21.4.17

Tiegem


Tiegem

Start : Tiegem kerk
Afstand :
Bewegwijzering : knooppunten Leiestreek
GPS : 5 Westdorp Anzegem

DE ROUTE :

28-97-17-19-16-12-15-18-13-06-36-27-94-14-96-25-20-08-28

Op de route :

Mensen houden van afwisseling. En die wordt je straks gul geserveerd. Jouw fietsverhaal begint in een gezellig dorp aan de voet van een heilige berg, toegewijd aan de heilige Arnoldus, patroonheilige van de brouwers. Vervolgens daal je naar de Scheldevallei waar de Romeinen bedrijvig waren, later een grens werd getrokken en nu de koeltoren van een elektriciteitscentrale witte dampen in het zwerk stuwt. Na een strook Vlaamse kasseien flirt je met de Oost-Vlaamse grens. Je doet er twee schitterende, te weinig bekende en dus ondergewaardeerde dorpen aan: Kaster en Gijzelbrechtegem. Na een wijde boog om Anzegem kom je voorbij een hoogbejaarde watermolen en strijk je neer in Vichte, het dorp dat zichzelf promoot als groene industriegemeente. Naast industrie en groen bezitten ze er een pareltje van een oude kerk en een eeuwenoud kasteel. En dan volgt Ingooigem. In dat dorp leeft de herinnering aan Frank Lateur, alias Stijn Streuvels. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van jouw fietstocht is de beklimming van de Tiegemberg. Tijdens die krachtpatserij word je op de flank aangemoedigd door de molenwiekende Bergmolen. Daarna bol je uit richting fraai Tiegem. Van aan de overzijde van de Schelde ziet de Kluisberg goedkeurend op je neer.

--Café Molenhuis
Gezellig dorpscafé in het centrum.

--Kasteel van Vichte
Dit mooie kasteeltje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Het is gebouwd op een 'mote', een aarden heuvel omringd door water. De toegangspoort dateert wellicht van de 15de eeuw en nodigt uit om even een blik te werpen op het domein. Verder gaan kan niet, want het kasteel is privé-eigendom.

--Het Lijsternest - Streuvelshuis en schrijversresidentie
'De Vlaschaard', 'De teleurgang van den Waterhoek' en 'De blijde dag', het zijn drie romans van Stijn Streuvels die verfilmd werden en daardoor wellicht bekender zijn dan zijn ander, zeer omvangrijke oeuvre. In Het Lijsternest maak je kennis met deze in zijn tijd baanbrekende auteur. Hij woonde er meer dan zestig jaar lang. Na een grondige renovatie krijgt het voormalige woonhuis van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels een nieuw leven als Streuvelshuis en schrijversresidentie. Van april tot september kan het brede publiek er kennismaken met het leven en het werk van Stijn Streuvels, dat hiermee voor het eerst multimediaal ontsloten wordt. De rest van het jaar fungeert het huis als schrijversresidentie, waar Vlaamse of buitenlandse schrijvers voor enkele weken een inspirerend onderkomen kunnen vinden.

--Bergmolen
Schitterende witte molen gelegen in het glooiende landschap van Tiegem. De plaats waar de beschermde molen nu staat, is niet de oorspronkelijke plek. In 1986 werd de molen die veel scheuren en barsten vertoonde, gesloopt en enkele tientallen meters verderop opnieuw opgebouwd. De vlakte voor de molen werd als decor gebruikt in de film 'De Vlaschaard'. In de omgeving van de molen staat de uitkijktoren de 'Verrekijker', die tijdens de Eerste Wereldoorlog dienstdeed als observatiepost voor de Duitse troepen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten