4.4.17

Alken


Alken

Start : Alken
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : 27 Dorpsstraat Alken,

DE ROUTE :

146-173-149-171-170-162-153-148-121-145-138-141-143-144-146


In april moet je gaan fietsen in Haspengouw. Dan is de streek een echt bloesemtapijt. Deze maal hebben we een bloesemtocht uitgestippeld tussen Alken en Borgloon en terug

-- brouwerij van Alken-Maes
Brouwerijen Alken-Maes is de tweede grootste brouwbedrijf van Belgiƫ. Het ontstond in 1988 uit de fusie van Brouwerij Maes en de Brouwerij van Alken. Sinds 2008 maakt het deel uit van de Heineken-groep.

-- Oetersloven
In de buurt van Oetersloven werden bij opgravingen werktuigen gevonden die teruggaan tot de prehistorie. Daarnaast werden er ook sporen gevonden die wijzen op een Romeinse aanwezigheid.
Centraal in het gehucht bevindt zich de Kapel van Oetersloven. Het huidige gebouw in barokstijl dateert uit de zeventiende eeuw en is opgevat als een kapel van drie traveeƫn met driezijdige koorsluiting. De kapel is opgetrokken in baksteen verwerkt met mergelsteen. Het geheel is wit beschilderd en wordt bedekt door een zadeldak uit kunstleien.

-- Kasteel Mariagaarde
Kasteel & klooster
Historisch kasteel en park in Hoepertingen. Verzorgd verblijf voor groepen en families. Kamers met toilet en douche, met eof zonder hotelservice. Uitstekend voor bezinning, vorming, koren en orkosten, fiets -en wandelgroepen. Creatieve zomercursussen voor volwassenen.

-- de Wellermolen
De watermolen op de Herk met inbegrip van het molengebouw, de sluis met wanden stroomop- en stroomafwaarts, het waterrad en de volledige inrichting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

-- Kasteel van Mombeek
De heren van Mombeek waren, in de feodale tijd, baanderheren van de Graven van Loon. Zij beschikten over een uitgestrekt landgoed en bewoonden een omgracht kasteel.
Het huidige huis is een streng symmetrisch uitziend gebouw van drie bouwlagen, gedekt door een schilddak waarin zich twee oeil-de-boeufs bevinden. Ook is er een driehoekig fronton met een halfcirkelvormig venster, en op de eerste verdieping bevindt zich een bordes.
Het geheel wordt omgeven door een park waarin zich enkele vijvers bevinden.
De kasteelhoeve, Mombeekwinning genaamd, dateert van 1777. Ook ligt nabij het kasteel de Mombeekmolen, een van het kasteel afhankelijke watermolen op de Mombeek.

Wie eerst een van deze websites raadpleegt, www.bloesemfeesten-haspengouw.be, www.toerismelimburg.be of www.stugu.be, kan het juiste tijdstip met de mooiste bloeiende bloesems zonder moeite bepalen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten