11.1.17

Moerbeke
Moerbeke

Start : Moerbeke-Waas
Afstand : 44 km
Bewegwijzering :fietsknooppuntennetwerk Waasland
GPS : de Lindenplaats in Moerbeke-Waas

DE ROUTE :

78-64-65-66-82-69-89-97-96-84-82-79-78

Een tocht die start in Moerbeke, nog niet lang geleden hét zenuwcentrum van de Vlaamse suikerbietenteelt. Sinds de fabriek onlangs haar deuren sloot en er geen bieten meer aangevoerd worden, is de drukte verdwenen. Van rust kun je in het Waasland zeker en vast genieten. Aan het eind van deze tocht fiets je een stuk door domein Puyenbroek in Wachtebeke. Een heerlijk groen domein waar je behalve fietsen nog heel wat andere recreatie kunt beoefenen. Ook ideaal om af te sluiten met een hapje en drankje.

Op de route :

--Moerbeke
is een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 6.000 inwoners, waarvan 131 inwoners met de Nederlandse nationaliteit. De inwoners worden Moerbekenaars[1] genoemd.
Moerbeke was in de omstreken vooral bekend om zijn suikerfabriek, die deel uitmaakte van de groep Iscal Sugar. Op tweede kerstdag 2007 kondigde het bedrijf echter aan dat het de vestiging in Moerbeke sloot.[2]
De officieuze naam "Moerbeke-Waas" wordt soms gebruikt om onderscheid te maken met het andere Moerbeke, deelgemeente van Geraardsbergen.

-- Grote Kreek
Een stukje geschiedenis Door een stijging van de zeespiegel ontstond, ten tijde van de Romeinen, de Oosterschelde.
In de loop der eeuwen steeg het zeeniveau meerdere keren en zorgde voor vele overstromingen.Dammen werden opgeworpen en dijken gebouwd.
Maar pas in de 17de eeuw werden de polders definitief hersteld door drooglegging. Zo kregen de Grote Kreek en ook het Pereboomsgat hun huidig karakter.

--’t Polderhuis
is al jaren een gekend restaurant in het gehucht Rode sluis. Gekend als het palinghuis bij de familie Smolenaers . In de jaren 60 en 70, werden hier kilo’s paling verslonden, opgevist uit eigen kreken. ’t Polderhuis bestaat uit een pacht die omvat een viertal kreken, 60 Ha jachtgebied, het restaurant en een camping die in 2002 compleet werd vernieuwd. Dit alles is in eigendom van Moerbekepolder.

--de Sint-Elooiskreek
De Sint-Elooiskreek is een krekenstelsel dat zich over een vijftal kilometers in noordoostelijke richting uitstrekt vanaf de Langelede bij de buurtschap Oudenburgsesluis tot de Moerspuise Watergang ten zuidoosten van Zuiddorpe.
De kreek ligt zowel in de Belgische gemeente Wachtebeke als in de Nederlandse gemeente Terneuzen. Ze markeert een laagte tussen twee hogergelegen ruggen.

--Provinciaal Domein Puyenbroeck
Bloemenpark en levend erfgoedpark.
Speeldorp met toestellen voor kleuters en voor de grotere kinderen reuze spinnenwebben, glijbuizen en een fort.
Minigolfen, petanque- en krulbolterrein.
Fietsenverhuur, toeristisch treintje en roeivijver.

Sportinfrastuctuur met binnen- en buitenzwembad, golfterrein, tennisterreinen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten