingbotter van 16 meter lang. Een uitgebreid bezoek zeker waard!

--Natuurgebied De Bunt
Hamme is rijk aan natuur en water. Beide elementen vind je terug in De Bunt, een 25 ha groot natuurgebied bij de samenvloeiing van de Durme en de Schelde. Het is ontstaan op de plaats van een oud turfwinningsgebied. De meeste turfputten werden gedempt bij de heraanleg van de Schelde eind 19de eeuw. De overige putten zijn nu visrijke vijvers geworden. De De Bunt-wandeling van 7,5 km start aan de Mirabrug over de Durme. Je wandelt er door het groene domeinbos van Driegoten. Vanaf de dijken, waar je zowel kunt fietsen als wandelen, heb je een mooi uitzicht op het water en het omringende groen. In de hoek tussen Schelde en Durme wordt momenteel een overstromingsgebied van ongeveer 60 ha ingericht in het kader van het vernieuwde Sigmaplan.

--Café 't Veer
Gezellige taverne aan de groene oevers van Durme en Schelde. Zuiderterras en veilige speeltuin. Van het winterse stoofpotje tot de frisse zomersalade: alles wordt vers en eigenhandig bereid. En dat bij een trappist van 't vat of een ander, soms exclusief, biertje.

--Temse
Temse is een verstedelijkte gemeente op de linkeroever van de Schelde in Oost-Vlaanderen, ter hoogte van de samenvloeiing met de Durme. De gemeente ligt aan de N16 Sint-Niklaas-Willebroek en de E17 Gent-Antwerpen. Deze gunstige verkeersinfrastructuur heeft de industriële ontwikkeling van de gemeente bevorderd. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is ook het toerisme een groeiende economische sector. In Temse zijn sporen teruggevonden uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. Door de nabijheid van de Schelde ontwikkelde Temse zich snel tot een druk commercieel centrum met een belangrijke textielindustrie. Na de godsdienstoorlogen herstelde de stad zich in de 17de eeuw. De industrialisering van de 19de eeuw leidde tot de vestiging van talrijke textielbedrijven en tot de start van de scheepsbouwnijverheid in 1829. In 1870 werd begonnen met de bouw van de 365 meter lange spoorwegbrug over de Schelde. Deze brug werd gedynamiteerd in 1940 en in 1955 vervangen. De industriële activiteit bereikte een hoogtepunt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Van dan af verdwenen de grote textielbedrijven en de Boelwerf sloot haar deuren eind 1994. In 2009 werd de tweede Scheldebrug in gebruik genomen.

--'t Sas
De rust en de omgeving maken van het terras van ’t Sas een ideaal plekje om na te genieten van deze tocht. De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.
--Groenendijk
Gezellig café langs de Scheldedijk. Je kan hier terecht voor een lekker slaatje en/of een frisse pint.

--VlechtMuseum De Zilverreiger vzw
In het VlechtMuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.

--Het Stort
Als je in Weert, een deelgemeente van Bornem, op de mooie wandeldijk langs de Schelde wandelt, heb je een heerlijk uitzicht op het Stort, een schorrengebied van 17 ha. Het reservaat wordt doorsneden door talrijke sloten en is daardoor bijna ontoegankelijk. Het noordelijke stuk van Het Stort ligt tegenover de monding van de Durme. Een dichte rietbegroeiing en aanplantingen van populieren en wilgen bepalen het uitzicht. De wilgen werden oorspronkelijk gebruikt door de wijmenteelt (mandenvlechterij), maar ze werden met opzet verwaarloosd en zijn nu naar schaarhout aan het evolueren.

--Taverne Drie Goten
Heel leuk zitten, groot gezellig terras met mooi zicht op de Schelde en omgeving.

--Taverne De Nieuwe Kreek
Op één van de mooiste plekjes lang de Schelde, in het hart van het natuurgebied 'Driegoten', kan je hier even pauzeren bij een streekbiertje, een ijsje, een fijne snack of een koffie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten