24.1.17

Zoersel


Zoersel
Bezembindersroute

Start : Zoersel dorp
Afstand : 55 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS :

DE ROUTE :

54-55-92-93-89-90-26-45-43-42-41-40-44-99-65-66-50-51-62-61-55-54


De Bezembindersroute is bijzonder mooi. Het laat de Kempen langs zijn beste kant zien. Je komt langs boswegeltjes, uitgestrekte landschappen met in de verte torens van kerken of abdijen, langs het beroemde Boshuisje, forten, kastelen en kanalen. Met zijn talrijke berken, werd er in deze Kempen ook vele bezems gemaakt. De berkentakjes zijn immers zeer geschikt om dit primitief vaaginstrument te vervaardigen. Bezembinder was vroeger in deze streek een veel voorkomend beroep. Als je geluk hebt zie je misschien, bij valavond en als de wind gunstig is, een heks overvliegen op haar bezem.

Op de route :

--Lindepaviljoen
Het toerismebureau van Zoersel is gevestigd in het Lindepaviljoen, waar zich ook een gebeeldhouwde lindeboom, de meest opmerkelijke bezienswaardigheid van de gemeente, bevindt. Eeuwenlang speelden alle belangrijke gebeurtenissen, zoals feesten, huwelijken, doopsels en begrafenissen, zich af onder de kruin van de reusachtige boom. Zoersel was dan ook 'het dorp onder de linde'. Maar in 1974 moest de oude boom eraan ge loven. Twee kunstenaars voelden zich geroepen om de trots van de gemeente een nieuwe betekenis te geven. Zo sculpteerde Pol van Esbroeck meer dan tachtig plaatselijke figuren op de stam, terwijl Mariëtte Coppens het verhaal van Hendrik Consciences De Loteling uitbeeldde op de takken.
Feetback van patrick.debaere
Het lindepaviljoen in Zoersel is sinds oktober 2016 volledig vernieuwd. info : www.toerismezoersel.be

--Zoerselhof
Bij het verlaten van het Zoerselbos passeer je het statige, witte Zoerselhof. Dat kasteel werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.

--Zoerselbos
Het Zoerselbos is een beschermd bosgebied van 400 ha met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn twee mooie wandelingen van elk 6 km uitgestippeld. Aan de rand van het bos, tegenover het boshuisje, vind je een bezoekerscentrum, dat zijn naam ontleent aan het bosgebied tussen Zoersel en Halle. In het Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. Hier zouden de bewoners de schrijver een verhaal verteld hebben, dat hem inspiratie bezorgde voor een van zijn bekendste werken, 'De Loteling'.

--'t Boshuisje
Deze authentieke ruim 200 jaar oude herberg te midden van het 400 ha grote Zoerselbos is niet alleen van oudsher een trekpleister voor wandelaars, maar ze was ook een inspiratiebron voor een van onze meest legendarische schrijvers. Hendrik Conscience, die zijn volk leerde lezen, bezocht immers regelmatig deze plek en vond hier de inspiratie voor een van zijn beroemdste romans, 'De Loteling'. Het verhaal werd zelfs in de jaren zeventig verfilmd met Jan Decleir in de hoofdrol. En ook striptekenaar Willy Vandersteen bracht deze oude Kempische boerderij tot leven in zijn Suske & Wiske-album 'De Gouden Ganzenveer'. Het authentieke interieur laat je wegdromen naar de 19de eeuw. En tijdens de donkere wintermaanden is het er gezellig zitten bij de knetterende open haard. Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen. Beide bieren hergisten op fles, de afdronk is bitter maar maakt snel plaats voor een zacht, hartverwarmend gevoel.

--Den Inslag
Eetcafé Den Inslag zorgt op het leuke terras voor verzorgde snacks en lekkere drankjes. Het café werd in het recente verleden tweemaal door brand getrofen, maar is er helemaal bovenop.

--Groot Kasteel van 's-Gravenwezel
Het Groot Kasteel of 'Het Hof' is niet weg te denken uit de geschiedenis van 's Gravenwezel. Het werd reeds in 1100 vermeld in de archieven. Midden 18de eeuw werd het door architect J.P. Van Baurscheit de Jonge verbouwd tot 'château de plaisance'. De locatie is ideaal: het kasteel ligt te midden van een prachtig 21 ha groot park. In 1984 kocht Axel Vervoordt, bekend antiquair en interieurvormgever, het kasteel. Hij restaureerde het kasteel, de bijgebouwen en de parktuin en bracht er zijn kunst- en antiekzaak in onder.

--Afspanning Keysershof
Aangenaam. Je bent er net zo welkom voor een verzorgd drankje als voor een kleine of grote hap. De keuze is groot: er zijn snacks, Ó la carte gerechten en diverse suggesties. De vleesgerechten zijn de specialiteit van het huis. Prijs, kwaliteit en hoeveelheid zijn hier dik in orde. De bediening is vriendelijk en vrij vlug. Tijdens de zomer is het terras open.

--De Goeien Tijd
De oude brug 11 over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten heeft plaatsgemaakt voor een eigentijdser exemplaar. Ook de sluizen over dit kanaal zijn genummerd, van 1 tot en met 10. Samen overwinnen ze een hoogteverschil van meer dan 25 m over een totale afstand van 63 km. Wie nu al dorst heeft, of zin in een hapje, kan terecht in De Goeien Tijd.

--Kasteel van Westmalle
Sinds de 16de eeuw is dit kasteel eigendom van de heren van Westmalle. Via een lange mooie, lange dreef kom je bij het kasteel van Westmalle, dat omgeven is door een gracht en beschikt over een mooi park, met een beroemde moerascypres. Lang geleden verbouwde Ridder Evrard de Coterea de oorspronkelijke herenboerderij tot een ware burcht met poort en valbrug. Einde 19de eeuw werd deze burcht nogmaals verbouwd tot zijn huidige vorm. Vanaf de statige ingangspoort bemerk je de 'Ronde Bouw', een eigenaardig en uitzonderlijk bouwwerk waarvan men nu nog steeds niet de oorspronkelijke bedoeling kent.

--Scherpenbergmolen
hij werd pas in 1843 opgericht. Tot 1961 maalde hij er lustig op los. Nu doet hij dat enkel nog op zondag bij voldoende wind. Op één dag kan er zo tot 700 kg graan gemalen worden, gewoon door wat wieken in de wind te laten klepperen. Simpel en goed.

--Heibrand
In 1950 koopt de Chiro villa Bois Joli en het aanpalende park van een Joodse verzekeringsagent in Westmalle. Er worden onder meer cursussen voor de leiding van de jeugdbeweging georganiseerd. Het grootste jeugdverblijfcentrum van de Chiro staat op een domein van 7 ha, telt 246 bedden en is goed voor 30.000 overnachtingen per jaar.

--Abdij van Westmalle
Geen bierliefhebber bij wie de naam Westmalle niet meteen het water in de mond doet lopen! De abdij waar dit hemelse drankje wordt gebrouwen, werd gesticht in 1794; het gebouwencomplex werd voltooid rond 1900-1930. Tot de abdijgebouwen behoren de beroemde brouwerij van trappistenbier, een boerderij, een kaasmakerij en een 19de-eeuwse abdijkerk die onlangs gerenoveerd werd. De abdij bezit waardevolle schilderijen en oude handschriften, maar is alleen toegankelijk voor persoonlijke bezinning in stilte met deelname aan het gebed van de gemeenschap.Geen opmerkingen:

Een reactie posten