15.3.17

Destelbergen


Destelbergen

Start : Destelbergen
Afstand :45 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek en Scheldeland
GPS : Gemeentehuis Destelbergen Dendermondsesteenweg 430 9070 Destelbergen

DE ROUTE :

07-12-22-21-24-28-36-37-41-31-29-25-20-15-14-11-08-07

Fiets langs de oevers van de Schelde, waar de rijke industriëlen destijds hun riante buitenverblijven bouwden.
Ga door imposante dreven en parken, door het natuurgebied van de Kalkense Meersen en langs de velden en serres van bloemisten.
Het pronkstuk is het kasteel van Laarne, een imposante middeleeuwse waterburcht met een vermaarde zilvercollectie.

--De Kalkense Meersen hebben hun natuurlijke rijkdom te danken aan de Schelde die het gebied sinds mensenheugenis beïnvloedt. Maar die rijke natuur wordt bedreigd. Vele jaren geleden werd op de Kalkenvaart een pompgemaal ingeplant. Deze krachtige pompen houden het waterpeil in de meersen kunstmatig laag. Zoals op vele andere plaatsen kwam daarmee een einde aan hun eeuwenoude functie als waterbergingsgebied. Hierdoor verloren de Kalkense Meersen veel van hun aantrekkelijkheid voor de typische vochtminnende planten en dieren van de meersen.

-- kasteel van Laarne
Het Kasteel van Laarne is een kasteel in de Belgische gemeente Laarne. Het stamt uit de 11e of 12e eeuw. Het kasteel was van oorsprong een waterburcht. Na een restauratie in 1962 doet het nu dienst als museum.
Van de originele burcht rest nu slechts de vierhoekige donjon-toren. (Een donjon is de belangrijkste, beste versterkte toren van middeleeuwse burchten). De donjon van Kasteel Laarne is opgetrokken uit Balegemse steen en heeft twee kleine hoektorens met stenen spitsen. De donjon was via muren verbonden met verdedigingstorens. Die laatsten waren rond en hadden ook weer stenen spitsen.

Het spitse dak van de donjon stamt uit de tweede helft van de 17e eeuw. In de loop der tijd verdwenen de kantelen, de valbrug en valhekken. Een vaste brug met drie bogen en een barok voorgebouw kwamen ervoor in de plaats. Daarnaast werden de verbindingsmuren tussen de verdedigingstorens vervangen door woongedeelten. Die worden gekenmerkt door grote ramen met kruiskozijnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten