16.1.17

Bilzen


Bilzen

Start : CC De Kimpel
Afstand : 58 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : CC De Kimpel Eikenlaan 25 3740 Bilzen

DE ROUTE :

85-68-67-66-65-558-131-140-61-550-62-532-64-567-69-104-84-85

Op de route :

--CC De Kimpel
De Kimpel is het recreatieve hart van Bilzen. Het cultureel centrum prijkt in een uitgestrekte groene ruimte net buiten het stadscentrum. In deze parkachtige omgeving met plantsoenen en wandelwegen zijn heel wat sportterreinen aangelegd. Een langwerpige vijver wordt gevoed door de voorbijstromende Demer. Niet alleen de bibliotheek en spektakeIzalen zijn in het hoofdgebouw ondergebracht, ook sportlokalen en het zwembad kregen er hun plaats.

--Landcommanderij Alden Biesen
Heb je af en toe behoefte aan een stevige portie cultuur? Dan kun je het hele jaar door terecht in de landcommanderij Alden Biesen. Een plek met een rijk verleden, nu een cultuurcentrum van de Vlaamse overheid. Het aanbod van activiteiten is bijzonder gevarieerd: van een internationaal vertelfestival en een bloemschikhappening tot een Schots weekend en oude muziek. Een extra troef is het prachtige domein met zijn tuinen en historisch interessante gebouwen. Alden Biesen is 56 ha groot; daarmee is het het grootste kasteelcomplex van de Euregio. Een ware schat, die ook wandelaars zal bekoren. In april staan in Haspengouw de boomgaarden volop in bloei. Bij het bezoekerscentrum van de Landcommanderij kun je deelnemen aan een reeks begeleide bloesem- en aperitiefwandelingen.

--Sluis
Samen met de bouw van het Albertkanaal werd in 1930 werk gemaakt van een doorsteek naar de Zuid-Willemsvaart. Het hoogteverschil tussen beide kanalen is niet min: bijna 20 m. Dit wordt overbrugd door twee sluizen, één in Lanaken waar schepen 8,4 m worden gelift en één in Neerharen. Ook papierfabriek Sappi, waar je net bent langs gefietst, voert zijn grondstoffen via dit kanaal aan.

--Slot Pietersheim
Tot 1971 was het slot Pietersheim eigendom van de adellijke familie de Merode. Ze bouwden dit kasteel naast de vervallen burcht die nog dienstdoet als boerderij. De gemeente Lanaken kocht alle eigendommen over van prins Xavier de Merode, renoveerde behalve de burchtruïne ook het slot en gaf het een nieuwe bestemming als grand café, restaurant en viersterrenhotel met 15 kamers.

--Vallei van de Ziepbeek
Hier geniet je nog echt van de stilte. In dit natuurreservaat kun je heerlijk wandelen langs vijvers, heidegebieden met gagel, pijpenstrootje, dopheide, naald- en wildbossen. Er zijn bewegwijzerde paden die vertrekken aan het parkeerterrein. Je stapt er door het brongebied van de Ziepbeek. Na een vijftal kilometer bereikt de beek de bebouwde kom van Rekem, een deelgemeente van Lanaken.

--Bezoekerscentrum Lieteberg
Bezoekerscentrum Lieteberg ontdek je te midden van de prachtige natuur van het Kempense plateau. Uit een bevruchtingscentrum voor carnicabijen is een volledig bijen- en insectencentrum ontstaan waar jong en oud kan kennismaken met de wondere wereld van de insecten. Een klein museum toont imkermateriaal en oude bijenkorven. Achter glas kan men de fascinerende werkzaamheden van een bijenkolonie van dichtbij gadeslaan. Entomopolis is een nieuw interactief insectenmuseum dat je onderdompelt in de fascinerende microkosmos, het boeiende leven van de kleine beestjes in onze natuur. Bovendien is er een vlinderkoepel waar rupsen van inheemse vlinders zich rustig kunnen ontpoppen in een aangepaste biotoop. En om er helemaal een natuurfeest van te maken: je kunt er ook wandelen op het eerste Blotevoetenpad van Vlaanderen. In Bezoekerscentrum Lieteberg kan je ten slotte 'Het Panorama van de Kempen' van Charles Wellens (1889-1958) bewonderen, het enige panoramische schilderij (33 x 2 m) in Vlaanderen.

--De Brasserie
Het terras van De Brasserie biedt een goed uitzicht op het marktplein. Hun team staat klaar met een uitgebreide keuze aan broodjes, hapjes, croques, pasta, wokgerechten, salades, vis- en vleesgerechten, zoetigheden en een breed assortiment aan dranken.

--Het prieeltje
Net buiten het stadscentrum staat een achtkantig tuinpaviljoentje, dat vroeger hoorde bij de tuin van de oude pastorie/dekenij. De Demer stroomt erlangs. Baron Von Sickingen von Ehrenburg, landcommandeur van de Duitse Orde in Alden Biesen, liet het rond 1750 bouwen als bidkapel. Later werd het gebruikt als prieeltje. Het blazoen van de landcommandeur ontdek je boven de ingang. Onder het speelse mansardedak tref je een prachtig rococogewelf aan, versierd met stucwerk. Je kunt er toeristische folders en brochures inkijken of buiten even verpozen in het plantsoen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten