21.6.16

Oosterzele


Oosterzele

Start : Oosterzele
Afstand : 48 km
Bewegwijzering :Knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS : Dorp 1, 9860 Oosterzele

DE ROUTE :

94-95-93-83-97-48-49-46-47-54-57-67-53-50-01-02-06-08-13-10-96-94

Op de route :

--Oosterzele
In hartje Oost-Vlaanderen ligt Oosterzele, aan de N42 die de E40 verbindt met Zottegem en Geraardsbergen. Je kunt hier ten volle genieten van het licht golvende tot heuvelachtige landschap, dat de overgang vormt naar de Vlaamse Ardennen. Behalve wat verspreide industrie is de landbouw er nog de belangrijkste economische sector. De vele water- en windmolens in deze streek maken de omgeving alleen maar idyllischer. In de verschillende deelgemeenten van Oosterzele zijn bij opgravingen sporen aan het licht gekomen uit de bronstijd (Moortsele), de Romeinse tijd (Balegem) en de vroege middeleeuwen (Gijzenzele). Oosterzele behoorde al heel vroeg tot het domein van de Gentse Sint-Baafsabdij, die het tijdens de invallen van de Noormannen verloor aan de lokale heer. Met de bleke kalkzandsteen uit de steengroeven van de Oosterzeelse deelgemeente Balegem werden honderden middeleeuwse kerken en enkele kathedralen gebouwd.

--Stokerij Betsberg
De stokerij Betsberg sloot de boeken in 1948, maar ze heeft een lange geschiedenis: ze was actief sinds 1773. Achter de muren van die mooie gebouwen kun je nog een van de oudste stoommachines van het land bewonderen. Ook de oude stookinstallaties bleven bewaard. De voormalige stokerij wordt tegenwoordig door een aantal families bewoond, al bestaan er plannen om het geheel om te bouwen tot een toeristisch interessante, industrieel-archeologische plaats. Dan is een tweede bezoek zeker de moeite waard!

--Sint-Bavokerk
De Sint-Bavokerk is een de blikvangers in het landelijke Baaigem waar nog elke zondag een boerenmarkt plaatsvindt. Het is een van de oudste kerken in de gemeente Gavere. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 11de eeuw. De kerk werd geleidelijk aan uitgebreid, voor het laatst in 1912. Ze werd in de jaren tachtig gerestaureerd. Het meubilair en de aankleding zijn zeer gevarieerd. Opvallend is een classicistisch doksaal met orgel (1917 - buiten gebruik) en een vermoedelijk 16de-eeuwse 'Bewening' naar Hugo Van der Goes.

--De Rotse
Rustiek interieur, terras met uitzicht op de Scheldevallei. U kan er kleine snacks krijgen zoals bruin brood met boerenhesp, spaghetti en pannenkoeken. Specialiteit is het plaatselijk gebrouwen Tonnenkensbier, Contrapils en limo Almdudler (Oostenrijkse kruidenlimo).

--Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve
Langs de oude Schelde in Meilegem staat de karaktervolle Kaaihoeve. De Kaaihoeve herbergt het Provinciaal Natuureducatief Centrum en vormt de ideale uitvalsbasis om te voet of per fiets de natuur te (her)ontdekken. De natuurtuin en de ‘speeldernis’ zijn permanent toegankelijk. Met de gezinsrugzakjes, die je er gratis kunt lenen, kan jong en oud zonder voorkennis zelf aan de slag in de natuur.

--Kasteel van Rode
In een Frans gestileerde omlijsting van prachtig en vaak zeer oud geboomte ligt het kasteel van Rode. Het werd in 1700 gebouwd in een speelse, naar rococo neigende barok en in 1872 vergroot. De vijvers in het park worden gevoed door het Munkbosbeekje. In dat park staat ook een schandpaal (ca. 1680) met het wapenschild van de baronie.

--Dorpsherberg Casino

--Provinciaal Archeologisch Museum van Zuidoost-Vlaanderen
In de streek van Zottegem werden een aantal belangrijke archeologische vondsten gedaan. Eeuwen geleden bevond er zich immers een Romeinse nederzetting. In het Provinciaal Archeologisch Museum van Zuidoost-Vlaanderen wordt verhaald hoe de mens in de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in landelijk Vlaanderen leefde.
 Op een moderne didactische manier kun je hier kennismaken met de klimatologische en historische evolutie van de streek in de Gallo-Romeinse periode. Wie wil weten hoe de Gallo-Romeinse Zuidoost-Vlaming at en dronk, ploegde en zaaide, bouwde en woonde, is hier aan het juiste adres. Het paradepaardje van dit museum is de Merovingische collectie. 
In kaart, beeld, woord en object worden de krachtlijnen van die periode geschetst. Oorsprong, migraties, godsdienst, taal en materiƫle cultuur van de Germanen worden op verbluffende manier verteld aan de bezoeker.

--Kasteel van Leeuwergem
Het kasteel van Leeuwergem heeft een turbulente geschiedenis achter de rug: het werd verschillende keren verwoest sinds de bouw in de 15de eeuw. Het huidige kasteel dateert uit het midden van de 18de eeuw. Het fraaie park met vijvers en kanalen heeft een totale oppervlakte van 15 ha. De blikvanger is het Lovertheater, een theater gevormd door haagbeuk dat plaats biedt aan 1200 mensen. Leuk weetje: onderzoek heeft uitgewezen dat het gebouw een getrouwe kopie is van het kasteel Bellevue dat madame de Pompadour liet optrekken even ten zuiden van Parijs. Ook het interieur, volledig in rococostijl, weet je beslist te bekoren. De blikvangers zijn de opvallende witmarmeren schoorsteen in de grote salon (een ontwerp van de Schotse beeldhouwer Robert Adam) en de weelderige kapel op de eerste verdieping. Tot de inrichting behoren verder nog een reeks waardevolle 17de-, 18de- en 19de-eeuwse schilderijen.

--Guillotinemolen
Een ietwat lugubere naam voor een molen? Inderdaad, en daar moet natuurlijk een verhaal achter zitten. De Guillotinemolen dateert van 1798. In hetzelfde jaar deed zich een ongeval voor waarbij iemand door een slag van de molenwieken werd gedood. Sindsdien draagt de molen zijn naam. De molen, die als monument beschermd is, werd aangekocht door de gemeente. Hij is niet meer maalvaardig en moet gerestaureerd worden.

--Stokerij Vandamme
Balegemse’ staat voor steen, maar vooral ook voor jenever – overigens met geografische naambescherming. Van Damme is de enige landbouwstokerij in de Benelux die het graan voor haar geestrijke drank zelf teelt. De hoeve heeft ook vier gastenkamers.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten